Παράθυρο στον Κόσμο, στο Πλαίσιο Όλων των Πρωινών του Τρίτου
0:00
0:00 LIVE
ΤΡΙΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ  90,9 – 95,6
ΤΡΙΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ 90,9 – 95,6 Mεσογείων 432, Αγία Παρασκευή, TK: 15342, Γραφείο Ρ 109 210 6013167 (Studio), 210 6066807-08 (Γραμματεία – Κοινό) trito@ert.gr

13Μαΐ2020 “Παράθυρο στον Κόσμο” στο πλαίσιο Όλων των Πρωινών του Τρίτου

 

“Παράθυρο στον Κόσμο” σε απευθείας μετάδοση και σήμερα, Τετάρτη, 13 Μαΐου 2020 (10.00 π.μ. – 12.00, Τζουλιέττα Καρόρη Julietta Karori τηλεφωνικά και Διονύσης Μαλλούχος στο στούντιο του Τρίτου Προγράμματος).
Καθώς σιγά-σιγά, σε διεθνή κλίμακα, οι άνθρωποι και οι φορείς της Τέχνης προσπαθούν να βρουν τον βηματισμό τους για την επόμενη μέρα, έχουμε διάφορες προτάσεις για το πώς μπορεί να γίνει αυτό, σύμφωνα με τον Norman Lebrecht και το slippedisc.com : Στη Ρώμη προτείνουν όπερες σε πάρκα https://slippedisc.com/…/…/rome-will-stage-operas-in-a-park/, η Συμφωνική της Σαγκάης σχεδιάζει συναυλίες-bonsai https://slippedisc.com/…/shanghai-attempts-its-first-mini-…/ και το Wigmore Hall του Λονδίνου ξεκινά την 1η Ιουνίου συναυλίες (lunch time concerts), χωρίς κοινό, με έναν ή δυο καλλιτέχνες στη σκηνή (τη σειρά ξεκινά ο πιανίστας Stephen Hough), τις οποίες θα μεταδίδει ραδιοφωνικά απευθείας το BBC3. https://slippedisc.com/…/wigmore-hall-is-back-with-a-radio…/. Ακολουθούν οι Benjamin Grosvenor (πιάνο), Angela Hewitt (πιάνο), Paul Lewis (πιάνο), Timothy Ridout (βιόλα), Sean Shibe (κιθάρα), Mitsuko Uchida (πιάνο) και άλλοι.
Ακούμε τον Benjamin Grosvenor στη Βαρκαρόλα για πιάνο, έργο 60 του Fr. Chopin.

Ο μαέστρος Alan Gilbert συνεχίζει τις διαδικτυακές-εξ αποστάσεως συζητήσεις με συναδέλφους του, αναζητώντας και αυτός λύσεις για τη μετά την υγειονομική κρίση εποχή, αυτή την Παρασκευή (15 Μαΐου) συνομιλεί με την Μarin Alsop, τον Antonio Pappano και τον Esa-Pekka Salonen.
https://www.facebook.com/events/685472762246730/
Ακούμε το πρώτο μέρος της 3ης Συμφωνίας του Philip Glass, με την Marin Alsop να διευθύνει τη Συμφωνική Ορχήστρα του Bournemouth.

Στην Ελλάδα, όλοι οι πολιτιστικοί οργανισμοί έχουν δραστηριοποιηθεί, προσφέροντας διαδικτυακά παραστάσεις, συναυλίες, διαλέξεις, νέες και παλιότερες παραγωγές:
Η Εθνική Λυρική Σκηνή προτείνει ΕΞΟΔΟΣ: ΑΝΟΙΞΗ, το 1o Διαδικτυακό Φεστιβάλ με βιντεοσκοπημένες νέες παραγωγές, από 17 Μαΐου ως 8 Ιουνίου 2020 στο
www.nationalopera.gr και άλλα συνεργαζόμενα sites.
Ακούγεται το σπονδυλωτό έργο για πιάνο του Γιώργος Κουμεντάκης / Giorgos Koumendakis (και καλλιτεχνικού διευθυντή της ΕΛΣ) “Τρία Βότανα της Μεσογείου” (Θυμάρι, Δυόσμος και Φασκόμηλο) για πιάνο με την Αλεξάνδρα Παπαστεφάνου Alexandra Papastefanou και το Κομμάτι για πιανο του Δημήτρη Μητρόπουλου, γραμμένο γύρω στο 1926, ερμηνευμένο από τον Θοδωρή Τζοβανάκη.

