Το Διαχρονικό Διαδίκτυο Λένια Ζαφειροπούλου
0:00
0:00 LIVE
ΤΡΙΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ  90,9 – 95,6
ΤΡΙΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ 90,9 – 95,6 Mεσογείων 432, Αγία Παρασκευή, TK: 15342, Γραφείο Ρ 109 210 6013167 (Studio), 210 6066807-08 (Γραμματεία – Κοινό) trito@ert.gr

“Το Διαχρονικό διαδίκτυο” με την Λένια Ζαφειροπούλου | 17.04.2024


William Blake [1/4] – ο Θεόληπτος Αναρχικός – Benjamin Britten, John  Tavener


Μάλλον παραγνωρισμένος εν ζωή, ο Βρετανός ποιητής William Blake, μετά θάνατον όχι μόνο κατέκτησε μια λαμπρή θέση στην Ιστορία της τέχνης και ενέπνευσε και επηρέασε πολλούς, αλλά αγαπήθηκε και μελοποιήθηκε μέχρι και από την ποπ, ροκ και φολκ μουσική του καιρού μας. Αναρχικός Χριστιανός, μυστικιστής, λάτρης του έξαλλου, καταγγελτικού ύφους των προφητών της Βίβλου, ο Μπλέηκ ήταν φορέας των επαναστατικών ιδεών του καιρού του αλλά και μιας πρωτορομαντικής, αντιδυϊστικής, βιταλιστικής θέασης του κόσμου.



Η παλέτα του απλώνεται από το ερμητικό όραμα ως το παιδικό τραγουδάκι και από την ρομαντική καταγγελία της εξουσίας και της επίσημης θρησκείας μέχρι τα οργισμένα του σλόγκαν που θα ήταν κατάλληλα για τους τοίχους των σύγχρονων πόλεων.  Στα τέσσερα μέρη αυτού του αφιερώματος, θα ακούσουμε μελοποιήσεις του από τα μέσα του 20ού αιώνα ως τις μέρες μας και στίχους του από τους «Γάμους του Ουρανού και της Κόλασης» και «Τα τραγούδια της Αθωότητας και της Πείρας».

Αναγνώστης μας στις δυο τελευταίες εκπομπές ο Παναγιώτης Ιωαννίδης.  


Εκπομπή που αναζητά συνδετικά νήματα ανάμεσα στις εποχές και τα έργα. Μουσική, ποίηση, θέατρο και πεζογραφία, μύθοι και παραδόσεις, κοσμική και θρησκευτική τέχνη επιστρατεύονται για τη σύνθεση ενός ιδιότυπου, θεματικού, διαπολιτισμικού κανόνα και καλλιτεχνικού χάρτη.


Παραγωγή-Παρουσίαση: Λένια Ζαφειροπούλου


σχετικα ondemand