Παράθυρο στον Κόσμο, στο Πλαίσιο Όλων των Πρωινών του Τρίτου
0:00
0:00 LIVE
ΤΡΙΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ  90,9 – 95,6
ΤΡΙΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ 90,9 – 95,6 Mεσογείων 432, Αγία Παρασκευή, TK: 15342, Γραφείο Ρ 109 210 6013167 (Studio), 210 6066807-08 (Γραμματεία – Κοινό) trito@ert.gr

22Aπρ2020 “Παράθυρο στον Κόσμο” στο πλαίσιο Όλων των Πρωινών του Τρίτου

Παράθυρο στον Κόσμο,
Τετάρτη του Πάσχα, 22.4.2020 σε απ’ευθείας μετάδοση από το Τρίτο Πρόγραμμα 90,9 στο πλαίσιο Όλων των Πρωϊνών του Τρίτου.
Σε συσκευασία #μένουμεσπίτι, ο Διονύσης Μαλλούχος από το στούντιο και Τζουλιέττα Καρόρη από το τηλέφωνο, αναζητούν ειδήσεις στο διαδίκτυο και σε άλλες πηγές και παρουσιάζουν την μουσική επικαιρότητα των ημερών.
Τα καλά νέα: O πιανίστας και μαέστρος Antonio Pappano δήλωσε πως δεν θα λάβει τον μισθό του από την Ορχήστρα Santa Cecilia της Ρώμης στην οποία είναι αρχιμουσικός, για το διάστημα που θα κρατήσει η κρίση του κορονοϊού.
Στο ίδιο κλίμα κινείται και ο πιανίστας Stephen Hough, ο οποίος προσφέρει όλα τα δικαιώματα από το νέο του cd με έργα Beethoven, για να βοηθήσει τους μουσικούς που έχουν ανάγκη.
#StayHomeSounds Ένας παγκόσμιος χάρτης με τους ήχους των πόλεων που έχουν αλλάξει λόγω της πανδημίας του κορονοϊού και των μέτρων αποκλεισμού δημιουργείται από ανθρώπους που ανακαλύπτουν πρωτόγνωρα συστατικά του ηχητικού περιβάλλοντός τους και τα καταγράφουν. «To project είναι μέρος του Cities and Memory (Πόλεις και Μνήμη), ενός συλλογικού δικτύου μηχανικών ήχου και καλλιτεχνών με έδρα την Οξφόρδη στο Ηνωμένο Βασίλειο που ξεκίνησε πριν από πέντε χρόνια με στόχο τη συγκέντρωση ήχων απ΄όλο τον κόσμο» εξήγησε στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων και την Κατερίνα Γιαννίκη ο εμπνευστής του, Stuart Fowkes.
Κάθε χρόνο στα μέσα Απριλίου, παρουσιάζεται το πρόγραμμα των BBC Proms , της μεγαλύτερης ίσως μουσικής διοργάνωσης, που γίνεται στο Λονδίνο αλλά και σε άλλες πόλεις της Αγγλίας από τις 15 Ιουλίου ως τις 15 Σεπτεμβρίου. Φέτος, 125η χρονιά από την γέννησή τους, τα περιπατητικά κοντσέρτα που ξεκίνησαν στα πάρκα του Λονδίνου το 1895, και με την ανατροπή όλων των διοργανώσεων εξαιτίας του κορονοϊού, το BBC αναζητά λύσεις, ώστε να μπορέσει να διατηρήσει την παράδοση, προσαρμοζόμενο στις νέες συνθήκες.
Αντιθέτως, το Φεστιβάλ Παλιάς Μουσικής της Ουτρέχτης, https://oudemuziek.nl/festival/ που ιδρύθηκε το 1982, αναβάλλεται για το καλοκαίρι του 2021 και στο μεταξύ θέτει ως στόχο την παρουσίαση ορισμένων συναυλιών στο διαδίκτυο, για τους λάτρεις της παλιάς μουσικής.
