Λίστα Αναμονής
0:00
0:00 LIVE
ΔΕΥΤΕΡΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ  103,7 – 102,9
ΔΕΥΤΕΡΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ 103,7 – 102,9 Mεσογείων 432, Αγία Παρασκευή, TK: 15342, Γραφείο Ρ 221 210 6013168-9 (Studio), 210 6075985 (Γραμματεία – Κοινό) deftero@ert.gr

Επεισόδιο 19ο | 17.03.2021

Καλησπέρα σας, είμαι ο Φοίβος Δεληβοριάς και σήμερα επιτέλους θα υποδεχθώ μαζί σας την Άνοιξη.
Ήθελα να το κάνω από την πρώτη εκπομπή του Μαρτίου, αλλά πικρές οι βουλές του Αλλάχ και σκοτεινές οι ψυχές των ανθρώπων.
Ήρθε η πολιτική επικαιρότητα και μας έσουρε εκεί που μας σέρνει πάντα. Στον πάτο του πηγαδιού.

Σήμερα όμως δεν δίνω άλλη αναβολή. Όσο και να ξύσεις με το σουγιαδάκι σου τον βυθό, δεν παύει να είναι βυθός. Και έτσι ανεβαίνω με ένα σάλτο πάνω στην αληθινή μου φύση.
Ανοίγω λίγο το πουκάμισο μου και σκέφτομαι το κορίτσι που αγαπάω και κάποιον φίλο που χαθήκαμε.

Η Άνοιξη εδώ, σ’ αυτά τα μέρη, είναι διαφορετική. Κρατάει στα χέρια της σαν λαμπάδα το νόημα του ἀπερινοήτου. Τη μυρωδιά της Ανάστασης. Ό,τι θεωρήσαμε για πάντα πεθαμένο, ξανάρχεται με κόκκινες παρειές.

Τα τραγούδια όλα γίνονται «Ακάθιστος», τελετουργικά. Ίσαμε που πατάνε το έδαφος. Τα πουλιά βγαίνουν στο κυνήγι των ανθρώπων και τα λουλούδια κόβουν τα κεφάλια μας.
«Μικρούς Ακάθιστους» σας έχω διαλέξει σήμερα και εσείς όπου και να’στε τραβήξτε απότομα το τραπεζομάντηλο να πέσουν τα ποτήρια, ανεβείτε στις σκεπές και νιαουρίστε σαν τους γάτους. Πάρτε μια τσάπα και δώστε μια στη γη για να μυρίσει λίγο χώμα.

Πηγαίνετε στην πίσω αυλή και πείτε ολομόναχοι μια κουβέντα στο Θεό. Πληροφορείστε τον ότι υπάρχει. Ρϊξτε ένα σμπάρο στον αέρα και ένα απότομο ποτήρι τσικουδιά στα σπλάχνα σας.
Φίλες και φίλοι, η ώρα έφτασε. Άνοιξη μπαίνει στο χωριό.