Opera Omnia Γιάννης Φίλιας
0:00
0:00 LIVE
ΤΡΙΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ  90,9 – 95,6
ΤΡΙΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ 90,9 – 95,6 Mεσογείων 432, Αγία Παρασκευή, TK: 15342, Γραφείο Ρ 109 210 6013167 (Studio), 210 6066807-08 (Γραμματεία – Κοινό) trito@ert.gr

“Opera Omnia” με τον Γιάννη Φίλια | 21.10.2023


Giacomo Puccini: “Edgar”


Λυρικό δράμα σε τρεις πράξεις. Λιμπρέτο του Ferdinando Fontana βασισμένο στο έμμετρο θεατρικό έργο του Alfred de Musset “La Coupe et les Lèvres”. Στην τελική του μορφή πρωτοπαρουσιάστηκε στις 28 Φεβρουαρίου 1892 στο Teatro Communale της Ferrara.

Όταν στην κηδεία του Puccini ο μαέστρος Toscanini διηύθυνε το “Requiem” από την τρίτη πράξη του “Edgar” καθώς και την άρια “Addio, mio dolce amor”, λίγοι ήσαν αυτοί που θυμούνταν το έργο. Λίγοι το θυμούνται και σήμερα, παρόλο που πρόκειται για μια υπέροχη όπερα, με πινελιές που προοιωνίζουν την “Tosca” και μια άρτια συναισθηματική ρητορεία, επηρεασμένη μουσικά από τον όψιμο Verdi. Αυτό το δεύτερο κατά σειράν σκηνικό έργο του Puccini, όπως και το πρώτο “Le Villi”, σπανίως παίζονται. Όχι επειδή ρεπερτοριακά είναι υποδεέστερα της εποχής τους, αλλά ίσως επειδή επισκιάζονται επαρκώς από τα αριστουργήματα που έγραψε κατόπιν ο Ιταλός συνθέτης.

Το μοτίβο είναι γνωστό: νέος άνδρας μπροστά στο σταυροδρόμι της Αρετής και της Κακίας – κάπως σαν τον Don José ανάμεσα στην Carmen και τη Micaela. Διαλέγει την Κακία, κι όταν προσπαθεί να το διορθώσει, είναι πλέον αργά. Για εμάς αυτό το Σάββατο 21 Οκτωβρίου, στην εκπομπή “Opera Omnia” και σε μια ζωντανή ηχογράφηση του 1977 από τη Νέα Υόρκη, η Αρετή (Fidelia) έρχεται με τη φωνή της Renata Scotto, η εξωτική Tigrana με τη φωνή της Gwendolyn Killebrew, ενώ τον Edgar ερμηνεύει, ακμαίος ακόμα, ο Carlo Bergonzi. Όλοι τους υπό την έμπειρη μπαγκέτα της “κυνηγού σπάνιων έργων” Eve Queler.


Παραγωγή – παρουσίαση: Γιάννης Φίλιας

σχετικα ondemand