Ο Θησαυρός της πίσω Αυλής Γιώργος Ν. Φλωράκης
0:00
0:00 LIVE
ΤΡΙΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ  90,9 – 95,6
ΤΡΙΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ 90,9 – 95,6 Mεσογείων 432, Αγία Παρασκευή, TK: 15342, Γραφείο Ρ 109 210 6013167 (Studio), 210 6066807-08 (Γραμματεία – Κοινό) trito@ert.gr

Ο θησαυρός της πίσω αυλής | 17.04.2024


Αόρατες Πόλεις [Β’]


«Οι κάτοικοι της Βαλδράδας ξέρουν ότι όλες οι πράξεις τους είναι ταυτόχρονα η ίδια η πράξη και η εικόνα της στον καθρέφτη, που έχει την ιδιαίτερη εκείνη αξιοπρέπεια των εικόνων, και αυτή τους η συνειδητοποίηση τους απαγορεύει να αφεθούν έστω για μια στιγμή στην τύχη και στη λήθη. Ακόμα και όταν οι εραστές με τα γυμνά τους κορμιά προσπαθούν να δουν ποια στάση θα πάρουν για να αντλήσουν τη μεγαλύτερη ηδονή ο ένας από τον άλλον, ακόμα και όταν οι δολοφόνοι σπρώχνουν το μαχαίρι στις μαύρες φλέβες του λαιμού κάνοντας να πεταχτεί όσο περισσότερο αίμα μπορούν, καθώς η λάμα γλιστράει όλο και περισσότερο ανάμεσα στους τένοντες, δεν είναι τόσο το ζευγάρωμα ή το σφάξιμο αυτό που τους ενδιαφέρει όσο το ζευγάρωμα ή το σφάξιμο των διαυγών και ψυχρών εικόνων τους στον καθρέφτη. Ο καθρέφτης άλλοτε μεγαλώνει την αξία των πραγμάτων και άλλοτε την αρνείται. Όσα πράγματα μοιάζουν να αξίζουν πάνω από τον καθρέφτη δεν έχουν πάντα την ίδια αξία στο καθρέφτισμά τους».

Ίταλο Καλβίνο, «Οι Αόρατες Πόλεις»
Μετάφραση Ανταίος Χρυσοστομίδης
Αθήνα, Εκδόσεις Καστανιώτη, 2004.



Στην εκπομπή της Τετάρτης 17 Απριλίου, ακούμε, από το «Σατυρικόν» του Δημήτρη Παπαδημητρίου με την Κρατική Ορχήστρα Αθηνών υπό την διεύθυνση του Λουκά Καρυτινού, τη Μικτή Χορωδία του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου υπό τη διεύθυνση του Μιχάλη Οικονόμου και σολίστες τους Γιάννη Χριστόπουλο και Άννα Στυλιανάκη.


Για όσους δεν αγαπούν το ελληνικό τραγούδι.

Για να το αγαπήσουν!


Info

«Ο θησαυρός της πίσω αυλής»
Τρίτο Πρόγραμμα 90,9 & 95,6
Κάθε Δευτέρα & Τετάρτη στις 20:10
Παραγωγή-Παρουσίαση: Γιώργος Ν. Φλωράκης
Τεχνική Επιμέλεια: Στέλιος Εφεντάκης