Πριν από 293 χρόνια, στις 22 Απριλίου του 1723, ο J. S. Bach, πήρε την θέση του Κάντορα, στην εκκλησία του Αγίου Θωμά στη Λειψία, μαζί με όλα τα καθήκοντα και τις αυστηρές δεσμεύσεις που συνόδευαν αυτόν τον διορισμό.
Kenneth Gilbert: Πέθανε ο σπουδαίος Καναδός τσεμπαλίστας, οργανίστας, μουσικολόγος και δάσκαλος, στα 88 του χρόνια.
Στις 22 Απριλίου του 1658, γεννήθηκε ο συνθέτης, ερμηνευτής του βιολιού και της βιόλας και δάσκαλος Giuseppe Torelli.
Οι φίλοι της Όπερας, θα πρέπει αυτή την εποχή να είμαστε πολύ ευχαριστημένοι.
Τα περισσότερα μεγάλα λυρικά θέατρα μας δίνουν την δυνατότητα να παρακολουθήσουμε δωρεάν εξαιρετικές παραστάσεις με σπουδαίους πρωταγωνιστές. Μας άνοιξε η όρεξη, να μάθουμε περισσότερες λεπτομέρειες για τα αγαπημένα μας έργα. H Metropolitan Opera, στον ακόλουθο σύνδεσμο, https://www.metopera.org/…/education/nightly-streams-educa…/ μας ανοίγει το παράθυρο σε όλα όσα θέλαμε να μάθουμε για την όπερα, τους συνθέτες, τους συντελεστές και τις παραγωγές αλλά ως τώρα δεν είχαμε ανακαλύψει.
Εθνική Λυρική Σκηνή Greek National Opera – Εθνική Λυρική Σκηνή προσφέρει στο διαδίκτυο παραστάσεις όπερας για παιδιά ( Lena Platonos “Το αηδόνι του αυτοκράτορα” 24.4, Θοδωρής Αμπαζής «Ο πρίγκιπας Ιβάν και το πουλί της φωτιάς» 30.4 καθώς και παραστάσεις για μεγάλους όπως H βασίλισσα των ξωτικών – Μπαρόκ όπερα του Χένρυ Πέρσελ, Τετάρτη 22 Απριλίου 2020 στις 20.00 (και για 30 ώρες διαθέσιμο), στο Greek National Opera – Εθνική Λυρική Σκηνή www.nationalopera.gr και το κανάλι της ΕΛΣ στο youtube: https://www.youtube.com/user/elsnationalopera.
Σαν σήμερα, το 1916 γεννήθηκε ο Yehudi Menuhin. Στο βίντεο της ανάρτησης, που προέρχεται από το αρχείο της ΕΡΤ, η σπουδαία Δόμνα Σαμίου / Domna Samiou (χάρη στην οποία πίνουμε ακόμα από τις πηγές του δημοτικού μας τραγουδιού), “ανοίγει” με τον δικό της μοναδικό τρόπο στον εκλεκτό αλλά με διαφορετικές μουσικές καταβολές Menouhin, ένα άλλο παράθυρο!
Τον ήχο σήμερα φροντίζει ο Σπύρος Ηλιάδης.
Υ.Γ. Στην ταράτσα του νοσοκομείου Ospedale Maggiore στην Cremona (την πατρίδα των περίφημων κατασκευαστών βιολιών Stradivari, Guarneri και Amati) μια νεαρή μουσικός, έπαιξε βιολί για να τιμήσει και να ευχαριστήσει τους γιατρούς και το νοσηλευτικό προσωπικό που δίνει μάχη για να σώσει όσο περισσότερες ζωές μπορεί.
https://www.youtube.com/watch?v=tLwZgg-Zzo8&feature=share
webradio.ert.gr/trito Ακούτε Τρίτο!

σχετικα podcasts