Ο Θησαυρός της πίσω Αυλής Γιώργος Ν. Φλωράκης
0:00
0:00 LIVE
ΤΡΙΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ  90,9 – 95,6
ΤΡΙΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ 90,9 – 95,6 Mεσογείων 432, Αγία Παρασκευή, TK: 15342, Γραφείο Ρ 109 210 6013167 (Studio), 210 6066807-08 (Γραμματεία – Κοινό) trito@ert.gr

Ο θησαυρός της πίσω αυλής | 23.10.2023

«Στη ζωή μου μερικά πράγματα τα έκανα ανάποδα. Πρώτα τα αρνήθηκα και μετά τα λάτρεψα. Θυμάμαι όταν ήμουν μικρός και στα πρώτα σχολικά μου χρόνια, δεν ήθελα ούτε να ακούσω για γραφή και ανάγνωση. Το διάβασμα το θεωρούσα τιμωρία. Το είχα συνδέσει κιόλας με τα Αγιοβασιλιάτικα δώρα. Μέσα στη φτώχεια αλλά και στο αυστηρό περιβάλλον που ζούσα το δώρο μου κάθε χρόνο ήταν ένα θρησκευτικό βιβλίο. Α, και η φυσαρμόνικα που μου έπαιρνε ο πατέρας μου. Όσο για το γράψιμο, ήταν η καταδίκη μου. Τι φωνές άκουγα και τι ξύλο έτρωγα επειδή δεν ήθελα να γράψω! Πολλές φορές έγραφε για μένα η μεγαλύτερη αδερφή μου η Μαρία. Όπως στην Τετάρτη τάξη, αν θυμάμαι, που η δασκάλα μας έβαλε να γράψουμε μια ιστοριούλα με αφορμή το θάνατο της μητέρας ενός συμμαθητή μας. Η καλύτερη θα δημοσιευόταν σε ένα μαθητικό περιοδικό της περιοχής μας που πολύ το εκτιμούσαμε – δεν υπήρχαν τότε τα διάφορα περιοδικά του περιπτέρου. Οι μέρες περνούσαν και η προθεσμία τελείωνε. Η στενοχώρια μου δεν περιγραφόταν. Ώσπου η σωτηρία μου ήρθε πάλι από την αδερφή μου τη Μαρία, που έγραψε κάτι πρόχειρα και εγώ απλώς το παρουσίασα σαν δικό μου. Το ωραίο είναι ότι προκρίθηκε ως το καλύτερο για να δημοσιευτεί! Ένιωσα όμως μεγάλη ντροπή, να υπάρχει ένα κείμενο με το όνομά μου χωρίς να είναι δικό μου. Η πρώτη μου, λοιπόν, δημοσίευση ήταν… κάλπικη. Σας διαβεβαιώνω πάντως ότι από κει και πέρα, όλα όσα υπογράφω είναι πραγματικά δικά μου».

Διονύσης Καρατζάς, «Δια βραχέων, ασκήσεις περιοδικής παραμυθίας», Πάτρα: Εκδόσεις Το δόντι, 2007.

Στην εκπομπή της Δευτέρας 23 Οκτωβρίου ακούμε, μεταξύ άλλων, τραγούδια των Ηλία Ανδριόπουλου, Γιώργου Δίπλα, Μίκη Θεοδωράκη και Σοφίας Καμαγιάννη σε ποίηση του Διονύση Καρατζά.


Για όσους δεν αγαπούν το ελληνικό τραγούδι.

Για να το αγαπήσουν!


Info

«Ο θησαυρός της πίσω αυλής»

Τρίτο Πρόγραμμα 90,9 & 95,6

Κάθε Δευτέρα και Τετάρτη στις 20:10

Παραγωγή-Παρουσίαση: Γιώργος Ν. Φλωράκης