Το Διαχρονικό Διαδίκτυο Λένια Ζαφειροπούλου
0:00
0:00 LIVE
ΤΡΙΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ  90,9 – 95,6
ΤΡΙΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ 90,9 – 95,6 Mεσογείων 432, Αγία Παρασκευή, TK: 15342, Γραφείο Ρ 109 210 6013167 (Studio), 210 6066807-08 (Γραμματεία – Κοινό) trito@ert.gr

“Το Διαχρονικό διαδίκτυο” με την Λένια Ζαφειροπούλου | 14.02.2024


Τ’ Άι-Βαλεντίνου είναι η γιορτή – η Οφηλία και η ακούσια εξέγερση


Με αφορμή το λαϊκό, πρόστυχο τραγουδάκι Tomorrow is Saint-Valentine’s day, που τραγουδάει η τρελή Οφηλία στην τέταρτη πράξη του Άμλετ του Σαίξπηρ, παρακολουθούμε την αινιγματική όσο και πολυθρύλητη αυτή ηρωίδα μέσα από τις μουσικές που έχουν αφιερώσει οι συνθέτες στα τραγούδια της τρέλας της. Κι ενώ ο Άμλετ παριστάνει τον τρελό για να κερδίζει χρόνο μέσα στη ναρκοθετημένη βασιλική Αυλή, η Οφηλία μοιάζει να ‘χει πέσει άνευ όρων στην αγκαλιά μιας γνήσιας τρέλας. Εναλλάσσοντας σπαράγματα από ευλαβικά και πορνογραφικά  τραγούδια, μοιράζοντας λουλούδια, περνώντας και θυμοσοφώντας ατάραχη ανάμεσα στους εμβρόντητους άντρες, η Oφηλία συντελεί την ίσως ακούσια αλλά και πιο ριζική γυναικεία εξέγερση που συνέλαβε ποτέ ο Σαίξπηρ: πιο ριζοσπαστική κι από εκείνη των αθυρόστομων, ατίθασων ηρωίδων στις κωμωδίες του.


Εκπομπή που αναζητά συνδετικά νήματα ανάμεσα στις εποχές και τα έργα. Μουσική, ποίηση, θέατρο και πεζογραφία, μύθοι και παραδόσεις, κοσμική και θρησκευτική τέχνη επιστρατεύονται για τη σύνθεση ενός ιδιότυπου, θεματικού, διαπολιτισμικού κανόνα και καλλιτεχνικού χάρτη.


Παραγωγή-Παρουσίαση: Λένια Ζαφειροπούλου


σχετικα ondemand