Ο Θησαυρός της πίσω Αυλής Γιώργος Ν. Φλωράκης
0:00
0:00 LIVE
ΤΡΙΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ  90,9 – 95,6
ΤΡΙΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ 90,9 – 95,6 Mεσογείων 432, Αγία Παρασκευή, TK: 15342, Γραφείο Ρ 109 210 6013167 (Studio), 210 6066807-08 (Γραμματεία – Κοινό) trito@ert.gr

Ο θησαυρός της πίσω αυλής | 11.12.2023


60 χρόνια από το βραβείο Νόμπελ: Αφιέρωμα στον Γιώργο Σεφέρη – Γ’ Μέρος


« […] Το μεγάλο πνεύμα του Σεφέρη, νέο ακόμα, όταν έγραφε αυτό το έμμετρο και ομοιοκατάληκτo ποίημα, έδινε στον έρωτα το αιώνιο ποιητικό βραβείο της ματαιότητας και της θνησιγένειας, έναντι όμως μιας διαρκούς αναγέννησης, δεμένης στο άρμα της ενστικτώδους επιθυμίας που αναζητά πάντα αυτό που δεν έχει. Σκληρή αντινομία για μένα, τον ρομαντικό έφηβο.

Τοπίο γνωστό για όλους μας τώρα.

Έζησα στη σκιά του Ρόδου της Μοίρας, πολλά χρόνια. Μελοποίησα αρκετά ποιήματα του Σεφέρη, όχι όμως τον Ερωτικό Λόγο! Το νεανικό αυτό ποίημα με ενθουσιάζει τόσο που δεν τόλμησα μέχρι τώρα να επιχειρήσω να το αιχμαλωτίσω, ντράπηκα να πιάσω στα δάχτυλά μου το σώμα του.

Ώσπου είδα μουσική να τρέχει ακατάστατη, σαν υπόγειος χείμαρρος από κάτω από το ποίημα. Μια άλλη μουσική, υποσυνείδητα αντιστικτική και πολυδιάστατη, με έκανε να υποψιαστώ τα μουσικά ακούσματα του Γιώργου Σεφέρη – απίστευτα βαθύς φιλόμουσος– και να υποθέσω τη χρήση μουσικής σαν καμβά στο έργο του.

Έτσι, ένα μουσικό επίστρωμα στον σιωπηλό, υπόγειο μουσικό του χείμαρρο άρχισε να μορφοποιείται. Το περίεργο ταξίδι άρχισε γράφοντας ένα μουσικό έργο δεμένο στη μορφολογία και το περιεχόμενο του ποιήματος Ερωτικός Λόγος, σαν τρίτη επίστρωση επάνω από το ποίημα που είναι πάνω από την υπόγεια εκκωφαντική σιωπηρή μουσική του που άκουσα από παιδί.[…]».

Δημήτρης Παπαδημητρίου



Με την αφορμή των 60 χρόνων από τη βράβευση του Γιώργου Σεφέρη με το Βραβείο Νόμπελ Λογοτεχνίας από τη Σουηδική Ακαδημία στις 10 Δεκεμβρίου του 1963, στην εκπομπή της Δευτέρας 11 Δεκεμβρίου ακούστε το 3ο μέρος ενός τετράπτυχου αφιερώματος με μουσική από το Συμφωνικό Ποίημα «Ερωτικός Λόγος» του Δημήτρη Παπαδημητρίου, βασισμένο στο ομότιτλο έργο του Γιώργου Σεφέρη.



Για όσους δεν αγαπούν το ελληνικό τραγούδι.

Για να το αγαπήσουν!


Info

«Ο θησαυρός της πίσω αυλής»

Τρίτο Πρόγραμμα 90,9 & 95,6

Κάθε Δευτέρα & Τετάρτη στις 20:10

Παραγωγή-Παρουσίαση: Γιώργος Ν. Φλωράκης