Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης Ελένη Κουρτίδου Θανάσης Γωγάδης
0:00
0:00 LIVE
958FM  95,8 FM
958FM 95,8 FM Αγγελάκη 14, Θεσσαλονίκη, ΤΚ: 54636 2313338456 (Studio), 2313338401,2313338448 (Γραμματεία – Κοινό) 958radio.ert3@ert.gr

26o Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης | Μέρος Α | 11.03.2024

Ακούστε τη Δευτέρα 11 Μαρτίου (13:00-15:00) στην ειδική εκπομπή του 9,58fm για το
26ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης τους:

Δημήτρη Κερκίνο, υπεύθυνο των αφιερωμάτων του 26ου Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης. Με αφορμή την επέτειο των 50 χρόνων από την αποκατάσταση της Ελληνικής Δημοκρατίας, το φεστιβάλ παρουσιάζει ένα αφιέρωμα με τέσσερα ντοκιμαντέρ που υμνούν την έννοια της Δημοκρατίας. Το δεύτερο μεγάλο αφιέρωμα της φετινής διοργάνωσης έχει τίτλο «Citizen Queer» και περιλαμβάνει 33 ντοκιμαντέρ που υμνούν την ομορφιά της απελευθερωτικής πράξης του αυτοπροσδιορισμού. Αφιέρωμα και στο θαρραλέο και πρωτοποριακό σινεμά του Παναγιώτη Ευαγγελίδη, στον ισπανό σκηνοθέτη Φερνάντο Τρουέμπα, στο Ολοκαύτωμα του Χορτιάτη με αφορμή τη συμπλήρωση 80 χρόνων και στα «Manifestos», στα κινηματογραφικά δηλαδή μανιφέστα που έχουν διαμορφώσει, μεταβάλει και επαναπροσδιορίσει τη θεωρητική ταυτότητα και το καταστατικό του ντοκιμαντέρ.

Κωνσταντίνος Γιάνναρης, σκηνοθέτης, του οποίου οι ταινίες «Citizen Queer», «‘Ελληνες(Ελληνικός έρωτας και σαπφικές συνομιλίες)», «Ζήτημα ζωής και θανάτου»,«Η εκδίκηση της Ντίσκο», συμμετέχουν στο αφιέρωμα «Citizen Queer». Ο σκηνοθέτης αναφέρθηκε στο νόμο για το γάμο των ομόφυλων ζευγαριών, στο πρόσφατο ομοφοβικό επεισόδιο στην Πλατεία Αριστοτέλους, αλλά και στα μελλοντικά του σχέδια.

Ματέους Βέρλε σκηνοθέτη της ταινίας «Το μέρος που κοιμόμασταν/Where we used to sleep» (παγκόσμια πρεμιέρα), η οποία μας μεταφέρει σε ένα μικρό ρουμανικό χωριό στα όρη Απουσένι, οι κάτοικοι του οποίου αναγκάστηκαν να φύγουν λόγω του κοντινού ορυχείου χαλκού. «Μέχρι και σήμερα το ορυχείο συνεχίζει να λειτουργεί, παρότι το 2017 χάθηκε ένα μεγάλο κομμάτι της πανίδας της περιοχής λόγω των αποβλήτων που μόλυναν τον υδροφόρο ορίζοντα. Δυστυχώς το φταίξιμο ανήκει σε όλους μας, μιας και συνεχίζουμε να χρησιμοποιούμε τον χαλκό, αλλά και γιατί δεχόμαστε ότι το κέρδος είναι σημαντικότερο από το περιβάλλον και τις ανθρώπινες ζωές».

Δημοσιογραφική επιμέλεια και παρουσίαση : Θανάσης Γωγάδης και Ελένη Κουρτίδου
Ηχοληψία: Περικλής Κλιγκόπουλος, Νίκος Κακαρίκος
Μουσική επιμέλεια: Γιάννης Δημητρούδης


σχετικα ondemand