Στη Μαγεία του Πρωινού Θεόδωρος Λούστας
0:00
0:00 LIVE
ΤΡΙΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ  90,9 – 95,6
ΤΡΙΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ 90,9 – 95,6 Mεσογείων 432, Αγία Παρασκευή, TK: 15342, Γραφείο Ρ 109 210 6013167 (Studio), 210 6066807-08 (Γραμματεία – Κοινό) trito@ert.gr

“Στη μαγεία του πρωινού” με τον Θεόδωρο Λούστα | 06.01.2024


Aφιέρωμα στον Ιταλό Μαέστρο Antonio Pedrotti (1901-1975) – 1o μέρος


Maurice Ravel: Παβάνα για μια νεκρή ινφάντα. Tην Τσεχική Φιλαρμονική διευθύνει ο Antonio Pedrotti, από δισκογραφική εργασία του Νοεμβρίου 1962.
Ottorino Respighi: συμφωνικό ποίημα Οι κρήνες της Ρώμης – Le fontane di Roma. Την Τσεχική Φιλαρμονική διευθύνει ο Antonio Pedrotti, από δισκογραφική εργασία του Φεβρουαρίου 1961.
Ottorino Respighi: συμφωνικό ποίημα «Tα πεύκα της Ρώμης» – Ι pini di Roma. Την Τσεχική Φιλαρμονική διευθύνει ο Antonio Pedrotti, από δισκογραφική εργασία του Σεπτεμβρίου 1971.


«…Ο εξαιρετικός – αλλά υποτιμημένος και ξεχασμένος, σήμερα – Ιταλός μαέστρος Antonio Pedrotti, που διηύθυνε κατά κανόνα δίχως παρτιτούρα και δίχως μπαγκέτα, γεννήθηκε στο Trento το 1901. Σπούδασε στο Ωδείο της Ρώμης, εν μέρει παράλληλα με πανεπιστημιακές σπουδές φιλολογίας. Πήρε μαθήματα σύνθεσης από τον Ottorino Respighi και υπήρξε ένας από τους πιο αγαπημένους μαθητές του Ιταλού συνθέτη. Σπούδασε διεύθυνση ορχήστρας με τον Bernardino Molinari. Την εξαετία 1938-44, δηλαδή τα χρόνια του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου, εργάστηκε ως βοηθός του Molinari, στην Ορχήστρα της Ακαδημίας της Αγίας Καικιλίας της Ρώμης. Διηύθυνε μεταξύ άλλων την Ορχήστρα της Σκάλας του Μιλάνου, την Ορχήστρα Angelicum της ίδιας πόλης, καθώς και την Ορχήστρα της Κρατικής Όπερας της Βιέννης. Συνεχίζοντας την οικογενειακή παράδοση, εργάστηκε στη γενέτειρά του, Τrento, ως μαέστρος της φιλαρμονικής, καθώς και ως διευθυντής του ωδείου Liceo Musicale. Ως συνθέτης συνεργάστηκε επίσης με την ανδρική χορωδία της γενέτειράς του. Ο κατάλογος των έργων του περιλαμβάνει κυρίως χορωδιακή μουσική, καθώς και εναρμονίσεις παραδοσιακών ιταλικών τραγουδιών.

Aπό το 1950 ως το 1972 ο Pedrotti εμφανιζόταν συχνά ως έκτακτος μαέστρος στην Τσεχοσλοβακία, διευθύνοντας την Τσεχική Φιλαρμονική, τη Συμφωνική της Πράγας, την Ορχήστρα της Ραδιοφωνίας της ίδιας πόλης, καθώς και τη Φιλαρμονική της Σλοβακίας. Με την Τσεχική Φιλαρμονική ειδικότερα, πραγματοποίησε πολλές δισκογραφικές εργασίες και έδωσε δεκάδες συναυλίες, όχι μόνο στην Πράγα, αλλά και την Ελβετία και την Αγγλία. Ήταν ιδιαίτερα φιλικός και γνώριζε τα περισσότερα ονόματα των μελών της ορχήστρας.

Ο Τσεχοσλοβάκος βιολοντσελίστας František Sláma, γράφει μεταξύ άλλων στις ενθυμήσεις του: “Ο Antonio Pedrotti υπήρξε μάλλον ο πιο αγαπητός ξένος μαέστρος στα νεανικά μου χρόνια, την εποχή που ήμουν μέλος της Τσεχικής Φιλαρμονικής. Η συνεργασία – που διήρκησε περισσότερο από δύο δεκαετίες – αποτελεί αλησμόνητο κεφάλαιο στην ιστορία της ορχήστρας. Όταν εμφανίστηκε στην πρώτη δοκιμή, ήταν ένας εύσωμος και αθλητικός πενηντάρης, με σκούρα μαλλιά, κοτλέ παντελόνι και μπλε πουλόβερ. Ήρεμος και ανθρώπινος, ήταν τελειομανής, γνωρίζοντας ως μουσικός τι επιθυμούσε επακριβώς. Όταν η ερμηνεία στις δοκιμές δεν ήταν αυτή που ήθελε, φαίνονταν μορφασμοί στο πρόσωπό του, καθώς διηύθυνε. Κατόπιν, όταν διέκοπτε τη δοκιμή, επεσήμανε τα λάθη της ορχήστρας, δίχως κακία ή εκνευρισμό.”

Το 1960 ο Pedrotti ανέλαβε το podium της Ορχήστρας Haydn στο Bolzano. Aπεβίωσε το 1975 στο Trento, σε ηλικία 74 ετών. Από το 1989 διεξάγεται κάθε έτος σε αυτή την πόλη, o Διεθνής Διαγωνισμός Διεύθυνσης Ορχήστρας Antonio Pedrotti...»


Παραγωγή – Επιμέλεια: Θεόδωρος Λούστας


σχετικα ondemand