Παράθυρο στον Κόσμο, στο Πλαίσιο Όλων των Πρωινών του Τρίτου
0:00
0:00 LIVE
ΤΡΙΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ  90,9 – 95,6
ΤΡΙΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ 90,9 – 95,6 Mεσογείων 432, Αγία Παρασκευή, TK: 15342, Γραφείο Ρ 109 210 6013167 (Studio), 210 6066807-08 (Γραμματεία – Κοινό) trito@ert.gr

01Aπρ2020 “Παράθυρο στον Κόσμο” στο πλαίσιο Όλων των Πρωινών του Τρίτου

Παράθυρο στον Κόσμο, καλή σας μέρα και καλό μήνα.
Με υγεία, ψυχραιμία, χαμόγελο.
Τετάρτη 1 Απριλίου 2020, 10 με 12 το μεσημέρι, σε απευθείας μετάδοση από το Τρίτο Πρόγραμμα 90,9, στο πλαίσιο Όλων των Πρωινών του Τρίτου.
Απρίλιος επιτέλους April after all, με την mezzo soprano Anne Sophie von Otter, τραγούδι αισιόδοξο του Καναδού Ron Sexsmith, σε μουσική επεξεργασία του Elvis Costello.
“It’s really coming down Raining cats and hounds It’s falling on parades And on the plans we made
But there’ll be other days And things will turn our way The rain has got to fall It’s April after all”

Πρωταπριλιά, που συνηθίζουμε να λέμε μικρά αστεία και αθώα ψέμματα. Και ιδού από το Cosi fan tutte (Έτσι κάνουν όλες) του W. A. Mozart, η υπηρέτρια Despina, μεταμφιεσμένη σε γιατρό για να ξεγελάσει τις δύο αδελφές (Fiordiligi και Dorabella), ώστε να ανταποκριθούν στον έρωτα των δύο αγνώστων στους οποίους έχουν μεταμφιεστεί οι αγαπημένοι τους Ferrando και Guglielmo, κατά προτροπήν του δαιμόνιου Don Alfonso, (για τον οποίο η γυναικεία πίστη είναι σαν το φοίνικα – όλοι λένε ότι υπάρχει, αλλά κανείς δεν ξέρει που είναι)!
“Καθώς οι αίθουσες συναυλιών κλείνουν η μια μετά την άλλη, δίνουν τη θέση της στο live streaming, στην μετάδοση της μουσικής μέσω του υπολογιστή. Ποτέ πριν η κλασσική μουσική δεν υπήρξε τόσο εύκολα προσβάσιμη.”
Έτσι αρχίζει το άρθρο του στους χτεσινούς New York Times ο μουσικοκριτικός Joshua Barone.
Αυτό το διάστημα της καραντίνας, σπουδαίες ορχήστρες και μουσικοί οργανισμοί, προσφέρουν στις διαδικτυακές πλατφόρμες δωρεάν συναυλίες, όπερα και πολλές άλλες μορφές της τέχνης. Έτσι, σήμερα, σας παρουσιάζουμε μια επιλογή από αυτά:
Φιλαρμονική Ορχήστρα του Βερολίνου
https://www.berliner-philharmoniker.de/en/ Digital concert hall
Metropolitan Opera της Νέας Υόρκης
https://www.metopera.org/user-in…/nightly-met-opera-streams/
Royal Opera House London
https://www.roh.org.uk/…/the-royal-opera-house-launches-a-p…
KOA
https://www.koa.gr/…/%CE%BC%CE%AD%CE%BD%CE%BF%CF%85%CE%BC%…/
BFO – Budapest Festival Orchestra
https://www.facebook.com/pg/bfo.en/posts/?ref=page_internal
Σήμερα ακούσαμε μεταξύ άλλων:
Fr. Chopin Νυχτερινό έργο 9 αρ.1 σε σι ελάσσονα Maria Joao Pires.
B. Smetana, Μολδάβας με την Φιλαρμονική Ορχήστρα του Βερολίνου και μαέστρο τον Ferenc Fricsay.
S. Prokofiev Ο Πέτρος και ο Λύκος, μουσικό παραμύθι με αφηγητή τον Δημήτρη Χορν και με την Καμεράτα ορχήστρα των Φίλων της Μουσικής, διεύθυνση: Αλέξανδρος Μυράτ.
W.A.Mozart 1ο μέρος από το Κοντσέρτο για κλαρινέτο και oρχήστρα σε Λα Μείζονα, με την Κρατική Ορχήστρα Αθηνών / Athens State Orchestra. Σολίστ Spyros Mourikis. Διευθύνει ο Vladimir Ashkenazy.
G. Bizet: Ντουέτο από την όπερα Αλιείς Μαργαριταριών με Nicolai Gedda και Ernest Blanc. Την Ορχήστρα της Opera-Comique διευθυνει ο Pierre Dervaux
Παραγωγή-παρουσίαση Διονύσης Μαλλούχος (στο studio), Julietta Karori (τηλεφωνικά)
webradio.ert.gr/trito Ακούτε Τρίτο!
‘Eccovi il medico, Signore belle’ (‘Here’s the doctor, beautiful ladies’) Recorded live at Glyndebourne Opera House, 2006. Director: Nicholas Hytner Conducto…

σχετικα podcasts