ΤΡΙΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ  90,9 – 95,6
ΤΡΙΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ 90,9 – 95,6 Mεσογείων 432, Αγία Παρασκευή, TK: 15342, Γραφείο Ρ 109 210 6013167 (Studio), 210 6066807-08 (Γραμματεία – Κοινό) trito@ert.gr

Η Μεγάλη Εβδομάδα στο Τρίτο Πρόγραμμα | 28.04 – 04.05.2024


Με ειδικά θεματικά αφιερώματα, το Τρίτο Πρόγραμμα μεταφέρει στους ακροατές του την κατανυκτική ατμόσφαιρα της Μεγάλης Εβδομάδας.



Σάββατο του Λαζάρου & Κυριακή των Βαΐων 27 & 28.04.2024

07:00 – 08:00 Εγνατία Οδός
Η τρίτη και η τέταρτη -και τελευταία- εκπομπή ενός τετράπτυχου αφιερώματος στο Τροπάριο της Κασσιανής. Ο Γιώργος Ντόβολος παρουσιάζει διαφορετικές μελοποιητικές προσεγγίσεις αλλά και σχόλια για το γνωστό τροπάριο που έχει ταυτιστεί με την Ακολουθία του Νυμφίου της Μεγάλης Τρίτης.

08:00 – 09:00 Στη Μαγεία του Πρωινού
Ο Θεόδωρος Λούστας ολοκληρώνει στις εκπομπές του Σαββάτου του Λαζάρου και της Κυριακής των Βαΐων το εκτενές αφιέρωμα που παρουσιάζει εδώ και έξι εβδομάδες στον κορυφαίο μαέστρο Arturo Toscanini με ιστορικές εκτελέσεις των εμβληματικών έργων θρησκευτικού περιεχομένου του Verdi Requiem και Te Deum.


Κυριακή των Βαΐων 28.04.2024

15:00 – 16:00 Κλασικά και …Άλλα
Από τον θεματικό κύκλο Κλασικά  και …εξωτικά  ο οποίος περιλαμβάνει 10 ωριαίες εκπομπές με πάνω από 100 εξωτικές συνθέσεις, 65 συνθετών και με θεματολογία oriental, exotique, tropical, arabesque, allaTurca, ο Νίκος Κανελλόπουλος παρουσιάζει την όγδοη εκπομπή του κύκλου με συνθέσεις από τον Rossini και τον Rubinstein ως τον Schumann και τον Johann Strauss I.


Μεγάλη Δευτέρα 27.04.2024 μέχρι και τη Μεγάλη Παρασκευή 03.05.2024

07:00 – 08:00 Ο Ήχος της Πρώτης Ηλιαχτίδας
Από τη Μ.Δευτέρα και σε όλη τη διάρκεια της Μεγάλης Εβδομάδας η εκπομπή «Ο Ηχος της πρώτης Ηλιαχτίδας» θα είναι και πάλι κοντά μας. Με οδηγό τις «Επτά Ρήσεις του  Κυρίου επάνω στο Σταυρό του Μαρτυρίου» ο Αγης Γυφτόπουλος μας προσκαλεί σε μία διαδρομή από τον 17ο έως και τον 21ο αιώνα. «Λέξεις που διαρκούν» φθάνουν ως εμάς από τους ήχους του λόγου των ποιητών μας και συναντώντας τους Ύμνους της Μ.Εβδομάδας μας οδηγούν προς τη Σταύρωση και την ταφή, ως την έλευση της χαρμόσυνης Ανάστασης.

08:00 – 10:00 Όλα τα Πρωινά του Τρίτου
Ο Γιώργος Φλωράκης, σε όλη τη διάρκεια της Μεγάλης Εβδομάδας παρουσιάζει έργα γεμάτα συγκίνηση, έργα που μας αγγίζουν μ’ έναν τρόπο μεταφυσικό και που σπάνια ακούμε κατά τη διάρκεια της χρονιάς: Έργα των συνθετών Henryk Gorecki, Arvo Pärt, Piotr Ilyich Tchaikovsky, Benjamin Britten, Giovanni Battista Pergolesi, Valentin Sylvestrov, Joseph Haydn, Antonio Vivaldi, Johann Sebastian Bach, Giuseppe Verdi.

10:00 – 11:00 Όλα τα Πρωινά του Τρίτου/Σήμερα
Ο Πάρις Μέξης στην εκπομπή «ΣΗΜΕΡΑ» από τη Μ. Δευτέρα έως τη Δευτέρα του Πάσχα θα αφηγηθεί, την ιστορία των Παθών του Ιησού. Μια ραδιοφωνική αφήγηση με αναπάντεχες μουσικές στίξεις, σε συνέχειες. Με  λογοτεχνικά κείμενα και ποιήματα, και κυρίως με την μουσική ως ένωση  των τμημάτων της αφήγησης αλλά και ως αυτόνομο, παράλληλο μουσικό αφήγημα, επιχειρείται η προσέγγιση στην ουσία των Παθών, οδηγώντας τους ακροατές, σταδιακά, σε μια από τις πλέον κορυφαίες στιγμές της ανθρώπινης υπέρβασης.

