Η Γωνία του Συλλέκτη Θεόδωρος Λούστας
0:00
0:00 LIVE
ΤΡΙΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ  90,9 – 95,6
ΤΡΙΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ 90,9 – 95,6 Mεσογείων 432, Αγία Παρασκευή, TK: 15342, Γραφείο Ρ 109 210 6013167 (Studio), 210 6066807-08 (Γραμματεία – Κοινό) trito@ert.gr

“Η γωνία του συλλέκτη” με τον Θεόδωρο Λούστα | 03.01.2024


Η Συμφωνική Σουίτα ANTAR, έργο 9, του Nikolai Rimsky-Korsakov εις διπλούν (2η Εκπομπή)


Στην εκδοχή για πιάνο με τέσσερα χέρια, που επιμελήθηκε η σύζυγος του Rimsky-Korsakov, Nadezhda Purgold, παίζει το ανδρόγυνο Anthony Goldstone και Caroline Clemmow, από δισκογραφική εργασία του 2013. Πρώτη παγκόσμια ηχογράφηση.

Στην ορχηστρική εκδοχή του 1897, την Κρατική Συμφωνική Ορχήστρα της Σοβιετικής Ένωσης διευθύνει ο Yevgeny Svetlanov, από δισκογραφική εργασία του 1978.

Η προγραμματική σουίτα είναι εμπνευσμένη από το ομότιτλο διήγημα του Osip Senkovsky (1800-1858). Ήταν συγγραφέας, δημοσιογράφος, κριτικός και καθηγητής γλωσσών της Ανατολής, στο Πανεπιστήμιο της Αγίας Πετρούπολης. Με το ψευδώνυμο βαρόνος Brambeus, δημοσίευσε μια σειρά φανταστικών ταξιδιών, μεταξύ των οποίων ένα ταξίδι στο κέντρο της Γης. Το διήγημα Antar – που τυπώθηκε το 1833 – είναι εμπνευσμένο από θρύλους για ένα ιστορικό πρόσωπο: τον Άραβα ποιητή και πολεμιστή του έκτου αιώνα, Antarah ibn Shaddad. H αφήγηση του Senkovsky όμως είναι πρωτότυπη, δίχως να σχετίζεται με την ιστορική πραγματικότητα και τους θρύλους.

«…Ο απογοητευμένος Antar έχει εγκαταλείψει για πάντα τους ανθρώπους που τον πρόδωσαν. Ζει μοναχικά στην έρημο, κοντά στα ερείπια της Παλμύρας. Το μουσικό θέμα που συμβολίζει τον ίδιο ακούγεται πρώτα από βιόλες. Βλέποντας μια γαζέλα, ιππεύει το άλογό του για να την κυνηγήσει και να τη σκοτώσει. Ακούγεται όμως εκκωφαντικός θόρυβος από τον ουρανό. Ένα αντικείμενο καλύπτει το φως του ηλίου. Είναι ένα γιγαντιαίο πουλί που καταδιώκει τη γαζέλα. Ο Antar αποφασίζει να τη σώσει, καρφώνοντας τη λόγχη του στο σώμα του τέρατος. Το πουλί απομακρύνεται, κραυγάζοντας δυνατά. Η γαζέλα εξαφανίζεται επίσης. Εξαντλημένος από τη μονομαχία, ο Antar επιστρέφει στα ερείπια και αποκοιμάται.

Ονειρεύεται ότι εκεί που βρίσκονταν τα ερείπια, εμφανίζεται ένα πανέμορφο παλάτι…»

Στην εκπομπή παρουσιάζεται επίσης και η ορχηστρική σουίτα από την όπερα «Ο Χρυσός Πετεινός», του Nikolai Rimsky-Korsakov, που επιμελήθηκαν μεταθανάτια, ο Alexander Glazunov και ο Maximilian Steinberg. Tην Κρατική Συμφωνική Ορχήστρα της Σοβιετικής Ένωσης διευθύνει ο Yevgeny Svetlanov.


Παραγωγή-Παρουσίαση: Θεόδωρος Λούστας


σχετικα ondemand