Παράξενος Ελκυστής Μαριλένα Μαραγκού
0:00
0:00 LIVE
ΤΡΙΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ  90,9 – 95,6
ΤΡΙΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ 90,9 – 95,6 Mεσογείων 432, Αγία Παρασκευή, TK: 15342, Γραφείο Ρ 109 210 6013167 (Studio), 210 6066807-08 (Γραμματεία – Κοινό) trito@ert.gr

“παρΑξενος_ελκυστΗς” με την Μαριλένα Μαραγκού | 17.03.2023

Η Ισλανδή συνθέτρια και βιρτουόζος στο theremin Hekla (Magnusdottir)  πήρε το όνομα της από το πιο δραστήριο ηφαίστειο της Ισλανδίας, το επονομαζόμενο «πύλη της Κολάσεως», που έχει καλύψει το μεγαλύτερο μέρος της χώρας με τέφρα και παγωμένη λάβα.

Ο ήχος ενός νησιού που γεννήθηκε από αιώνες ηφαιστειακής δραστηριότητας: αυτή η διάχυτη ατμόσφαιρα αναδύεται στο έργο «Aura» της Anna Thorvaldsdottir , σε ένα απαλό βουητό που  αναβλύζει από το σκοτάδι. Ήχοι που μπορεί να μοιάζουν απόκοσμοι ή γεννημένοι από ηλεκτρονικά, αλλά αντίθετα είναι οργανικοί και ακουστικοί: σαν τις δονήσεις κάτω από τον φλοιό της γης.

Από ηφαιστειογενείς περιοχές νεαρής γεωλογικά ηλικίας, προέρχεται ο οψιδιανός – ένα πέτρωμα όξινο, σκουρόχρωμο με υαλώδη υφή, που χρησιμοποιήθηκε εξαιτίας της ανθεκτικότητάς του ήδη από την Παλαιολιθική περίοδο για την κατασκευή κοφτερών λεπίδων. «Obsidian» ονόμασε  τον δίσκο του 2018 στην ECM ο πιανίστας και οργανίστας Kit Downes. Εκτελεσμένο σε τρία διαφορετικά εκκλησιαστικά όργανα ανά την Αγγλία, εξιστορεί χωρικά και χρονικά ταξίδια, σε έναν κόσμο πετρωμένης λάβας.

Απόψε ο παρAξενος_ελκυστHς συνεχίζει μια ηχητική περιπλάνηση εμπνευσμένη από το μεταιχμιακό φυσικό τοπίο της Ισλανδίας, τη μαύρη γη που αναδύεται ανάμεσα από το φως και το σκοτάδι.

Με τους ήχους των Hekla, Anna Thorvaldsdottir /Cory Smythe και Los Angeles Percussion Quartet, Jessica Pavone, Kit Downes, Sigur Rós/Kronos Quartet και Sara Oswald.

Επιμέλεια ήχου: Δώρα Ιωακειμίδου

Εικόνα: Magdalena Jetelovà, Iceland Project, 1992

Επιμέλεια-Παρουσίαση : Μαριλένα Μαραγκού

σχετικα ondemand