Παράξενος Ελκυστής Μαριλένα Μαραγκού
0:00
0:00 LIVE
ΤΡΙΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ  90,9 – 95,6
ΤΡΙΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ 90,9 – 95,6 Mεσογείων 432, Αγία Παρασκευή, TK: 15342, Γραφείο Ρ 109 210 6013167 (Studio), 210 6066807-08 (Γραμματεία – Κοινό) trito@ert.gr

“παρΑξενος_ελκυστΗς” με την Μαριλένα Μαραγκού | 15.03.2023

Aνάμεσα στη φωνή και στη σιωπή, ο ψίθυρος χαϊδεύει τα αυτιά, προκαλεί υπαινικτικά την προσήλωση και, ενίοτε, αντιδράσεις παραισθησίας: όταν ενεργοποιεί την Αυτόνομη Αισθητήρια Ανταπόκριση Μεσημβρινών.

«Xiuxiuejar» στα Καταλανικά σημαίνει ψιθυρίζω, και είναι αυτή η αίσθηση της ελαχιστοποίησης, της ησυχίας αλλά και της σκοπιμότητας που διαποτίζει την νέα δισκογραφική εργασία της Hekla, συνθέτριας από την Ισλανδία και δεξιοτέχνη στο Theremin. Μια ηχητική μαύρη τρύπα διαβρωτικής ομορφιάς και μαγευτικού σκοταδιού, που ευθυγραμμίζει τον καταλανικό αυτό ψίθυρο με την πρωτοπορία, τη musique concrète και την sound art: ένας ήχος που  αναπαράγει τα άγονα βραχώδη τοπία της Ισλανδίας, το φως της νύχτας που διαρκεί μέσα στη μέρα, και αποπνέει παγανιστική μαγεία.

Στο έργο «Κραυγές και Ψίθυροι», ένα ποίημα για την θνητότητα και τη γυναικεία ψυχή, ο Ίνγκμαρ Μπέργκμαν κυμαινόμενος στη σφαίρα της διαίσθησης εξερευνά τις εκφράσεις του ασυνείδητου μέσα από  μια σκοτεινή ροή – από πρόσωπα, κινήσεις, φωνές, χειρονομίες, επιφωνήματα, φως και σκιά, και όνειρα.

Σε μια αντίστοιχη ροϊκότητα, απόψε ο παρΑξενος_ελκυστΗς αφήνεται στην αισθητηριακή συγκίνηση των ψιθύρων: σε μια ηχητική περιπλάνηση στον μεταιχμιακό τόπο ανάμεσα, στον ήχο και τη σιωπή, το φως και το σκοτάδι.

Με τους ήχους των Tommy Dorsey/Frank Sinatra, Αλέξη Γραμματικό/Φωτεινή Τσακνάκη, Stephen Leek/The Australian Voices, Hekla, Loren Connors και Current 93.

Επιμέλεια ήχου: Δώρα Ιωακειμίδου

Επιμέλεια-Παρουσίαση : Μαριλένα Μαραγκού

σχετικα ondemand