Μικρές Δεξαμενές Μελάνης Αφροδίτη Κοσμά
0:00
0:00 LIVE
ΤΡΙΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ  90,9 – 95,6
ΤΡΙΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ 90,9 – 95,6 Mεσογείων 432, Αγία Παρασκευή, TK: 15342, Γραφείο Ρ 109 210 6013167 (Studio), 210 6066807-08 (Γραμματεία – Κοινό) trito@ert.gr

Μικρές Δεξαμενές Μελάνης | 22.11.2022

Μαξ Μπλέχερ: Επουλωμένες καρδιές

Ο νεαρός Εμμανουήλ, alter ego του Ρουμάνου συγγραφέα, πάσχει από φυματίωση των οστών και εγκαθίσταται στο σανατόριο της λουτρόπολης Μπερκ, στις ακτές της βόρειας Γαλλίας, για να θεραπευτεί. Εγκλωβισμένος σε ένα γύψινο καλούπι που κρίνεται απαραίτητο για τη θεραπεία των οστών του, αναγκασμένος να κυκλοφορεί με αυτοσχέδια άμαξα, ο Εμμανουήλ συνεχίζει να απολαμβάνει τη ζωή με εξορμήσεις στην παραθαλάσσια περιοχή του σανατορίου, να ζει τον έρωτα με τη Σολάνζ, να αναζητεί τη μοναξιά του.

~

«Το φθινόπωρο τους κάλυπτε με έναν συννεφιασμένο ουρανό, όμοιο με ταβάνι τεράστιου σαλονιού όπου μόνο οι δυο τους υπήρχαν. Τα χέρια τους ήταν μελανά απ’ το κρύο κι ο αγέρας φυσούσε σε δυνατές ριπές. Το δικό τους ήταν ένα ειδύλλιο φτιαγμένο από απλές και στοιχειώδεις πραγματικότητες… Μερικές φορές τα χέρια του Εμμανουήλ πάγωναν καθώς κρατούσε τα ηνία… Τότε η Σολάνζ τού τα ‘πιανε και τα ‘βαζε κάτω από τη φανέλα και το πουκάμισό της, κολλημένα στη ζεστή σάκρα, στους καυτούς μαστούς της… Λεπτά νήματα θερμότητας παρεισέφρεαν σ’ αυτά, εν είδει υγρού, που, μέσα από τα άκρα, ενστάλαζε ολόκληρο το σώμα. Επικοινωνούσαν έτσι δια μέσου του αίματος και της ζεστασιάς, μέχρι τα πιο σκοτεινά βάθη του οργανισμού.»

Ακούμε:

*Cocteau Twins & Harold Budd

* Harold Budd

* Pharoah Sanders

* Harold Budd & Brian Eno

* Sélène Saint-Aimé

Ηχητική επεξεργασία : Νίκος Σαβοργινάκης

*Μαξ Μπλέχερ: Επουλωμένες καρδιές

Μετάφραση: Βίκτωρ Ιβάνοβιτς

Εκδόσεις Loggia

Αθήνα, 2022

Επιμέλεια, αφήγηση: Αφροδίτη Κοσμά (Afroditi Kosma)

σχετικα podcasts