13:00 – 14:00 Αναζητώντας την Κυρία με τη Στρυχνίνη (Μεγάλη Τρίτη – Μεγάλη Παρασκευή)
Μεγάλη Τρίτη: Ο Χρίστος Παπαγεωργίου παρουσιάζει το έργο «Στάχτες στα Άστρα». Ο μαγικός κόσμος των υπαρξιακών και μεταφυσικών μας αναζητήσεων μέσα από την -παιδικής καθαρότητας και ευγένειας- κατανυκτική νέα σύνθεση του Νικόλα Βιβλάκη.

Μεγάλη Τετάρτη: Ο επίκαιρος ύμνος της Μεγάλης Παρασκευής «Ω γλυκύ μου ΄Έαρ», από τον Επιτάφιο Θρήνο σε ξεχωριστές συγκριτικές ερμηνείες.

Μεγάλη Πέμπτη & Μεγάλη Παρασκευή: Δύο συνεχόμενες εκπομπές με μουσικές του κινηματογράφου γραμμένες για τα Θεία Πάθη.



14:00 – 15:00 Η Γωνία του Συλλέκτη (Μεγάλη Δευτέρα – Μεγάλη Τετάρτη)
Από τη Μ. Δευτέρα έως και τη Μ. Τετάρτη (29.04, 30.04 και 01.05), ο Θόδωρος Λούστας, παρουσιάζει την «Ιστορία της Αναστάσεως του Ιησού Χριστού», SWV 50, του Heinrich SchützRequiem και άλλα πένθιμα και θρηνητικά έργα για τη Μεγάλη Εβδομάδα, από το Μπαρόκ μέχρι και τον 20ό αιώνα.

14:00 – 15:00 Οδηγός Ορχήστρας για Νέους (Μεγάλη Πέμπτη & Μεγάλη Παρασκευή)
Ο Νίκος Ξανθούλης παρουσιάζει δύο εκπομπές αφιερωμένες σε κορυφαία έργα της Δυτικής Θρησκευτικής Εργογραφίας: Το “Requiem” του Gabriel Fauré τη Μεγάλη Πέμπτη και τα “Stabat Mater” των Giovanni Battista Pergolesi και Antonio Caldara τη Μεγάλη Παρασκευή.

18:00 – 18:30 Κριτικός Λόγος (Μεγάλη Πέμπτη & Μεγάλη Παρασκευή)
Μεγάλη Πέμπτη: Ο κριτικός μουσικής Θάνος Μαντζάνας θα παρουσιάσει το τρίτο άλμπουμ του αμερικανικού rock συγκροτήματος Electric Prunes. Πρόκειται για το έργο “Mass In F Minor(1967) («Η Λειτουργία Σε Φα Ελάσσονα»), το πρώτο και ίσως μοναδικό ρέκβιεμ που αποτελεί συνδυασμό κλασικής μουσικής και rock, ένα πρωτοποριακό έργο του σπουδαίου συνθέτη και ενορχηστρωτή David Axelrod.

Μεγάλη Παρασκευή: Αποσπάσματα από τους δίσκους “Litany” και “The Symphonies” του μεγάλου Εσθονού συνθέτη Arvo_Pärt στο έργο του οποίου η Ορθόδοξη πίστη παίζει καθοριστικό ρόλο.

19:00 – 20:00 Η Μούσα του Musical (Μεγάλη Τετάρτη)
O Γιάννης Φίλιας αφιερώνει την εκπομπή της Μεγάλης Εβδομάδας στις προσευχές της “Yentl” όπως τις εμπνεύστηκε ο μεγάλος Michel Legrand, και όπως τις ερμήνευσε στην ομώνυμη ταινία η αξεπέραστη Barbra Streisand.



20:10 – 21:05 Ο Θησαυρός της Πίσω Αυλής (Μεγάλη Δευτέρα 20:10, Μεγάλη Πέμπτη 17:00)
Μεγάλη Δευτέρα: Γιώργος Ν. Φλωράκης παρουσιάζει το έργο «Λίκνον» της Καλλιόπης Τσουπάκη. Ένα έργο για τενόρο, κόντρα τενόρο, και Μπαρόκ σύνολο, παραγγελία του November Music Festival της Ολλανδίας το 2019. Η συνθέτρια εμπνέεται από τρεις εικόνες της Παναγίας της Μυρτιδιώτισσας, στα Κύθηρα της Ανάληψης της Θεοτόκου του αγιογράφου Θεοφάνη και της Κοίμησης της Θεοτόκου του Ελ Γκρέκο και μελοποιεί κείμενα των μοναχών Νικόδημου Αγιορείτη και Αγάπιου Λάνδου. Ερμηνεύει το PRJCT Amsterdam Μπαρόκ σύνολο υπό τη διεύθυνση του Manoj Kamps. Συμπράττουν ο κόντρα τενόρος Maarten Engeltjes και ο τενόρος Marcel Beekman.

