Πινέλα για Χρώματα και Ορχήστρα Γιώργος Μαρκάκης
0:00
0:00 LIVE
ΤΡΙΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ  90,9 – 95,6
ΤΡΙΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ 90,9 – 95,6 Mεσογείων 432, Αγία Παρασκευή, TK: 15342, Γραφείο Ρ 109 210 6013167 (Studio), 210 6066807-08 (Γραμματεία – Κοινό) trito@ert.gr

“Πινέλα για χρώματα και Ορχήστρα” με τον Γιώργο Μαρκάκη | 26.09.2023

Η μοναδική Νοτιοαφρικανή μουσικολόγος Cara Stacey.

Το makhoyane είναι ένα μακρύ μουσικό τόξο που διαθέτει προσαρμοσμένο πάνω του μια ανοιχτή αποξηραμένη κολοκύθα σαν ηχείο  Η εξέλιξη αυτού του οργάνου με την δια της βίας μεταφοράς των σκλάβων στην Λατινική Αμερική είναι πολύ γνωστή στην Βραζιλία αλλά και σε όλο τον κόσμο σήμερα με την ονομασία Berimbau. Θεωρείται σε μεγάλο βαθμό το εθνικό όργανο του βασιλείου της Εσβατίνι  και μια ηχογράφηση του προαναγγέλλει τις ωριαίες εκπομπές ειδήσεων στο τοπικό ραδιόφωνο Siswati. Eίναι το εθνικό μουσικό σήμα αντίστοιχο του “Τσοπανάκου” μας που ακούγεται υπό την Φωνή της Ελλάδας σχεδόν ακατάπαυστα από το 1936!

Σήμερα υπάρχουν λίγοι εναπομείναντες παίκτες του makhoyane και αυτοί που εξακολουθούν να παίζουν είναι πλέον ηλικιωμένοι εκτός βέβαια της καθηγήτριας Cara Stacey  που είναι Νοτιοαφρικανή μουσικός, συνθέτης και μουσικολόγος . Είναι πιανίστα και παίζει μουσικά τόξα της Νότιας Αφρικής umrhubhe, uhadi, και του  makhoyane που αναφέραμε. Είναι κάτοχος διδακτορικού τίτλου στην αφρικανική μουσική, στα μουσικά αυτά όργανα και ειδικά στο μουσικό τόξο Makhoyane στο Πανεπιστήμιο του Κέιπ Τάουν αλλά και στο SOAS του Λονδίνου.

Στη σημερινή εκπομπή θα κάνουμε μια μικρή επίσκεψη στο Βασίλειο της Εσβατίνι που είναι επίσης γνωστό με το προηγούμενο επίσημο όνομα του. Σουαζιλάνδη.  Είναι μια από τις μικρότερες  χώρες της Αφρικανικής ηπείρου με μόλις 17.364 τετραγωνικά χλμ.  -Έκταση / μήκος περίπου αντίστοιχο δικό μας Αθήνα – Βόλος. Συνορεύει με τη Μοζαμβίκη και κυρίως την Νότια Αφρική. Ο πληθυσμός αλλά και η γλώσσα  τους ονομάζονται Swazi.. Μουσικά με την γνώση και χρήση του makhoyane , χάρη στην δoυλειά της Cara Stacey ,μπορεί ένα τόσο μικρό μέρος  να αγγίζει όλο τον πλανήτη!

Τρίτο Πρόγραμμα 90,9

Έρευνα-Παραγωγή-Παρουσίαση: Γιώργος Μαρκάκης

Διαδικτυακά: www.ertecho.gr/trito

σχετικα ondemand