Opera Omnia Γιάννης Φίλιας
0:00
0:00 LIVE
ΤΡΙΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ  90,9 – 95,6
ΤΡΙΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ 90,9 – 95,6 Mεσογείων 432, Αγία Παρασκευή, TK: 15342, Γραφείο Ρ 109 210 6013167 (Studio), 210 6066807-08 (Γραμματεία – Κοινό) trito@ert.gr

“Opera Omnia” με τον Γιάννη Φίλια | 08.07.2023

Terence Blanchard: “Champion” (μέρος B’)

Opera in jazz σε δύο πράξεις. Λιμπρέτο του Michael Cristofer βασισμένο στη ζωή του αμερικανού πρωταθλητή πυγμαχίας  Emile Griffith. Πρωτοπαρουσιάστηκε στις 15 Ιουνίου 2013 στο Loretto-Hilton Center, στο St. Louis των Ηνωμένων Πολιτειών. 

“Σκοτώνω έναν άλλον άνδρα κι όλος ο κόσμος με συγχωρεί. Αγαπώ έναν άλλον άνδρα κι όλος ο κόσμος θέλει να με σκοτώσει.” 

Κάπως έτσι εξομολογείται ο πρωταθλητής της πυγμαχίας Emile Griffith το νόημα της ζωής του στο θετό του γιο Luis. Όλα αυτά μέσα σε μια όπερα, η οποία όμως βασίζεται σε γεγονότα εντελώς αληθινά, σε πρόσωπα εξολοκλήρου πραγματικά: στις 24 Μαρτίου 1962, ο Griffith σκότωσε κατά τη διάρκεια ενός αγώνα πυγμαχίας τον αντίπαλό του Benny Paret με 17 χτυπήματα σε λιγότερο από 7 δευτερόλεπτα. Τα πράγματα δεν ήταν καθόλου απλά αφού ο Benny είχε χλευάσει τον Emile για την ομοφυλοφιλία του, κι έτσι ο Emile ποτέ δεν απαλλάχτηκε από τις τύψεις ότι, ίσως ήθελε να τον σκοτώσει. Χρόνια μετά, πέφτει ο ίδιος θύμα μιας ομοφοβικής επίθεσης που τον αφήνει σχεδόν νεκρό στο δρόμο. “Σκοτώνω έναν άλλον άνδρα κι όλος ο κόσμος με συγχωρεί. Αγαπώ έναν άλλον άνδρα κι όλος ο κόσμος θέλει να με σκοτώσει.” 

Ο “Champion”, ο Πρωταθλητής Emile, δεν θα βγάλει από το μυαλό του ότι η επίθεση που δέχτηκε ήταν η απάντηση του σύμπαντος, για το φόνο που είχε διαπράξει τότε, σε κείνο τον αγώνα. Ήταν άραγε αλήθεια τούτη η σκέψη; Τη μουσική λύση του μυστηρίου προσπάθησε να δώσει στα 2013 ο συνθέτης και τρομπετίστας Terence Blanchard – και μάλιστα όσο ακόμα ήταν εν ζωή ο Emile Griffith – με τη μουσική βιογραφία που έπλασε κάτω από τον τίτλο “Champion”. Η όπερα αυτή, που συνδυάζει τη jazz με μια υπέροχη κλασική ενορχήστρωση και μια έξοχη χρήση των οπερατικών φωνών, σημείωσε τεράστια επιτυχία σε ολόκληρη την Αμερική, έτσι στα 2021 η Metropolitan Opera της Νέας Υόρκης ανεβάζει χωρίς δεύτερη σκέψη τη νέα όπερα του συνθέτη “Fire Shut Up in My Bones”. Η νέα αυτή επιτυχία του Blanchard, θα ανοίξει την όρεξη στο νεοϋορκέζικο θέατρο για τον “Champion”, που ποτέ δεν είχε ως τότε παρουσιαστεί εκεί. Έτσι φτάνουμε στον Απρίλιο του 2023 και τη λαμπρή παράσταση του “Champion” στη ΜΕΤ, μια παράσταση που το Τρίτο Πρόγραμμα εξασφάλισε για τους ακροατές του. Αυτό το Σάββατο, η δεύτερη πράξη του έργου. 

Παραγωγή – Παρουσίαση: Γιάννης Φίλιας 

σχετικα ondemand