Opera Omnia Γιάννης Φίλιας
0:00
0:00 LIVE
ΤΡΙΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ  90,9 – 95,6
ΤΡΙΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ 90,9 – 95,6 Mεσογείων 432, Αγία Παρασκευή, TK: 15342, Γραφείο Ρ 109 210 6013167 (Studio), 210 6066807-08 (Γραμματεία – Κοινό) trito@ert.gr

Opera Omnia με τον Γιάννη Φίλια | 09.07.2022

Gaetano Donizetti: “Maria Stuarda ”  μέρος Α’

Δίπρακτη όπερα σε λιμπρέτο Giuseppe Bardari. Πρωτοπαρουσιάστηκε στις 30 Δεκεμβρίου 1835 στο Teatro alla Scala στο Μιλάνο. 

Βασισμένο στο ήδη πετυχημένο έμμετρο θεατρικό έργο του Schiller “Maria Stuart” το λιμπρέτο του Giuseppe Bardari έδωσε την ευκαιρία στο συνθέτη να συμπληρώσει το καρέ των έργων του, που σχετίζονται με την αγγλοσαξωνική ιστορία κατά την περίοδο των Tudors. Εκτός από τη Stuarda, τα υπόλοιπα έργα είναι η “Anna Bolena”, ο “Roberto Devereux” αλλά και η “Elisabetta al castello di Kenilworth”. Εκτός όμως από την επινοημένη αντιπαράθεση των δύο βασιλισσών και την κοινή τους διεκδίκηση για τον έρωτα του ίδιου άνδρα – στοιχεία ίντριγκας που ευδοκιμούν στις ιταλικές όπερες – το λιμπρέτο αυτό φώτισε και μια άλλη πλευρά της ιστορίας, πολύ αγαπητή στο ιταλικό κοινό: τον ηθικό θρίαμβο μιας καθολικής βασίλισσας απέναντι σε μια προτεστάντισσα. Και παρά τις δυσκολίες της πρεμιέρας, το κρύωμα της Maria Malibran που πρωταγωνιστούσε, τη λογοκρισία των αρχών του Μιλάνου στο κείμενο, για εκφράσεις όπως “vil bastarda”, τελικά η όπερα είχε μια λαμπρή πορεία και γνώρισε τη θερμή αποδοχή του κοινού, όπου και αν παίχτηκε. 

Κατά τον 20ο και 21ο αιώνα, το ρούχο της μοιραίας βασίλισσας φόρεσαν η Layla Gencer, η Beverly Sills, η Joan Sutherland, η Montserrat Caballé, η Τζένη Δριβάλα, η Joyce di Donato, η Δήμητρα Θεοδοσίου, η Sondra Radvanovsky και πολλές άλλες. Εμείς αυτό το Σάββατο θα θυμηθούμε την ερμηνεία της Edita Gruberova στο ρόλο της Stuarda, η οποία πλαισιώνεται έξοχα από τους Αγνή Μπάλτσα (Elisabetta) και Francisco Araiza (Roberto), υπό τη διεύθυνση Giuseppe Patanè.

σχετικα ondemand