Μεγάλη Πέμπτη: Το τρίτο και τελευταίο μέρος του Ρέκβιεμ «Λίκνον» της Καλλιόπης Τσουπάκη. Ακούγονται επίσης αποσπάσματα από το ορατόριο «Πάθη κατά Λουκάν» της  ίδιας συνθέτριας, το ορχηστρικό «Κύριε» του Δημήτρη Παπαδημητρίου από τη μουσική του συνθέτη για την ταινία ο «Αρχάγγελος του πάθους» του Νίκου Βεργίτση αλλά και το μέρος με τίτλο «Κύριε» από τον βραβευμένο δίσκο “Constantinople” του Χρήστου Χατζή με το Gryphon Trio και την Patricia O’Callaghan.



21:10 – 22:30 (περίπου) Συναυλίες EBU
Με τίτλο «Πάθος για Μουσική -Μουσική των Παθών», η Αλεξάνδρα Γιαλίνη  σε όλη τη διάρκεια της Μεγάλης Εβδομάδας παρουσιάζει, στο πλαίσιο του κύκλου συναυλιών της Ε.Β.U συναυλίες και μουσικά έργα βασισμένα στα Θεία Πάθη, ερμηνευμένα από διάσημους σολίστ και ευρωπαϊκές ορχήστρες.|
Μεγάλη Δευτέρα: το πασχαλινό ορατόριο «Passion»- Piteå  του Σουηδού  συνθέτη B Tommy Andersson
Μεγάλη Τρίτη: «Κουαρτέτα και Πορτρέτα: Ο Γκόγια και  ο Ισπανός Χάιντν» με το κουαρτέτο Casals σε δύο Κουαρτέτα για Έγχορδα και τους «Επτά Τελευταίους Λόγους του Χριστού πάνω στο Σταυρό» του Joseph Haydn.
Μεγάλη Πέμπτη: Αποσπάσματα του Ορατορίου «Κατά Ιωάννην Πάθη» του J.S.Bach BWV 245.
Μεγάλη Παρασκευή:
Το Ορατόριο  «Οι Τελευταίες Ώρες του Σωτήρα» του Louis Spohr .

22.30-23.00 «Η Σκοτεινή κυρία» (Μεγάλη Τρίτη και Τρίτη του Πάσχα)
H Ευαγγελία Κουλιζάκη παρουσιάζει το έργο «Ηρωδιάδα» του Mallarmé στη μετάφραση του Καίσαρα Εμμανουήλ, σε ένα δίπτυχο αφιέρωμα (Μ. Τρίτη 30-4 και Τρίτη του Πάσχα 7-5-24).

23:00 – 00:00 Intercity (Μεγάλη Τετάρτη)
Ο Θάνος Φουργιώτης  από την εκπομπή INTERCITY  παρουσιάζει το ορατόριο του   Joseph Haydn (1732-1809) «Οι επτά  τελευταίοι λόγοι του Χριστού  πάνω στο Σταυρό» (Τhe  seven last words of our saviour on the cross, 1796) στην εκδοχή για σολίστ, χορωδία και ορχήστρα. Ακούγεται η ηχογράφηση του 2005, με το φωνητικό σύνολο  Accentus υπό την διεύθυνση της Laurence Equilbay  και με τη συμμετοχή της Ορχήστρας Akademie  fur  Alte Musik Berlin.


Αυτές είναι μόνο μερικές από τις εκπομπές  που θα μας συντροφεύσουν τις ημέρες της Μεγάλης Εβδομάδας.

Δείτε αναλυτικά το πρόγραμμα και όλες τις συχνότητες του Τρίτου στο www.ertecho.gr/trito

Μείνετε συντονισμένοι!

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Μια Συμφωνία για την ανθρωπότητα | 200 χρόνια «Ενάτη Συμφωνία» του Μπετόβεν
Το Τρίτο Πρόγραμμα γιορτάζει τα 200 χρόνια από την πρεμιέρα της 9ης Συμφωνίας του Λούντβιχ βαν Μπετόβεν, από την Τρίτη 7 Μαΐου έως και την Παρασκευή 10 Μαΐου.
Πάθος για Μουσική – Μουσική των Παθών σε μοναδικές συναυλίες μέσω του Δικτύου της EBU
Και τη Μεγάλη Εβδομάδα (Μ.Δευτέρα 29.04, Μ.Τρίτη 30.04, Μ.Πέμπτη 02.04 & Μ.Παρασκευή 03.04) το Τρίτο Πρόγραμμα συνεχίζει τη μετάδοση επιλεγμένων κατανυκτικών συναυλιών με μουσικά έργα βασισμένα στα Θεία Πάθη, ερμηνευμένα από διάσημους σολίστ και ευρωπαϊκές ορχήστρες.
Μουσικά ταξίδια σε μοναδικές συναυλίες μέσω της EBU
Πάθος για Μουσική - Μουσική των Παθών: Συναυλίες Δευτέρα 22.04.24, Τρίτη 23.04.24, Πέμπτη 25.04.24 και Παρασκευή 26.04.24