Το Τρίτο Πρόγραμμα τίμησε την φετινή Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης με μια ξεχωριστή συνάντηση του Αρχαιότερου έπους της Ελληνικής και Ευρωπαϊκής Γραμματείας με τη νέα γενιά που ξετυλίχθηκε για περισσότερες από εννέα ώρες την Παρασκευή 21 Μαρτίου στο προαύλιο του Μουσείου Ακρόπολης. Απολαύστε ξανά στο ERTεcho κάθε μοναδική στιγμή από την «Ιλιάδα εξ ακοής», όπως μεταδόθηκε απευθείας από τη ραδιοφωνική συχνότητα του Τρίτου.
Για πάνω από εννέα ώρες φοιτήτριες και φοιτητές της Κλασικής Φιλολογίας του Εθνικού & Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, σε φιλολογική επιμέλεια του Αν. Καθηγητή Αρχαίας Ελληνικής Φιλολογίας Βασίλη Π. Βερτουδάκη, απήγγειλαν την Ιλιάδα του Ομήρου — κατ’ επιλογήν δώδεκα ραψωδίες από την Α ως την Ω, σε νεοελληνική μετάφραση. Μέρος της πρώτης ραψωδίας απήγγειλε ο Γενικός Διευθυντής του Μουσείου Ακρόπολης, Καθηγητής Νικόλαος Χρ. Σταμπολίδης.
Στο πρώτο μέρος περιλαμβάνονται:
- Ραδιοφωνική Εισαγωγή της Μαραθώνιας Μετάδοσης
- Χαιρετισμός του υποδιευθυντή του Τρίτου Προγράμματος Τάσου Ρωσόπουλου
- Ραψωδία Α’
Στίχοι 1- 147: Απαγγέλλει ο Καθηγητής Νικόλαος Χρ. Σταμπολίδης
148-412 Απαγγέλλει η Φωτεινή Γκοτζαμπασοπούλου
413-τέλος Λαμπρινή Κατωπόδη - Περίληψη της Ραψωδίας Β’ από τον Αν. Καθηγητή Αρχαίας Ελληνικής Φιλολογίας Βασίλη Π. Βερτουδάκη
- Ραψωδία Γ’
Στίχοι 1-227 Απαγγέλλει η Μαίρη Μανιάτη
228-τέλος Απαγγέλλει ο Αντώνης Παναγιώτου - Περίληψη της Ραψωδίας Δ’ από τον Αν. Καθηγητή Αρχαίας Ελληνικής Φιλολογίας Βασίλη Π. Βερτουδάκη
- Ραψωδία Ε’
Στίχοι 1-329 Απαγγέλλει ο Χρήστος Φροσυνάκης
330-600 Απαγγέλλει ο Θεοδόσης Δήμος
601-τέλος Απαγγέλλει η Λαμπρινή Κατωπόδη
Το ομηρικό έπος, το αρχαιότερο όχι μόνο της Ελληνικής αλλά και της Ευρωπαϊκής λογοτεχνίας, τοποθετείται γύρω στο 750 π.Χ., και διασώζει τους μύθους, τις αξίες και τα ιδανικά του αρχαίου κόσμου. Από τον ηρωισμό του Αχιλλέα έως τη μοίρα της Τροίας, η Ιλιάδα εξακολουθεί να εμπνέει, να συγκινεί και να θέτει ερωτήματα για τον πόλεμο, τη δόξα και την ανθρώπινη φύση. Λίγα έργα συνδυάζουν με τόσο μοναδικό τρόπο, την αγριότητα του πολέμου με το ανθρώπινο συναίσθημα, τους φόβους, τις ελπίδες και τα πάθη των πρωταγωνιστών του.
Βασικός στόχος της ομηρικής ποίησης ήταν η ακροαματική απόλαυση. Η Ιλιάδα εντάσσεται στον κορμό της παραδοσιακής προφορικής ποίησης, κι είναι βαθύτατα ακροαματική, μιας και λειτουργούσε ως ακροαματικός λόγος στα Παναθήναια και σε άλλες γιορτές, σε διάφορες περιοχές του Ελληνικού κόσμου.
Το Τρίτο Πρόγραμμα παρουσιάζοντας την Ιλιάδα, το πρώτο έργο ποιητικού λόγου της Δυτικής λογοτεχνίας, την ίδια την Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης κάλεσε τους ακροατές του σε μια μαραθώνια συνακρόαση του ομηρικού έπους που αποτελεί έναν ύμνο στη διαχρονική δύναμη του λόγου και του πολιτισμού.
Τώρα, όλα αυτά με τη βοήθεια της τεχνολογίας, ζωντανεύουν ξανά, μέσα από την πλατφόρμα ήχου ERTεcho προσφέροντας σε όλους τους χρήστες της τη δυνατότητα να ακούσουν (εκ νέου ή για πρώτη φορά) στο χρόνο που επιθυμούν στιγμές αλλά και ολόκληρη τη μαραθώνια μετάδοση μιας εκδήλωσης που με τη φρεσκάδα και τον ενθουσιασμό της νεότητας, είχε στόχο να δώσει στο διαχρονικό έπος νέα πνοή.
Η εκδήλωση θα είναι διαθέσιμη σε πέντε μέρη, ξεκινώντας από τη Μεγάλη Δευτέρα χωρίς χρονικό περιορισμό.
Καλή Ακρόαση!
Απαγγελία: Βασίλειος Βερτουδάκης, Μαρία-Ειρήνη Γιαννακοπούλου, Φωτεινή Γκοτζαμπασοπούλου, Θεόδωρος Γυφτάκης, Θεοδόσης Δήμος, Δήμητρα Καταχανά, Λαμπρινή Κατωπόδη, Μαίρη Μανιάτη, Ιωάννα Ξυναροπούλου, Αντώνης Παναγιώτου, Δημήτρης Σταμπόλης, Άρτεμις Τζαφέρη, Κωστής Τσούτσιας, Χρήστος Φροσυνάκης, Άννα-Μαρία Χριστοφοράτου.
Στη ραψωδία Τ, συνοδεύει με την αρχαία λύρα ο Νίκος Ξανθούλης
Παρουσίαση: Πάρις Μέξης, Διονύσης Μαλλούχος, Νίκος Ξανθούλης, Αφροδίτη Κοσμά, Γιώργος Φλωράκης.
Φωνητική προπαίδευση: Άγης Γυφτόπουλος, Μάρα Καλούδη.
Ηχοληψία: Μιχάλης Συγλέτος, Βασίλης Κατσαρός, Αργύρης Παντελιάδης, Σπύρος Ηλιάδης, Χρήστος Γιαννόπουλος.
Φωτογραφίες: Μαριλένα Βουράκη
Τρίτο Πρόγραμμα 90,9 & 95,6!