Opera Omnia Γιάννης Φίλιας
0:00
0:00 LIVE
ΤΡΙΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ  90,9 – 95,6
ΤΡΙΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ 90,9 – 95,6 Mεσογείων 432, Αγία Παρασκευή, TK: 15342, Γραφείο Ρ 109 210 6013167 (Studio), 210 6066807-08 (Γραμματεία – Κοινό) trito@ert.gr

“Opera Omnia” με τον Γιάννη Φίλια | 30.09.2023

Wolfgang Amadeus Mozart: “Don Giovanni” (K.527) – μέρος B’

Dramma giocoso σε δύο πράξεις. Λιμπρέτο του Lorenzo Da Ponte, βασισμένο στο θρύλο του Don Juan, καθώς και στο ιταλικό λιμπρέτο του Giovanni Bertati για την ομώνυμη όπερα του Giuseppe Gazzaniga “Don Giovanni Tenorio”. Πρωτοπαρουσιάστηκε στο “Θέατρο των Τάξεων” της Πράγας, στις 29 Οκτωβρίου 1787.

“Il dissoluto punito” ήταν ο πρώτος ιταλικός τίτλος του έργου. “Ο άσωτος τιμωρείται”, ή αλλιώς “Η τιμωρία του ασώτου”. Ήδη η αντίθεση με την παραβολή του Ασώτου Υιού είναι προφανής: ένα πρόσωπο, που διασκέδασε αρκετά σε βάρος όλων, πρέπει να τιμωρηθεί. Αρκετή ανοχή έδειξε ο βιβλικός Πατέρας!

Η πατρική φιγούρα – ιδιαίτερα σημαντική για τον Mozart, όπως προκύπτει από τις βιογραφίες του – έρχεται εδώ σε πέτρινη μορφή αγάλματος, για να τιμωρήσει τον “ακόλαστο”. Τον άνθρωπο εκείνο που με τη συμπεριφορά του, τον κομπασμό και την απληστία του, έγινε εφιάλτης γυναικών και ανδρών.

Είναι λοιπόν ο “Don Giovanni” ένα έργο “εξορκισμού”; Τι συμβαίνει άραγε κάθε φορά που τον παρακολουθούμε να αμαρτάνει και να τιμωρείται; Πηγαίνουμε όλοι μαζί – εμείς οι ενάρετοι θεατές – να κάψουμε τον Ιούδα; Ή μήπως το έργο αυτό έχει να πει πολλά για εμάς τους ίδιους, τις κρυφές επιθυμίες, τις ενοχές και τους δαίμονές μας;

Έχουμε να διαλέξουμε πολλές, μέσα από τις απειράριθμες ερμηνείες και ηχογραφήσεις του έργου. Αυτό που συνέβη όμως το 2016 ήταν μια εξαιρετική συναστρία καλλιτεχνών (Δ. Τηλιακός, Μ. Παπαθανασίου, V. Priante, K. Gauvin και πολλοί ακόμη) που ηχογράφησαν το έργο υπό την άφθαστη μπαγκέτα του Θεόδωρου Κουρεντζή. Έτσι κι εμείς αυτό το Σάββατο 30 Σεπτεμβρίου θα απολαύσουμε στους δέκτες μας το δεύτερο μέρος αυτής της τόσο σημαντικής ηχογράφησης.

Παραγωγή – παρουσίαση: Γιάννης Φίλιας

σχετικα ondemand