Ο Θησαυρός της πίσω Αυλής Γιώργος Ν. Φλωράκης
0:00
0:00 LIVE
ΤΡΙΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ  90,9 – 95,6
ΤΡΙΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ 90,9 – 95,6 Mεσογείων 432, Αγία Παρασκευή, TK: 15342, Γραφείο Ρ 109 210 6013167 (Studio), 210 6066807-08 (Γραμματεία – Κοινό) trito@ert.gr

Ο θησαυρός της πίσω αυλής | 25.03.2024


Ο Αγώνας του ’21 μέσα από τη Σύγχρονη Ελληνική Μουσική Δημιουργία


«Αν ο Μακρυγιάννης μάθαινε γράμματα την εποχή εκείνη, πολύ φοβούμαι πως θα έπρεπε να απαρνηθεί τον εαυτό του, γιατί την παιδεία την κρατούσαν στα χέρια τους οι “τροπαιούχοι του άδειου λόγου”, καθώς είπε ο ποιητής, που δεν έλειψαν ακόμη. Δεν επαινώ τον Μακρυγιάννη γιατί δεν έμαθε γράμματα, αλλά δοξάζω τον πανάγαθο Θεό που δεν του έδωσε τα μέσα να τα μάθει. Γιατί αν είχε πάει σε δάσκαλο, θα είχαμε ίσως πολλές φορές τον όγκο των Απομνημονευμάτων σε μια γλώσσα, όλο κουδουνίσματα και κορδακισμούς· θα είχαμε ίσως περισσότερες πληροφορίες για τα ιστορικά των χρόνων εκείνων, θα είχαμε ίσως ένα Σούτσο της πεζογραφίας, αλλά αυτή την αστέρευτη πηγή ζωής, που είναι το βιβλίο του Μακρυγιάννη, δε θα την είχαμε. Και θα ήταν μεγάλο κρίμα. Γιατί έτσι όπως μας φανερώνεται ο Μακρυγιάννης, βλέπουμε ολοκάθαρα πως αν και αγράμματος, δεν ήταν διόλου ένας ορεσίβιος ακαλλιέργητος βάρβαρος. Ήταν ακριβώς το εναντίον: ήταν μια από τις πιο μορφωμένες ψυχές του ελληνισμού. Και η μόρφωση, η παιδεία που δηλώνει ο Μακρυγιάννης, δεν είναι κάτι ξέχωρο ή αποσπασματικά δικό του· είναι το κοινό χτήμα, η ψυχική περιουσία μιας φυλής, παραδομένη για αιώνες και χιλιετίες, από γενιά σε γενιά, από ευαισθησία σε ευαισθησία· κατατρεγμένη και πάντα ζωντανή, αγνοημένη και πάντα παρούσα -είναι το κοινό χτήμα της μεγάλης λαϊκής παράδοσης του Γένους. Είναι η υπόσταση, ακριβώς, αυτού του πολιτισμού, αυτής της διαμορφωμένης ενέργειας, που έπλασε τους ανθρώπους και το λαό που αποφάσισε να ζήσει ελεύθερος ή να πεθάνει στα ’21».

Γιώργος Σεφέρης «Δοκιμές»
Αθήνα: Εκδόσεις Ίκαρος, 1981


Ludovico Lipparini (1800-1856) O Λόρδος Βύρων ορκίζεται στον τάφο του Μάρκου Μπότσαρη, 1850
ελαιογραφία σε μουσαμά, 250 Χ 350 εκ.
Τρεβίζο, Musei Civici, αρ. ευρ. Ρ490

Στην εκπομπή της Δευτέρας 25.03.2024 «Ο θησαυρός της πίσω αυλής» παρουσιάζει ένα αφιέρωμα στην Εθνική Επέτειο. Στο πρώτο ημίωρο ακούγονται ωδές, του συνθέτη Γιώργου Κοντογιώργου σε ποίηση Λόρδου Βύρωνα και Διονυσίου Σολωμού από τον κύκλο του συνθέτη «Λόρδος Βύρων – Ωραίος ως Έλλην» με το κουαρτέτο εγχόρδων Bridge και ερμηνευτή τον Τάση Χριστογιαννόπουλο.

Στη συνέχεια ακούγονται αποσπάσματα από το κείμενο του Γιώργου Σεφέρη «Ένας Έλληνας – ο Μακρυγιάννης» (Δοκιμές Εκδόσεις Ίκαρος) και παράλληλα τραγούδια από τους «Αγωνιστές της Λευτεριάς» σε μουσική του Νίκου Μαμαγκάκη και ποίηση των Δημήτρη Ιατρόπουλου και Γιώργου Σεφέρη με ερμηνευτές τη Μαρία Δουράκη και τον Λάκη Παππά.Για όσους δεν αγαπούν το ελληνικό τραγούδι.

Για να το αγαπήσουν!


Info

«Ο θησαυρός της πίσω αυλής»
Τρίτο Πρόγραμμα 90,9 & 95,6
Κάθε Δευτέρα & Τετάρτη στις 20:10
Παραγωγή-Παρουσίαση: Γιώργος Ν. Φλωράκης
Τεχνική Επιμέλεια: Στέλιος Εφεντάκης