Λίστα Αναμονής
0:00
0:00 LIVE
ΔΕΥΤΕΡΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ  103,7 – 102,9
ΔΕΥΤΕΡΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ 103,7 – 102,9 Mεσογείων 432, Αγία Παρασκευή, TK: 15342, Γραφείο Ρ 221 210 6013168-9 (Studio), 210 6075985 (Γραμματεία – Κοινό) deftero@ert.gr

Επεισόδιο 20ο | 24.03.2021

Καλησπέρα σας.
Είμαι ο Φοίβος Δεληβοριάς και γιορτάζω σήμερα, όχι μόνο είκοσι εκπομπές, εδώ στο Δεύτερο Πρόγραμμα, αλλά και 200 χρόνια Ελληνικής Ελευθερίας.

Ας τονίσουμε αυτό το «Ελληνικής» γιατί εδώ στην Ελλάδα, η ελευθερία δεν ήταν ποτέ μία γραμμική υπόθεση. Πέρασε από εμφυλίους, δικτατορίες, χρεωκοπίες, εξαντλητικά γραμμάτια, βασανισμούς, εκτοπισμούς, αδράνειες και κάθε λογής άλλα ιστορικά τραυλίσματα.

Δεν παύει όμως να είναι ελευθερία. Και κάποιοι παράξενοι άνθρωποι να πάλεψαν γι’ αυτήν 200 χρόνια πριν. Ένα μείγμα αστών-ιδεαλιστών και αγράμματων- γενναίων πολεμιστών πέρασαν από τον μύθο και τα ψέματα, από τη βία και το αλληλοφάγωμα, από το πλιάτσικο και την αλαζονεία, στην αλήθεια που ζούμε εσείς και εγώ. Εμείς.
Παιδιά ποιητών και δοσιλόγων, λαϊκών, ταπεινών βασιλέων και επιπόλαιων κυβερνητών. Θα ανταλλάσσατε την αλήθεια αυτήν; Εγώ προσωπικά, όχι.

Αγαπάω την Ελληνική γλώσσα έτσι όπως την σχηματίσαμε και την κάναμε τραγούδι και αρχιτεκτονική. Θέατρο και σινεμά. Πεζογραφία και παραληρηματικές αναρτήσεις ο καθένας στη σελίδα του. Που την κάναμε έναν συνεχή διάλογο, μία συνεχή μάχη, ανάμεσα σε εμάς και τα σπασμένα μάρμαρα, τα γεωμετρικά νησιά, το αριστερό και το δεξί κομμάτι του κοινού μας ριζικού.

Δεν ξέρω τι να νικήσει οριστικά και σε τι άλλες περιπέτειες θα μας ρίξει ο χρόνος, αύριο όμως γιορτάζουμε το ότι είμαστε μαζί και χώρια, στο ίδιο έδαφος 200 χρόνια τώρα. Κι ας πέφτει πάνω στην αρρώστια αυτή η γιορτή, εμείς θα την γιορτάσουμε.

Όχι φανφαρόνικα και κομπογιαννίτικα όπως τη γιόρταζε, τη γιορτάζει και θα την γιορτάζει πάντοτε η επίσημη Ελλάδα, αλλά ταπεινά, όπως τα ίχνη που έχουμε πίσω μας, εκατοντάδων τραγουδιών, εκατοντάδων αληθινών προσώπων που ο πόνος τους έγινε διαφανής και είδαμε μέσα του τον εαυτό μας, σαν ένα σώμα μέσα στο νερό.
Χρόνια μας πολλά παιδιά! Η Ιστορία είναι δική μας υπόθεση, ας την γράψουμε με όλη την αγάπη της καρδιάς μας, ας τα δώσουμε όλα και ας μην πάρουμε ως συνήθως καμιά ανταμοιβή.

«‘Ελλαδογραφία» η σημερινή μου λίστα. Αρχή του παραμυθιού. Καλησπέρα σας.