Opera Omnia Γιάννης Φίλιας
0:00
0:00 LIVE
ΤΡΙΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ  90,9 – 95,6
ΤΡΙΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ 90,9 – 95,6 Mεσογείων 432, Αγία Παρασκευή, TK: 15342, Γραφείο Ρ 109 210 6013167 (Studio), 210 6066807-08 (Γραμματεία – Κοινό) trito@ert.gr

“Opera Omnia” με τον Γιάννη Φίλια | 23.03.2024


Η όπερα «Κυρά Φροσύνη» του Παύλου Καρρέρ στο 1ο μέρος ενός δίπτυχου αφιερώματος στην Εθνική Επέτειο


Dramma tragico σε τέσσερις πράξεις. Λιμπρέτο του Ελισαβέτιου Μαρτινέγκου, βασισμένο στην ποιητική εκδοχή του Αριστοτέλη Βαλαωρίτη για την Κυρά Φροσύνη και τον Αλή Πασά. Πρωτοπαρουσιάστηκε στα ιταλικά, στις 16 Νοεμβρίου 1868 στο θέατρο «Απόλλων» στη Ζακύνθο.



«Μνήμα άφτιαστο σ’ ανθρώπους
της Κυράς να συνταγίσει
και τα πάθεια και τους πόνους
με τη θάλασσα να σβήσει.
Για σταυρό δεν έχει χρεία,
γιατί εσταύρωσε τα χέρια·
είναι ήσυχη και κρύα.
Δεν την έφαγαν μαχαίρια.»


Κάπως έτσι περιγράφει ο Λευκαδίτης ποιητής Αριστοτέλης Βαλαωρίτης το χαμό της Κυρά Φροσύνης, της μοιραίας αυτής Ελληνίδας από τα Γιάννενα, που προκάλεσε τη ζήλεια του Αλή Πασά με αποτέλεσμα να τη ρίξουν στη λίμνη Παμβώτιδα, μαζί με άλλες δεκαεφτά κοπέλες συνοδεία της. Από την ποιητική εκδοχή του Βαλαωρίτη ορμώμενοι, ο Παύλος Καρρέρ και ο ποιητής Ελισαβέτιος Μαρτινέγκος δημιουργούν μια όπερα, την «Κυρά Φροσύνη», η οποία πρωτοπαρουσιάστηκε από ιταλικό θίασο στη Ζάκυνθο στα Ιταλικά το1868, με τον τίτλο “Frossini”. Είκοσι χρόνια αργότερα και μετά την ίδρυση του πρώτου «Ελληνικού Μελοδράματος», το έργο μεταφράζεται στα Ελληνικά και διαγράφει μια λαμπρή πορεία μέχρι και την πρώτη δεκαετία του 20ου αιώνα, εντός και εκτός Ελληνικών συνόρων.

Πολύ λιγότερα θα γνωρίζαμε για την όπερα αυτή δίχως την έρευνα και την προσωπική μέριμνα του μαέστρου Βύρωνα Φιδετζή ο οποίος μέχρι το 1997 που την ηχογράφησε, είχε καταφέρει να αποκαταστήσει ολόκληρη την παρτιτούρα του έργου. Το αποτέλεσμα θα απολαύσουμε αυτό το Σάββατο (και στην επόμενή μας εκπομπή – αφιέρωμα στην Ελληνική Επανάσταση), με λαμπρούς ερμηνευτές, χοροστατούσης και της αξέχαστης Μάρθας Αράπη στον κεντρικό ρόλο.



Παραγωγή – παρουσίαση: Γιάννης Φίλιας
Επιμέλεια Ήχου: Λευτέρης Λιάκος


σχετικα ondemand