Η Γωνία του Συλλέκτη Θεόδωρος Λούστας
0:00
0:00 LIVE
ΤΡΙΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ  90,9 – 95,6
ΤΡΙΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ 90,9 – 95,6 Mεσογείων 432, Αγία Παρασκευή, TK: 15342, Γραφείο Ρ 109 210 6013167 (Studio), 210 6066807-08 (Γραμματεία – Κοινό) trito@ert.gr

“Η γωνία του συλλέκτη” με τον Θεόδωρο Λούστα | 12.03.2024


Η Όπερα “La Bohème” του Giacomo Puccini με τον Arturo Toscanini στο Podium (2η Εκπομπή- τελευταία)


To λιμπρέτο έγραψαν στην ιταλική γλώσσα οι Luigi Illica και Giuseppe Giacosa, με βάση τις «Σκηνές από τη μποέμικη ζωή», του Γάλλου λογοτέχνη Ηenri Murger, που τυπώθηκαν το 1851. Την τριετία 1845-48 o Henri Murger είχε δημοσιεύσει στο περιοδικό «Ο κουρσάρος», μια ανθολογία σύντομων και αυτοβιογραφικών -εν μέρει- ιστοριών, δίχως ενιαία πλοκή. Περιγράφουν γλαφυρά τον τρόπο ζωής των Μποέμ στο Quartier Latin του Παρισιού. Εκεί οι φοιτητές συζητούσαν και διασκέδαζαν, σε φτηνές ταβέρνες και καφενεία. Οι Mποέμ ήταν αποκλειστικά άνδρες. Οι γυναίκες με τις οποίες σχετίζονταν, προέρχονταν από φτωχικές συνοικίες του Παρισιού ή την επαρχία. Βασικά χαρακτηριστικά των Μποέμ ήταν η αδιαφορία για τα προβλήματα της ζωής, παρά την εξαθλίωσή τους, η συνεχής ευθυμία, η ατημέλητη εμφάνιση και η σπατάλη χρημάτων.

O Arturo Toscanini έδωσε τις πρεμιέρες τριών σκηνικών έργων του Puccini και υπήρξε στενός φίλος και συνεργάτης του, στην Ιταλία και τη Νέα Υόρκη, παρά τα προβλήματα και τις συχνές διαφωνίες μεταξύ των δύο μουσικών. Συγκεκριμένα ο Τoscanini ήταν ο πρώτος που παρουσίασε την όπερα La Bohème, στο Teatro Regio του Torino την 1η Φεβρουαρίου 1896, «Το κορίτσι της Δύσης», στη Μetropolitan Opera της Νέας Υόρκης, στις 10 Δεκεμβρίου 1910, καθώς και την ημιτελή όπερα “Turandot”, στη Σκάλα του Μιλάνου, στις 25 Απριλίου 1926, μετά τον θάνατο του Puccini.


Στο πλαίσιο της εκπομπής του Τρίτου Προγράμματος «Στη μαγεία του πρωινού» και του κύκλου «Οι μεγάλοι αρχιμουσικοί», το Σάββατο 16 Μαρτίου 2024, ξεκινά ένα μεγάλο αφιέρωμα στον μυθικό Ιταλό μαέστρο.


Στις δύο τελευταίες πράξεις -την 3η και την 4η- λαμβάνουν μέρος –κατά σειρά εμφάνισης– οι καλλιτέχνες:

  • Μusetta, μια τραγουδίστρια, η υψίφωνος Anne McKnight.
  • Mimí, μια ράφτρα που πάσχει από φυματίωση, η υψίφωνος Licia Albanese.
  • Μarcello, ένας ζωγράφος, ερωτευμένος με τη Musetta, ο βαρύτονος Francesco Valentino.
  • Rodolfo, ένας ποιητής, ερωτευμένος με τη Mimì, ο τενόρος Jan Peerce.
  • Schaunard, ένας μουσικός, ο βαρύτονος George Cehanovsky.
  • Colline, ένας φιλόσοφος, ο βαθύφωνος Νίκος Μοσχονάς.

Την Παιδική Χορωδία, καθώς και τη Χορωδία και την Ορχήστρα NBC διευθύνει ο Arturo Toscanini, από ηχογράφηση σε studio, στις 3 & 10.2.1946.


Παραγωγή-Παρουσίαση: Θεόδωρος Λούστας
Τεχνική Επιμέλεια: Σπύρος Ηλιάδης


σχετικα ondemand