Στη Μαγεία του Πρωινού Θεόδωρος Λούστας
0:00
0:00 LIVE
ΤΡΙΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ  90,9 – 95,6
ΤΡΙΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ 90,9 – 95,6 Mεσογείων 432, Αγία Παρασκευή, TK: 15342, Γραφείο Ρ 109 210 6013167 (Studio), 210 6066807-08 (Γραμματεία – Κοινό) trito@ert.gr

“Στη μαγεία του πρωινού” με τον Θεόδωρο Λούστα | 12.11.2023


ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΟΝ ΤΣΕΧΟ ΜΑΕΣΤΡΟ VÁCLAV NEUMANN (1920-1995) (ΠΡΩΤΟ ΜΕΡΟΣ)


Antonín Dvořák: συμφωνία αρ.1, δίχως αρίθμηση opus. Την Τσεχική Φιλαρμονική διευθύνει ο Václav Neumann, από δισκογραφική εργασία της διετίας 1971-73, που περιλαμβάνει τις εννέα συμφωνίες του Βοημού ρομαντικού συνθέτη.

«…Ο Václav Neumann γεννήθηκε στην Πράγα το 1920. Στο ωδείο της γενέτειράς του πήρε μαθήματα βιολιού από τον Josef Micka, καθώς και διεύθυνσης ορχήστρας από τους Pavel Dědeček και Metod Doležil. Αποφοίτησε το 1944. Σπούδασε επίσης μουσικολογία και φιλοσοφία, στο Πανεπιστήμιο της Πράγας.

Το 1943, προτού ακόμη αποφοιτήσει από το ωδείο, υπήρξε ένα από τα ιδρυτικά μέλη του περίφημου Κουαρτέτου Εγχόρδων Smetana, παίζοντας αρχικά βιολί και κατόπιν βιόλα, ως το 1947. Μετά το τέλος του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου έπαιξε βιόλα στην Τσεχική Φιλαρμονική. Στις 7 Μαρτίου 1948 – έχοντας μικρή πρακτική εμπειρία ως μαέστρος – διηύθυνε για πρώτη φορά την περίφημη ορχήστρα, αντικαθιστώντας με μεγάλη επιτυχία τον Rafael Kubelik, ο οποίος αρρώστησε ξαφνικά. Το ίδιο έτος ο Kubelik εκπατρίστηκε, διαφωνώντας με το κομμουνιστικό καθεστώς της Τσεχοσλοβακίας, το οποίο θεωρούσε τυραννικό. O Νeumann ανέλαβε τις περισσότερες από τις προγραμματισμένες συναυλίες του στην Πράγα και άλλες τσεχοσλοβακικές πόλεις. Περιόδευσε με την Τσεχική Φιλαρμονική στην Ανατολική Γερμανία, ενώ στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Άνοιξης της Πράγας, εν έτει 1949, διηύθυνε στην εναρκτήρια συναυλία τον κύκλο έξι συμφωνικών ποιημάτων με γενικό τίτλο H πατρίδα μου, του Βedřich Smetana.

Την τριετία 1951-54 ανέλαβε το podium της Ορχήστρας της Ραδιοφωνίας του Plzeň (σήμερα Φιλαρμονικής του Plzeň). Το 1954 διορίστηκε διευθυντής της Συμφωνικής του Brno, η οποία δύο έτη μετά συγχωνεύτηκε με την ορχήστρα της ραδιοφωνίας της πόλης, ιδρύοντας έτσι τη Φιλαρμονική του Brno.

Στις 30 Μαΐου 1956 διηύθυνε στην επιτυχή πρεμιέρα μιας νέας παραγωγής της όπερας «Η πονηρή αλεπουδίτσα», του Leoš Janáček, με την Ορχήστρα της Komische Oper του Βερολίνου. Ο Neumann έδωσε συνολικά 215 παραστάσεις αυτής της παραγωγής, όχι μόνο στο Βερολίνο, αλλά και στο Wiesbaden και το Παρίσι. Αφού συνεργάστηκε επί οκταετία με την Ορχήστρα της Komische Oper, το 1964 ανέλαβε το podium της περίφημης Ορχήστρας Gewandhaus της Λειψίας. Παράλληλα, εργάστηκε ως Γενικός Μουσικός Διευθυντής της Ορχήστρας της Όπερας της ίδιας πόλης. Τέσσερα έτη μετά επέστρεψε στην Τσεχική Φιλαρμονική, όταν – μετά την Εισβολή του Συμφώνου της Βαρσοβίας στην Τσεχοσλοβακία – ο περίφημος ομότεχνός του, Karel Ančerl, εγκατέλειψε την ορχήστρα και μετανάστευσε στο Toronto του Καναδά. Παρέμεινε στο podium της Τσεχικής Φιλαρμονικής επί 22 έτη, ως το 1990. Πραγματοποίησε με αυτή την ορχήστρα πολλές καλλιτεχνικές περιοδείες στην Ευρώπη, τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής και την Ιαπωνία.

Στη χώρα μας έδωσε δύο συναυλίες, στις 9 και 10 Ιουλίου 1986, στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών, με έργα των Bedřich Smetana, Antonín Dvořák και Gustav Mahler.

Την τριετία 1970-73 διετέλεσε Γενικός Μουσικός Διευθυντής της Όπερας της Στουτγάρδης, διαδεχόμενος τον Ferdinand Leitner. Δίδαξε διεύθυνση ορχήστρας στη Μουσική Ακαδημία της Πράγας. Απεβίωσε στη Βιέννη το 1995, σε ηλικία 75 ετών.

Εξέχουσα θέση στην εκτενή δισκογραφία του Neumann έχει η πρώτη παγκόσμια ηχογράφηση σε studio, της όπερας «Η πονηρή αλεπουδίτσα», του Leoš Janáček, το 1957, με σολίστες τραγουδιστές, καθώς και τη Χορωδία και την Ορχήστρα του Εθνικού Θεάτρου της Πράγας»


Παραγωγή – Επιμέλεια: Θεόδωρος Λούστας


σχετικα ondemand