[ ψυχογεωγραφία_ε’ : αόρατες_πόλεις_IΙ ]
Οι Αόρατες Πόλεις του Ίταλο Καλβίνο χρησιμοποιούν την ταξιδιωτική περιήγηση του Μάρκο Πόλο ως μια παραλλαγή, για την εξερεύνηση του ταχύτατα εξελισσόμενου αστικού φαινομένου. Η πόλη ως σύμβολο, που εκφράζει την ένταση ανάμεσα στη γεωμετρική λογική και το μωσαϊκό των ανθρώπινων υπάρξεων, μια πόλη άχρονη αλλά και συνεχώς εξελισσόμενη, μια πόλη ευτυχισμένη που αλλάζει σχήμα και χάνεται, κρυμμένη μέσα σε δυστυχισμένες πόλεις.
Απόψε ο παρΑξενος_ελκυστΗς ολοκληρώνοντας έναν θεματικό κύκλο εκπομπών γύρω από την πόλη, επισκέπτεται 7 από τις 55 αόρατες πόλεις, όπως τις οραματίστηκαν 8 διαφορετικοί συνθέτες, κάνοντας μια επιλογή από μια πληθώρα μουσικών θεματικών έργων που έχουν εμπνευστεί από αυτή τη σύζευξη ρεαλισμού και ουτοπίας. Διαβάζοντας παράλληλα αποσπάσματα από αυτό το «ποίημα αγάπης» του Ίταλο Καλβίνο για τις πόλεις, τη στιγμή που γίνεται όλο και πιο δύσκολο να τις ζήσουμε… Ακούγοντας:
– Μια ακυκλοφόρητη για 30 χρόνια εργασία, του Ιταλού συνθέτη σύγχρονης μουσικής Marco Dalpane, που δημιουργήθηκε για το Radio Rai ως συνοδεία της ανάγνωσης των Αόρατων Πόλεων. Ο Dalpane συνδέει την δυική προσέγγιση του Καλβίνο, που χρησιμοποίησε τη γλώσσα ως σημειωτικό σύστημα και τη λογοτεχνία ως μηχανισμό παραγωγής δυνατοτήτων, με τον αναγνώστη να συμμετέχει ενεργά στη διαδικασία. Αποσπάται από έναν γραμμικό χειρισμό των πηγών σύνθεσης, εργάζεται αντ ‘αυτού με αλγόριθμους υπολογιστών, με έναν κλειστό ήχο που πολλαπλασιάζει τις ερμηνείες ακρόασης.
– Μικροτονικές συνθέσεις του Ολλανδού συνθέτη και ακορντεονίστα Claudio Jacomucci, για προετοιμασμένο ακορντεόν και τετραφωνικό ηχοσύστημα, σε 11 κινήσεις – σύμφωνα με την ομαδοποίηση του Καλβίνο.
– «Ήχοι από τις Αόρατες Πόλεις», μια συλλογή έργων για κιθάρα από Ιταλούς συνθέτες, που ερμηνεύει ο Eugenio Becherucci.
– Το νεοκλασικό ατμοσφαιρικό ντουέτο από τις Ηνωμένες Πολιτείες «A Winged Victory for the Sullen», επενδύοντας την ομώνυμη παράσταση χοροθεάτρου
– Συνθέσεις του Γάλλου «χειριστή του ανέμου» Baptiste Martin, που μοιάζει να αιωρούνται, ανάμεσα, στην μνήμη και την επιθυμία, στον χρόνο και την φαντασία.
– Ένα απόσπασμα από τον εβδομηντάλεπτο διαλογισμό του Νεοϋορκέζου συνθέτη Christopher Cerrone, πάνω στην αστική ζωή, τη μνήμη και την ανθρώπινη σύνδεση.
– «Διαλόγους με Μισόκλειστα Μάτια» από το νονέτο του Ιταλού κλαρινετίστα και αυτοσχεδιαστή Marco Colonna.
– Ένα μονοπάτι μεταξύ αυτού που αντιλαμβανόμαστε και του εξωπραγματικού, χαράζουν ο Peter Knight και η Australian Art Orchestra : αντλώντας έμπνευση από την πόλη της Διομίρας, το έργο αναπτύσσεται με μια μετα-μινιμαλιστική λογική που διαθλάται και αποσυντίθεται καθώς ακούμε. Ο χρόνος αναδιπλώνεται, αφήνοντάς μας ίχνη στιγμών που θυμόμαστε αχνά.
Εικόνα: Karina Puente: ΤΑΜΑRΑ
Επιμέλεια-Παρουσίαση: Μαριλένα Μαραγκού
Επιμέλεια ήχου: Γιώργος Κωστόπουλος