Ο Θησαυρός της πίσω Αυλής Γιώργος Ν. Φλωράκης
0:00
0:00 LIVE
ΤΡΙΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ  90,9 – 95,6
ΤΡΙΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ 90,9 – 95,6 Mεσογείων 432, Αγία Παρασκευή, TK: 15342, Γραφείο Ρ 109 210 6013167 (Studio), 210 6066807-08 (Γραμματεία – Κοινό) trito@ert.gr

Ο θησαυρός της πίσω αυλής | 02.10.2023

«Η Πανώρια του Χορτάτση είναι γραμμένη στο ιδίωμα της δυτικής Κρήτης. Το ύφος του έργου είναι φυσικό, ανεπιτήδευτο και χαρακτηρίζεται από άκρατη αισθηματολογία. Η τρυφερότητα όμως του ύφους δεν υπερβαίνει ορισμένα όρια,
γι’ αυτό και σε πολλά σημεία διασώζεται κάτι από την αδρότητα του κρητικού γλωσσικού ιδιώματος. Το θέμα ακολουθεί το τυπικό σχήμα των αναρίθμητων ποιμενικών ιλαροτραγωδιών της Ιταλίας, με τη χαρακτηριστική ιδιοτυπία πως εδώ πρωταγωνιστούν δύο ζευγάρια βοσκών: ο Γύπαρης αγαπά την Πανώρια και ο Αλέξης την Αθούσα, οι βοσκοπούλες όμως δεν καταδέχονται τον έρωτά τους και θέλουν να ζουν ελεύθερες, κυνηγώντας στα βουνά και στα δάση. Μάταια προσπαθούν να μεταστρέψουν τον ανυπόταχτο χαρακτήρα τους ο γερο-Γιαννούλης, πατέρας της Πανώριας, και η γριά Φροσύνη, πρόσωπα και τα δύο μάλλον κωμικά. Στο τέλος οι βοσκοί θα προσφύγουν στη θεά Αφροδίτη, και ο γιος της ο Έρωτας θα χτυπήσει τις βοσκοπούλες με τα βέλη του, δίνοντας έτσι την αίσια λύση».

Τη Δευτέρα 2 Οκτωβρίου και ώρα 20.10 ακούμε το έργο για μπαλέτο του Άλκη Μπαλτά «Πανώρια», εμπνευσμένο από το ομώνυμο ποιμενικό δράμα του Γεωργίου Χορτάτση.

Για όσους δεν αγαπούν το ελληνικό τραγούδι.

Για να το αγαπήσουν!

Εμμανουήλ Κριαράς & Κομνηνή Δ. Πηδώνια (επιμ.), Γεωργίου Χορτάτση, «Πανώρια», κριτική έκδοση με εισαγωγή, σχόλια και λεξιλόγιο Εμμανουήλ Κριαρά. Αναθεωρημένη με επιμέλεια Κομνηνής Δ. Πηδώνια, Ζήτρος, Θεσσαλονίκη 2007.

Παραγωγή-Παρουσίαση: Γιώργος Ν. Φλωράκης