ΤΡΙΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ  90,9 – 95,6
ΤΡΙΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ 90,9 – 95,6 Mεσογείων 432, Αγία Παρασκευή, TK: 15342, Γραφείο Ρ 109 210 6013167 (Studio), 210 6066807-08 (Γραμματεία – Κοινό) trito@ert.gr

Το άλμπουμ “Ghosts” της Hania Rani στο Τρίτο Πρόγραμμα | 25 & 26.04.2024, 18:00


To άλμπουμ “Ghosts” της Hania Rani που κυκλοφόρησε τον Οκτώβριο της περσινής χρονιάς θα παρουσιάσει και θα αναλύσει ο κριτικός μουσικής Θάνος Μαντζάνας σε δύο συνεχόμενες εκπομπές (την Πέμπτη 25 και την Παρασκευή 26 Απριλίου 2024), από την «Κριτικό Λόγο» στο Τρίτο Πρόγραμμα.



Η Hania Rani (το πλήρες αληθινό όνομα της είναι Hanna Raniszewska) γεννήθηκε το 1990 στο Γκντάνσκ της Πολωνίας και σπούδασε πιάνο αρχικά στην γενέθλια πόλη της και μετά στην Βαρσοβία. Παιδί – θαύμα του πιάνου προοριζόταν για μια λαμπρή αλλά και τυπική καριέρα σολίστ αλλά αυτό δεν συνέβη γιατί εξίσου -αν όχι και περισσότερο- από την κλασική μουσική αγαπούσε την jazz. Σχημάτισε το πρώτο της jazz piano trio στην εφηβική ηλικία και άρχισε να παίζει μαζί του, αρχικά διασκευές κομματιών άλλων αλλά πολύ σύντομα δικές της συνθέσεις. Η φήμη της άρχισε να υπερβαίνει τα όρια της Πολωνίας και έτσι υπέγραψε συμβόλαιο με την Gondwana Records, την πλέον προοδευτική Βρετανική jazz εταιρεία του εικοστού πρώτου αιώνα. Το πρώτο άλμπουμ “Esja” κυκλοφόρησε το ’19 και λίγο αργότερα μετοίκισε στο Βερολίνο μοιράζοντας έκτοτε τον χρόνο της ανάμεσα σε αυτό και την Βαρσοβία. Στη συνέχεια κυκλοφόρησε ένα ακόμα προσωπικό άλμπουμ μια συλλογή με μουσική που έγραψε για κινηματογραφικές ταινίες και θεατρικές παραστάσεις και –αφού μεσολάβησε το “Inner Symphonies”, μια σύμπραξη με την ομοεθνή της σολίστ του βιολοντσέλου και συνθέτρια Dobrawa Czocher που κυκλοφόρησε από την Deutsche Grammophone πέρυσι τον Φεβρουάριο ήρθε το “On Giacometti”, το  θαυμάσιο soundtrack  για ένα ντοκιμαντέρ γύρω από  τον σπουδαίο Ιταλό ζωγράφο Αλμπέρτο Τζιακομέτι που είχε παρουσιαστεί στην εκπομπή «Κριτικός Λόγος». Μόλις οκτώ μήνες αργότερα, τον Οκτώβριο του 2023, ήρθε το τρίτο προσωπικό άλμπουμ της “Ghosts”.



Στο άλμπουμ “Ghosts” συνυπάρχουν ισότιμα όχι απλά σαν αναφορές αλλά ως δομικά υλικά η jazz και η κλασική μουσική αλλά επίσης η πρώιμη κυρίως electronica όπως κάποιες φορές και η σύγχρονη χορευτική μουσική, η ambient, η avant garde καθώς και μια ικανή δόση πειραματισμού.
Η Hania Rani κατέχει αρκετά ιδιώματα αλλά δεν αντιλαμβάνεται τα όρια τους ως απαραβίαστα σύνορα, παρά ως περάσματα για να δομήσει το ολοένα και διευρυνόμενο μουσικό της σύμπαν.
Το τρίτο άλμπουμ της “Ghosts” είναι η πλέον ώριμη και ταυτόχρονα καινοτόμα μέχρι τώρα εργασία της και η ίδια μία προικισμένη δημιουργός με πάρα πολύ μεγάλο αλλά και σπάνιο ταλέντο  η οποία θα μας απασχολήσει πάρα πολύ τα επόμενα χρόνια, εντός και εκτός της jazz.


Επιμέλεια – Παρουσίαση: Θάνος Μαντζάνας


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Arvo Pärt: “Litany”: Η «προσευχή» του Εμβληματικού Ορθόδοξου Μουσουργού από τη Λιθουανία | 03.05.2024, 18:00
Το άλμπουμ του Arvo Pärt "Litany" θα παρουσιάσει και θα αναλύσει ο κριτικός μουσικής Θάνος Μαντζάνας σε μία εκπομπή προσαρμοσμένη στο πνεύμα της ημέρας, τη Μεγάλη Παρασκευή 03 Μαΐου στις έξι το απόγευμα στο Τρίτο Πρόγραμμα από την εκπομπή του «Κριτικός Λόγος».
“Mass In F Minor”: Ενα ρέκβιεμ που συνδυάζει κλασική μουσική & ψυχεδελικό rock | 02.05.2024, 18:00
Ένα πρωτοποριακό και διαφορετικό από τα υπόλοιπα ρέκβιεμ θα παρουσιάσει και θα αναλύσει ο κριτικός μουσικής Θάνος Μαντζάνας στην -προσαρμοσμένη  στο πνεύμα της ημέρας- εκπομπή «Κριτικός Λόγος» τη Μεγάλη Πέμπτη 2 Μαΐου 2024 στο Τρίτο Πρόγραμμα. Πρόκειται για το έργο "Mass In F Minor" («Λειτουργία σε Φα Ελάσσονα») των Electric Prunes.
Η Μεγάλη Εβδομάδα στο Τρίτο Πρόγραμμα | 28.04 – 04.05.2024
Με ειδικά θεματικά αφιερώματα, το Τρίτο Πρόγραμμα μεταφέρει στους ακροατές του την κατανυκτική ατμόσφαιρα της Μεγάλης Εβδομάδας.
Το άλμπουμ “Beethoven – Liszt” του Ιωάννη Ποταμούση στο Τρίτο Πρόγραμμα | 18 & 19.04.2024, 18:00
To άλμπουμ "Beethoven – Liszt" του Ιωάννη Ποταμούση που κυκλοφόρησε πριν από λίγο καιρό ψηφιακά από την έγκριτη ελληνική ανεξάρτητη εταιρεία Subways Music θα παρουσιάσει και θα αναλύσει ο κριτικός μουσικής Θάνος Μαντζάνας σε δύο συνεχόμενες εκπομπές (την Πέμπτη 18 και την Παρασκευή 19 Απριλίου 2024, από την «Κριτικό Λόγο» στο Τρίτο Πρόγραμμα.