Opera Omnia Γιάννης Φίλιας
0:00
0:00 LIVE
ΤΡΙΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ  90,9 – 95,6
ΤΡΙΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ 90,9 – 95,6 Mεσογείων 432, Αγία Παρασκευή, TK: 15342, Γραφείο Ρ 109 210 6013167 (Studio), 210 6066807-08 (Γραμματεία – Κοινό) trito@ert.gr

“Opera Omnia” με τον Γιάννη Φίλια | 08.10.2022

Giuseppe Verdi: “Un giorno di regno”  (Βασιλιάς για μια μέρα)

Melodramma giocoso σε δύο πράξεις. Λιμπρέτο του Felice Romani βασισμένο στο θεατρικό έργο του Alexandre-Vincent Pineux Duval “Le faux Stanislas” (Ο ψεύτικος Stanislas). Πρωτοπαρουσιάστηκε στο Μιλάνο, στο Teatro alla Scala, στις 5 Σεπτεμβρίου 1840.

Καμιά φορά, πίσω από την ευχάριστη αλέγκρα μουσική και τις κωμικές σκηνές, κρύβεται ένας δημιουργός σε κατάθλιψη. 

Μαχόμενος σκληρά να αναγνωριστεί στο χώρο του, ο νεαρός πατέρας δύο παιδιών Giuseppe Verdi, προσπαθεί στα 1840 να μελοποιήσει μια κωμωδία. Κατά τη διάρκεια της σύνθεσης τούτης της όπερας, χάνει και τη γυναίκα του, και τα δύο του παιδιά. Το δράμα ποτίζει σε βάθος το δημιουργικό του αισθητήριο. Δεν θα ξαναγράψει κωμική όπερα, παρά μόνο στη δύση της καριέρας του. 

Πολλοί είπαν ότι η αποτυχία του “Un giorno di regno” οφείλεται στο ότι ο συνθέτης, διάγοντας την τραγική αυτή περίοδο της ζωής του, δεν στάθηκε τάχα ικανός να γράψει κάτι ευχάριστο, σε “ματζόρε” τονικότητα. Δεν είναι αλήθεια. Η αξία του έργου αυτού και η σπιρτάδα του, αναγνωρίστηκαν ήδη κατά τη διάρκεια της ζωής του Verdi, όταν η συγκεκριμένη όπερα αναβιώθηκε στη Βενετία, πέντε μόλις χρόνια μετά την παταγώδη της αποτυχία. 

Εμείς αυτό το Σάββατο θα την απολαύσουμε σε μια δροσερή εκδοχή με δυνατές ερμηνείες, από ζωντανή ηχογράφηση του 2010 στην Πάρμα της Ιταλίας. Η παράσταση αυτή δόθηκε σε σκηνοθεσία, σκηνικά και κοστούμια Pier Luigi Pizzi, με την Anna Caterina Antonacci στον πρωταγωνιστικό ρόλο της Μαρκησίας, κυρίως όμως, κάτω από την έμπειρη μπαγκέτα του Donato Renzetti.

Παραγωγή – Παρουσίαση: Γιάννης Φίλιας 

σχετικα ondemand