Opera Omnia Γιάννης Φίλιας
0:00
0:00 LIVE
ΤΡΙΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ  90,9 – 95,6
ΤΡΙΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ 90,9 – 95,6 Mεσογείων 432, Αγία Παρασκευή, TK: 15342, Γραφείο Ρ 109 210 6013167 (Studio), 210 6066807-08 (Γραμματεία – Κοινό) trito@ert.gr

“Opera Omnia” με τον Γιάννη Φίλια | 14.10.2023


Richard Strauss: “Der Rosenkavalier” (Ο Ιππότης με το Ρόδο) – μέρος Β’


Όπερα σε τρεις πράξεις. Λιμπρέτο του Hugo von Hofmannsthal, βασισμένο στο θεατρικό έργο “Monsieur de Pourceaugnac” του Μολιέρου και στο μυθιστόρημα “Les amours du chevalier de Faublas” του Jean-Baptiste Louvet de Couvray. Πρωτοπαρουσιάστηκε στις 26 Ιανουαρίου 1911 στη Βασιλική Όπερα της Δρέσδης – σημερινή Semperoper.

«Ο χρόνος … τι παράξενο πράγμα!» μονολογεί η Marschallin – η Στραταρχίνα – στο τέλος της πρώτης πράξης του «Ιππότη με το Ρόδο». Μόλις είδε στον καθρέφτη την πρώτη λευκή της τρίχα, και είναι έτοιμη ν’ αφήσει την ευτυχία να γλιστρήσει από τα δάχτυλά της, και τον κατά πολύ νεώτερό της εραστή, να παντρευτεί την καινούργια του αγαπημένη. Στον αντίποδα, ο εξάδελφός της, ο αλλοπαρμένος, εγωκεντρικός Βαρώνος Ochs, δε μπορεί να δεχτεί ότι η μπογιά του έχει πλέον περάσει, και συνεχίζει αμετανόητος να κυνηγά τον ποδόγυρο. Και κάπως έτσι, ανάμεσα σε αυτούς τους δύο πυλώνες, το συναισθηματικό κομμάτι της Marschallin και το κωμικό του Βαρώνου Ochs, κυλά το υπέροχο μουσικό παραμύθι του Richard Strauss που θα ολοκληρώσουμε το Σάββατο 14 Οκτωβρίου στην εκπομπή “Opera Omnia”, από μια λαμπερή ζωντανή ηχογράφηση στη Βιέννη, το 1984. Τη μπαγκέτα κρατά, με μια αιωνίως εφηβική ενέργεια, ο Herbert von Karajan. Η συναισθηματική Στραταρχίνα ερμηνεύεται από την Anna Tomowa-Sintow, ο άξεστος Βαρώνος από τον Kurt Moll, ενώ το ασημένιο ρόδο κρατά στα χέρια του ιπποτικά ο Octavian της Αγνής Μπάλτσα.


Παραγωγή – παρουσίαση: Γιάννης Φίλιας

σχετικα ondemand