Παλαιότερες παραγωγές αναρτά και το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, αρχή σήμερα με την όπερα Τουραντότ του Puccini (2003) και συνέχεια την Κυριακή με Φιλαρμονική Βερολίνου – Simon Rattle και Λεωνίδα Καβάκο σολίστ στο Κοντσέρτο Sibelius. http://www.megaron.gr/?pid=430&la=1
Ακούγεται η γνωστή άρια “Νessun dorma” από την Τουραντότ με τον τενόρο Franco Corelli.

Η Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών του Ιδρύματος Ωνάση προτείνει το διεθνές project ΕΝΤΕR με αναθέσεις νέων έργων σε καλλιτέχνες από την Ελλάδα και το εξωτερικό που αποτυπώνουν και σχολιάζουν το πανδηµικό σήμερα. Τα έργα έχουν δημιουργηθεί µέσα σε 120 ώρες. Μεταξύ άλλων και η ιταλίδα ηθοποιός Ιζαμπέλα Ροσελίνι που υποδέχεται τον …Δαρβίνο σπίτι της και το βιβλίο του «Η έκφραση των συγκινήσεων στον άνθρωπο και τα ζώα».
https://www.amna.gr/…/I-Izampela-Roselini-kai-o-Darbinos-st…
Ακούγεται ένα από τα 6 Τραγούδια για Ποντίκια του Γιώργου Κουρουπού με τον ίδιο στο πιάνο και τον Σπύρο Σακκά να τραγουδά.
Σημαντική επίσης η ανακοίνωση του Ιδρύματος Ωνάση ότι στο πλαίσιο της ενίσχυσης των -ιδιαιτέρως πληττομένων από την κρίση- καλλιτεχνών, αποφάσισε να καταβάλει μια επιπρόσθετη αμοιβή σε κάθε εργαζόμενο που συμμετείχε στις παραγωγές που προβάλλονται στο Ψηφιακό Κανάλι του Ιδρύματος. «Η Τέχνη είναι οι εργαζόμενοί της. Εάν σταματήσουν να υπάρχουν αυτοί, θα σταματήσει να υπάρχει η Τέχνη – και ζωή χωρίς τέχνη δεν είναι ζωή», αναφέρει η ανακοίνωση του Ιδρύματος.
https://www.amna.gr/…/Idruma-Onasi-Amoibes-se-osous-summete…

Το Ίδρυμα Βασίλη & Ελίζας Γουλανδρή, σε συνεργασία με την ομάδα θεάτρου «seveneleven» καθιστά την Τέχνη προσβάσιμη και μάλιστα δωρεάν σε μία κοινωνική ομάδα που αδυνατεί να επισκεφθεί το Μουσείο: τους ηλικιωμένους που διαμένουν σε γηροκομεία.
https://www.amna.gr/…/Mikres-xenagiseis-gia-megalous-Nea-ps…

Ακούγεται “Μια ανοιξιάτικη Κυριακή”, η πρώτη από τις 7 Εικόνες για πιάνο (2013) του Σπύρου Μάζη Spiros Mazis, με την Έλενα Λαζαρέτου Elena Lazaretou.

H ΕΡΤ συνεχίζει μεταξύ άλλων και τις δράσεις της μέσω των Μουσικών Συνόλων για τη στήριξη των ανθρώπων που εργάζονται στα νοσηλευτικά ιδρύματα και έτσι χθες, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Νοσηλευτών (12η Μαΐου) η Συμφωνική Ορχήστρα πραγματοποίησε συναυλία στον προαύλιο χώρο του Νοσοκομείου «Μεταξά» στον Πειραιά. Στις 2 Μαΐου η Χορωδία της ΕΡΤ είχε επισκεφθεί το Ασκληπιείο Βούλας:
https://www.youtube.com/watch?v=AGwPR-9UiaM&feature=emb_logo

