Λίστα Αναμονής
0:00
0:00 LIVE
ΔΕΥΤΕΡΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ  103,7 – 102,9
ΔΕΥΤΕΡΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ 103,7 – 102,9 Mεσογείων 432, Αγία Παρασκευή, TK: 15342, Γραφείο Ρ 221 210 6013168-9 (Studio), 210 6075985 (Γραμματεία – Κοινό) deftero@ert.gr

Επεισόδιο 26ο | 12.05.2021

Καλησπέρα φίλες και φίλοι, η «Λίστα Αναμονής» και ο Φοίβος Δεληβοριάς είναι και πάλι εδώ.
Όπως κάθε μήνα έτσι και τώρα αφιερώνουμε μίαν ολόκληρη εκπομπή σε νέα πρόσωπα που αξίζουν την προσοχή σας.
Λέω τις εκπομπές αυτές «Στον ήλιο μοίρα» γιατί μπορεί οι συνθήκες να μην ευνοούν την παραγωγή και την κυκλοφορία νέων τραγουδιών, πιστεύω όμως βαθιά μέσα μου πως αν ένα τραγούδι έχει αληθινό λόγο να γεννηθεί και να υπάρξει, ο ήλιος είναι η μοίρα του.

Κλείνει σιγά σιγά η σεζόν, η εξαιρετική έκτακτη φιλοξενία που μου παρείχε το Δεύτερο Πρόγραμμα φτάνει με τις αρχές του καλοκαιριού στο τέλος της. Περάσαμε μαζί ένα χειμώνα δύσκολο, με τον ιό να μας χτυπάει την πόρτα, με τις οικονομικές μας δυσκολίες να μας σκοτεινιάζουν τον καθρέφτη και με φαινόμενα βίας και πολιτιστικής σήψης να μετατοπίζουν τον φωτεινό μας προορισμό ακόμα πιο μακριά.

Ας κοιτάξουμε λίγο, ας πούμε το mainstream. Ας δούμε τι μπορεί στα αλήθεια να σημαίνει η επικράτηση των τραγουδιών που διατυμπανίζουν το γκανγκστεριλίκι, την υποταγή του κοριτσιού, τη βία και το κυνήγι κεφαλών.
Ας δούμε και τι μπορεί να σημαίνει η καταβύθιση για ακόμα μία φορά στις λάσπες των Οργουελικών reality. Μήπως ο Φουρθιώτης, οι δολοφόνοι του Καραϊβάζ και οι εγκληματίες στα Γλυκά Νερά βρίσκονται, μουσικά και τηλεοπτικά μιλώντας, στο νούμερο 1 των charts την περίοδο αυτή;
Δεν μου αρέσει να ηθικολογώ. Απλώς βλέπω καθαρά αυτό που βλέπω. Ο Béla Lugosi και ο Al Capone είναι ξανά ρυθμιστές του εσωτερικού μας κόσμου.

Γι’ αυτό και τα τραγούδια των παιδιών που λειτουργούν ακόμη καθαρά και ανεξάρτητα είναι πιο πολύτιμα από ποτέ.
Ας κοιτάξουμε να τα αγκαλιάσουμε και να τα αναδείξουμε. Είναι αρκετά για να γυρίσουν κάποτε τον συλλογικό μας ψυχισμό στη θέση του και τον μισοδαγκωμένο λαιμό του φεγγαριού στο ξημέρωμα.