Πρόσκληση σε Γεύμα Ελένη Καραλή
0:00
0:00 LIVE
Η ΦΩΝΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ  
Η ΦΩΝΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ  Mεσογείων 432, Αγία Παρασκευή, TK: 15342, Γραφείο Ρ 211 +30 210 6066 815 - 6 thevoiceofgreece@ert.gr

Πρόσκληση σε Γεύμα: Αφιέρωμα στην Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία | 16.12.2023

Το Σάββατο, 16 Δεκεμβρίου 2023, 13:00-14:00 ώρα Ελλάδας, η εκπομπή «Πρόσκληση σε γεύμα» της Φωνής της Ελλάδας με την Ελένη Καραλή ήταν αφιερωμένη στην Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία.

Η Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία θεσπίστηκε και τηρείται παγκόσμια από τα Ηνωμένα Έθνη, το 1992. Γιορτάζεται σε όλο τον πλανήτη, προωθώντας την κατανόηση σε θέματα αναπηρίας και την κινητοποίηση υπέρ των δικαιωμάτων αξιοπρέπειας και ευημερίας των ατόμων με αναπηρία.

Ο Στέλιος Κυμπουρόπουλος, ευρωβουλευτής και ψυχίατρος, πρωτοστάτησε στη διοργάνωση της πρώτης ελληνικής αποστολής στην πανευρωπαϊκή εκδήλωση “Freedom Drive”, που έγινε εφαλτήριο για να δημιουργηθεί ο πρώτος Οργανισμός Ανεξάρτητης Διαβίωσης Ελλάδας, “I’Living”, μια αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία που διοικείται αποκλειστικά από άτομα με αναπηρία. Ο Στέλιος Κυμπουρόπουλος ιδιαίτερα αγαπητός, δραστήριος και πολύπλευρος ανέφερε πως από παιδί τον διακατείχε η αγάπη για τον άνθρωπο και η διάθεση προσφοράς. Δηλώνει χαρακτηριστικά πως «όλοι θέλουμε και μπορούμε να δημιουργήσουμε μια προσβάσιμη Ελλάδα». Ανέφερε όλα τα βήματα που έχουν γίνει και όσα έρχονται στο προσεχές μέλλον σχετικά με το σχέδιο δράσης για την αναπηρία

Ο Θεόδωρος Χήρας, νεφρολόγος, συγγραφέας και μεταφραστής βιβλίων στη γλώσσα Braille είναι ο δεύτερος καλεσμένος της εκπομπής. Ο κος Χήρας εμπνεύστηκε το βιβλίο του, που προωθεί τη μετάδοση της ιδέας της δωρεάς οργάνων, από αληθινές ιστορίες ασθενών του και έχει τίτλο  «της δωρεάς τα μυστήρια». Όλα τα έσοδα διατίθενται σε συλλόγους. Ο κος Χήρας μεταφέρει τα βιβλία του στη γλώσσα Braille με τη βοήθεια του Φάρου Τυφλών Ελλάδας. 

 Ο Σπύρος Νταντανίδης, ανάπηρος κινηματογραφιστής, αντιπρόεδρος του συλλόγου “Περπατάω” της Κομοτηνής και συνιδρυτής της σελίδας “COOL CRIPS” εξηγεί τον τρόπο με τον οποίο κατάφερε να μετατρέψει την Κομοτηνή σε μια προσβάσιμη Πόλη, η οποία και τιμήθηκε με το Βραβείο Προσβάσιμης Πόλης 2022.

Επιμέλεια – Παρουσίαση: Ελένη Καραλή

σχετικα ondemand