Η Γωνία του Συλλέκτη Θεόδωρος Λούστας
0:00
0:00 LIVE
ΤΡΙΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ  90,9 – 95,6
ΤΡΙΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ 90,9 – 95,6 Mεσογείων 432, Αγία Παρασκευή, TK: 15342, Γραφείο Ρ 109 210 6013167 (Studio), 210 6066807-08 (Γραμματεία – Κοινό) trito@ert.gr

“Η γωνία του συλλέκτη” με τον Θεόδωρο Λούστα | 08.01.2024


Η Όπερα TOSCA του Giacomo Puccini (Πρώτη Πράξη)


Το λιμπρέτο έγραψαν οι Luigi Illica και Giuseppe Giacosa, με βάση το ομότιτλο θεατρικό δράμα του Victorien Sardou.

Στην πρώτη πράξη λαμβάνουν μέρος – κατά σειρά εμφάνισης – οι καλλιτέχνες:

  • Cesare Angelotti, δραπέτης, πρώην πολιτικός κρατούμενος και φίλος του Mario Cavaradossi, o μπασοβαρύτονος Lorenzo Alváry.
  • Νεωκόρος, ο βαρύτονος Gerhard Pechner.
  • Zωγράφος Mario Cavaradossi, ερωτευμένος με την Tosca, o τενόρος Carlo Bergonzi.
  • Floria Tosca, μια διάσημη αοιδός, η υψίφωνος Eleanor Steber.
  • Bαρόνος Scarpia, επικεφαλής της αστυνομίας της Ρώμης, ο μπασοβαρύτονος George London.
  • Spoletta, πράκτορας της αστυνομίας, ο τενόρος Alessio De Paolis.

Τη Χορωδία και την Ορχήστρα της Metropolitan Opera διευθύνει ο Kurt Adler, από ζωντανή ηχογράφηση στις 11 Απριλίου 1959.

«…H Τοsca του Puccini είναι ένα από τα αριστουργήματα του λυρικού θεάτρου, με έξοχες άριες, πλούσια αρμονική γλώσσα, καθώς και περίτεχνη ενορχήστρωση και δραματουργία, με εκτεταμένη χρήση βαγκνερικών καθοδηγητικών μοτίβων (leitmotiv), που συμβολίζουν συγκεκριμένα πρόσωπα, αντικείμενα και ιδέες.

Η θεματογραφία – που συνδέεται άμεσα με πραγματικά ιστορικά πρόσωπα και γεγονότα – περιλαμβάνει έρωτα, βασανιστήρια, απόπειρα βιασμού, δολοφονία, εκτέλεση και αυτοκτονία της πρωταγωνίστριας. Ο Puccini σχεδίασε με ακρίβεια κάθε λεπτομέρεια, επιθυμώντας να αναπαραστήσει διάφορα συμβάντα με αληθοφάνεια. Ένα από αυτά είναι η σκηνή του Te Deum στο τέλος της πρώτης πράξης, στην εκκλησία Sant’Andrea della Valle. O συνθέτης επιχείρησε την πιστή αναπαράσταση του τελετουργικού τυπικού, υπό την παρουσία του καρδινάλιου. Αντέγραψε επίσης τον ήχο της μεγάλης καμπάνας της εκκλησίας του Αγίου Πέτρου της Ρώμης, που ακούγεται στο πρελούδιο της τελευταίας πράξης…»


Παραγωγή-Παρουσίαση: Θεόδωρος Λούστας


σχετικα ondemand