Πολύ ενδιαφέρουσες συνεντεύξεις αυτές τις ημέρες από ανθρώπους του πολιτισμού:
H σολίστ πιάνου Ντόρα Μπακοπούλου Dora Bakopoulos μιλά στη Lifo και τη Ματούλα Κουστένη Matoula Kousteni για την εμπειρία του εγκλεισμού και τη σημασία της Τέχνης χωρίς απόσταση https://www.in.gr/…/pote-anoigoun-odeia-sxoles-theatrou-ka…/. (Ερμηνεύει το Νυχτερινό σε μι ύφεση μείζονα, έργο 55 αρ.2 για πιάνο του Fr. Chopin).
Ο Δημήτρης Πλατανιάς, ο βαρύτονος με τη διεθνή καριέρα στα μεγαλύτερα λυρικά θέατρα, μίλησε σΤΟ ΒΗΜΑ και τον Κοσμά Βίδο Kosmas Vidos για το μέλλον της όπερας στη μετά COVID-19 εποχή, για τις εμπειρίες του από τις εμφανίσεις του στα μεγάλα θέατρα και για τα χαρίσματα, αλλά και τα «όπλα» που πρέπει να έχει ο λυρικός τραγουδιστής https://www.tovima.gr/…/dimitris-platanias-i-diethnis-kar…/… (ερμηνεύει άρια από την όπερα Don Carlo του G. Verdi, από εμφάνισή του στο Λονδίνο το 2016. Στο πιάνο ο Gary Matthewman).
Ο διανοητής, φιλόσοφος, καθηγητής και συγγραφέας Θεοδόσης Τάσιος μίλησε στην εφημερίδα Καθημερινή και τη Μαργαρίτα Πουρνάρα Margarita Pournara https://www.kathimerini.gr/…/staysafe-8eodoshs-tasios-ws-tw…,
ενώ ο διεθνούς φήμης ελληνοκύπριος πιανίστας Μαρτίνος Τιρίμος έδωσε πριν λίγες ώρες συνέντευξη στον κλασικό ραδιοσταθμό WWFM του New Jersey των Η.Π.Α. (και) για την κασετίνα με τα 16 Cds – πιανιστικά άπαντα του Beethoven). Ερμηνεύει τις 6 Παραλλαγές πάνω στο ντουέτο “Nel cor piu non mi sento” από την όπερα Η Μυλωνού του G. Paisiello, έργο σε σολ μείζονα του L.v. Beethoven.
https://www.wwfm.org/…/pianist-martino-tirimo-between-keys-…

O νέος έλληνας οργανίστας και συνθέτης Νικόλας Παπαδημητρίου Nicholas Papadimitriou – Musician & Educator που ζει στο Amsterdam της Ολλανδίας, παρουσίασε μια φούγκα για πιάνο πάνω στις νότες που αντιστοιχούν στο “θέμα” Cο-VI-D-19 και αποσπά υμνητικές κριτικές.
https://slippedisc.com/…/making-a-bach-fugue-out-of-a-covi…/
Τον ήχο σήμερα φροντίζει ο Σπύρος Ηλιάδης

Συντονιστείτε στο Τρίτο Πρόγραμμα 90,9 και τις κατά τόπους συχνότητες
Διαδικτυακά: https://webradio.ert.gr/trito/

Ο σπουδαίος αμερικανός βιολοντσελίστας Lynn Harrell που πέθανε πριν 2 εβδομάδες (27 Απριλίου 2020), είχε ιδρύσει με τη γυναίκα του, τη βιολονίστα Helen Nightengale το Ηeartbeats Foundation, το οποίο με τη στήριξη και άλλων καλλιτεχνών όπως η σοπράνο Jessye Norman και o συνθέτης/μαέστρος John Williams, πραγματοποιεί δράσεις για να βοηθά παιδιά σε ανάγκη. Έτσι προέκυψε το 2013 και η όμορφη παραγωγή του συνδέσμου πιο κάτω με το τραγούδι “Over the Rainbow” του Harold Arlen από τον Μάγο του Οζ, που τραγουδά υπέροχα η σοπράνο Christine Brewer.
https://www.youtube.com/watch…

YOUTUBE.COM

σχετικα podcasts