Ο Θησαυρός της πίσω Αυλής Γιώργος Ν. Φλωράκης
0:00
0:00 LIVE
ΤΡΙΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ  90,9 – 95,6
ΤΡΙΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ 90,9 – 95,6 Mεσογείων 432, Αγία Παρασκευή, TK: 15342, Γραφείο Ρ 109 210 6013167 (Studio), 210 6066807-08 (Γραμματεία – Κοινό) trito@ert.gr

Ο θησαυρός της πίσω αυλής | 18.09.2023

«Έζησε τη ζωή του σε τρίτο πρόσωπο.

Φυγάδευσε από νωρίς τον αληθινό του εαυτό στη λήθη του απωλεσθέντος θέρους. Έζησε από παιδί μέσα σε ένα διαρκές, γλυκό και βιολογικά εντελώς πρώιμο ποιητικό Φθινόπωρο. Βίωνε πάντα το θρήνο της απώλειας του καλοκαιριού με το μυαλό κολλημένο πλασματικά, σχεδόν οραματικά ακόμα σε αυτό. Παγιδευμένος στο ιδεώδες και το ιδανικό και ως εκ τούτου εξ ορισμού καταδικασμένος.

Μια πραγματεία για τη Μοναξιά ή μια μουσική αύτο—εξομολόγηση για την δική του; Ακόμη δεν κατάλαβε τι ακριβώς γράφει. Μια συγκεκαλυμμένη φιλοσοφική πραγματεία ή το ασυνεπές και αναδρομικό χρονολόγιο ενός φρικτού τσαπατσούλη της μνήμης; Τώρα, όμως, που ανακαλεί εικόνες και ανθρώπους, με πολύ κόπο και σαν ένας αυτοσχέδιος Ηρακλής Πουαρό αναζητά εκείνα τα στοιχεία που βοούσαν και προανήγγελαν το Χρονικό του Πρώιμού του Φθινοπώρου.

Μιά συνεπής ακολουθία και μιά αλάνθαστη πρόοδος προς τον εγκληματικό στόχο.
Ιδού το πόρισμα της εισαγγελικής έρευνας.

Αυτός όμως γελά ακόμη. Ολες οι αλήθειες εντάσσονται και επανεντάσσονται εύκολα στο ίδιο τους το ψέμα.

Αν ως παιδί ήταν αφύσικα ενήλικος, τώρα που τα δύο Φθινόπωρα, το εντός του και το (πως να το πούμε;) “εν τοις πράγμασιν”, βρίσκονται σε τέλεια σύνοδο σκοπεύει να αφήσει τον επερχόμενο Χειμώνα να τον προσπεράσει…και θα μείνει για πάντα μαζί σας σαν αιώνιο παιδί. Στο κοινό μας Φθινόπωρο της αθεράπευτα μοναχικής εφηβείας μας.

“Ραντεβού το Σεπτέμβριο” λοιπόν… αγαπημένες, από πρίν χαμένες».

Δημήτρης Παπαδημητρίου

«Το Χρονικό Ενός Πρώιμου Φθινοπώρου»

μέρος πρώτο

Σήμερα Δευτέρα, 18 Σεπτεμβρίου και ώρα 20.10, ακούμε το συμφωνικό ποίημα του Δημήτρη Παπαδημητρίου, «Το Χρονικό Ενός Πρώιμου Φθινοπώρου». Το έργο ανήκει στον Κύκλο «Δημιουργία Ρεπερτορίου» που υπογράφει Το Ελληνικό Σχέδιο και παρουσιάστηκε σε πρώτη παγκόσμια εκτέλεση στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών του Ιδρύματος Ωνάση στις 4 και 5 Μαρτίου του 2016.

Για όσους δεν αγαπούν το ελληνικό τραγούδι.

Για να το αγαπήσουν!

Παραγωγή-Παρουσίαση: Γιώργος Ν. Φλωράκης