«…Αλίμονο, πού είμαστε; Όλο και πιο ελεύθεροι, σαν αδέσμευτοι χαρταετοί,
τρέχουμε κυνηγώντας χαμηλά, με κρόσσια γέλιου, που ξέσχισαν οι άνεμοι. — Βάλε σε τάξη αυτούς που φωνασκούν, τραγουδιστή θεέ! Ώστε να κελαρύζουνε ξυπνώντας, καθώς θα φέρουνε σαν ποταμός τη λύρα και το κεφάλι.»
(R.M. Rilke, απόσπασμα από τα «Σονέτα προς τον Ορφέα», μτφ. Αλέξανδρος Ίσαρης)
Σύμφωνα με τον μύθο, όταν Ο Ορφέας χάνει για πάντα την Ευρυδίκη στον Κάτω Κόσμο, τραγουδά ζητώντας να τον πάρει και κείνον ο θάνατος˙ με την επιθυμία του να πραγματοποιείται τελικά από μια ομάδα Μαινάδων της Θράκης: το κομμένο κεφάλι του και η λύρα επιπλέουν στον Έβρο, συνεχίζοντας το πένθιμο τραγούδι τους, και καταλήγουν στην παραλία της Άντισσας στη Λέσβο.
«Ο Ρίλκε γίνεται με τη σειρά του και αυτός Ορφέας και τραγουδάει τη δική του Ευρυδίκη, μια νεαρή χορεύτρια πού πέθανε από λευχαιμία τη στιγμή ακριβώς που το ταλέντο της γινόταν τέχνη υψηλή. Αλλά τα Σονέτα προς τον Ορφέα είναι ποιήματα καταβάσεως στον Άδη που ο ποιητής τα στέλνει κατ’ ουσίαν στον εαυτό του. Η αποθέωση της λυρικής τέχνης, όπου ο λόγος και μουσική συνυφαίνονται σε σκοτεινό τραγούδι για τη χθόνια περιπέτεια του ανθρώπου, για τη θνητότητα». (Γ.Κεντρωτής, από την παρουσίαση στο οπισθόφυλλο του βιβλίου)
Η μινιμαλίστρια συνθέτρια από τον Καναδά Sarah Davachi, στον δίσκο της “The Head As Form’d In The Crier’s Choir” εμπλέκει δύο αναφορές στον αρχαίο Ελληνικό μύθο του Ορφέα: εκτός από τα Σονέτα του R.M.Rilke, εμπνέεται μουσικά από την πρώιμη μπαρόκ όπερα “La favola d’Orfeo” του Claudio Monteverdi. Οι συνθέσεις του άλμπουμ αποτελούν μια εννοιολογική σουίτα: μια παρατήρηση πάνω στις νοητικές χορογραφίες που κατασκευάζουμε, προκειμένου να κατανοήσουμε την έννοια της μετάβασης, και τους τρόπους με τους οποίους κοινωνούμε και απομνημονεύουμε και μεταφέρουμε σύμβολα στον κόσμο, πέρα από την αναπαράσταση.
Απόψε ο παρΑξενος_ελκυστΗς στην είσοδο της Σαρακοστής – μιας περιόδου προετοιμασίας του σώματος και της ψυχής – και μετά τον κύκλο των ηχητικών εξερευνήσεων σε σχέση με τις αντανακλάσεις και τις μεταμορφώσεις, κάνει μια βαθιά ακρόαση στο έργο αυτό της Davachi, σε μια καθαρτήρια διαδικασία.
Επιμέλεια-Παρουσίαση: Μαριλένα Μαραγκού
Επιμέλεια ήχου: Κατερίνα Λιοντή
Ο παρΑξενος_ελκυστΗς μεταδίδεται κάθε Μεσάνυχτα Δευτέρας προς Τρίτη και Τρίτης προς Τετάρτη, πάντα από το Τρίτο Πρόγραμμα