Στη Μαγεία του Πρωινού Θεόδωρος Λούστας
0:00
0:00 LIVE
ΤΡΙΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ  90,9 – 95,6
ΤΡΙΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ 90,9 – 95,6 Mεσογείων 432, Αγία Παρασκευή, TK: 15342, Γραφείο Ρ 109 210 6013167 (Studio), 210 6066807-08 (Γραμματεία – Κοινό) trito@ert.gr

“Στη μαγεία του πρωινού” με τον Θεόδωρο Λούστα | 05.05.2024


Aφιέρωμα στον Ιταλό μαέστρο Mario Rossi (1902-1992) – 2ο μέρος


  • Sergei Prokofiev: Σουίτα από την Κινηματογραφική Μουσική «Υπολοχαγός Kijé», έργο 60. Την Ορχήστρα της Κρατικής Όπερας της Βιέννης διευθύνει ο Mario Rossi, από δισκογραφική εργασία του 1957.
  • Sergei Prokofiev: Συμφωνικό παραμύθι για παιδιά «Ο Πέτρος και ο λύκος», έργο 67. Aφηγητής -στην Αγγλική γλώσσα- ο Boris Karloff. Την Ορχήστρα της Κρατικής Όπερας της Βιέννης διευθύνει ο Mario Rossi, από την ίδια δισκογραφική εργασία του 1957.

«Στo λιμπρέτο, που έγραψε ο ίδιος ο Prokofiev, κάθε χαρακτήρας του παραμυθιού συμβολίζεται από ένα συγκεκριμένο όργανο ή ομάδα οργάνων της ορχήστρας: το πουλί από ένα φλάουτο, η πάπια από ένα όμποε, η γάτα από ένα κλαρινέτο, ο παππούς από ένα φαγκότο, ο λύκος από τρία κόρνα, ο Πέτρος από τα έγχορδα και οι πυροβολισμοί των κυνηγών από τύμπανα και gran cassa. Σύμφωνα με επιθυμία του συνθέτη, πριν από κάθε εκτέλεση του έργου, οι μουσικοί που παίζουν αυτά τα όργανα, παρουσιάζουν διαδοχικά τα αντίστοιχα μοτίβα ή μελωδικά θέματα. Οι μικροί ακροατές μαθαίνουν έτσι να ξεχωρίζουν το ιδιαίτερο ηχόχρωμα και τα χαρακτηριστικά κάθε οργάνου ή ομάδας οργάνων.

Στην υπόθεση του παραμυθιού, ο ανήλικος Πέτρος διαμένει στην οικία του παππού του, σε ξέφωτο του δάσους. Μια ημέρα, νωρίς το πρωί, ο Πέτρος άνοιξε την πόρτα του κήπου και βγήκε σε ένα καταπράσινο λιβάδι. Στο κλαδί ενός μεγάλου δένδρου στεκόταν ένα μικρό πουλί, φίλος του Πέτρου. «’Ολα είναι ήσυχα» είπε το χαρούμενο πουλί. Μια πάπια, που βρισκόταν στην αυλή της οικίας, βρήκε την ευκαιρία να κολυμπήσει σε μια μικρή λίμνη, βγαίνοντας από την πόρτα του κήπου, που ο Πέτρος άφησε ανοικτή…»


Παραγωγή – Επιμέλεια: Θεόδωρος Λούστας
Τεχνική Επιμέλεια: Γιώργος Κωστόπουλος


σχετικα ondemand