Ο Θησαυρός της πίσω Αυλής Γιώργος Ν. Φλωράκης
0:00
0:00 LIVE
ΤΡΙΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ  90,9 – 95,6
ΤΡΙΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ 90,9 – 95,6 Mεσογείων 432, Αγία Παρασκευή, TK: 15342, Γραφείο Ρ 109 210 6013167 (Studio), 210 6066807-08 (Γραμματεία – Κοινό) trito@ert.gr

Ο θησαυρός της πίσω αυλής | 28.02.2024


Αλέξανδρος Καψοκαβάδης: «Μονόλογος»


«Το θέμα της ομιλίας μου είναι η βροχή. Στις μέρες μας ακόμα και ένας επιχειρηματίας κάνει λόγο για “καταιγισμό ιδεών”. Οι μεταφορές γίνονται όλο και πιο φθηνές. Δεν θα μιλήσω για “καταιγισμό ιδεών”. Εμένα με ενδιαφέρει να κατανοήσω το νερό που φαντάζονται οι ποιητές. Θα πάω πίσω, σε ένα από τα θεμελιώδη έργα της λογοτεχνίας, το «Kαθαρτήριο», του Δάντη.
Αφού παρατηρεί τον πόνο των  οργισμένων, των ευερέθιστων ανθρώπων που είναι παγιδευμένοι μέσα στον ίδιο τον εαυτό τους, ο Δάντης μιλάει για τον ρόλο της φαντασίας. Ακόμα και στις χειρότερες στιγμές μας, ακόμα και στις σκληρότερες φυλακές, μια παρόρμηση μας επιτρέπει να ξεφύγουμε νοητικά, να ανυψωθούμε, να υπερπηδήσουμε τους βράχους και τα τείχη που μας περικλείουν και να φτάσουμε στον ουρανό προκειμένου να του αποσπάσουμε κάτι. Τι αποκομίζουμε με αυτή την υψιπετή φαντασίωση; Τη βροχή! Το ελεύθερο ον τροποποιεί τον ουρανό. Βρισκόμενος σε έκσταση, όποιος αφήνει την φαντασία του ελεύθερη ανυψώνεται. Κατά συνέπεια, σύμφωνα με τον Δάντη, «βρέχει στην υψηλή φαντασία», στην περιοχή όπου ο ποιητής αλλάζει το κλίμα. Ίσως γι’ αυτό μου διαφεύγουν τα πράγματα· δεν μπορώ να πω ότι είμαι ποιητής, δεν μπορώ να δώσω κύρος στα πράγματα που λησμονώ λέγοντας ότι σκέφτομαι με στίχους, αλλά κάτι με απομακρύνει από την πραγματικότητα».

Χουάν Βιγιόρο, «Διάλεξη για τη βροχή», Μετάφραση: Κωνσταντίνος Παλαιολόγος,
Αθήνα: Εκδόσεις Καστανιώτη, 2023



Με αφορμή την πρόσφατη κυκλοφορία με τίτλο «Μονόλογος» του Αλέξανδρου Καψοκαβάδη ακούμε τραγούδια και ορχηστρικά του συνθέτη από τον συγκεκριμένο δίσκο, από προηγούμενες δουλειές του καθώς και δύο μέρη από την «Αγγλική Σουΐτα» για κανονάκι, κρητική λύρα και πολίτικο λαούτο.



Για όσους δεν αγαπούν το ελληνικό τραγούδι.

Για να το αγαπήσουν!


Info

«Ο θησαυρός της πίσω αυλής»
Τρίτο Πρόγραμμα 90,9 & 95,6
Κάθε Δευτέρα & Τετάρτη στις 20:10
Παραγωγή-Παρουσίαση: Γιώργος Ν. Φλωράκης