Η Γωνία του Συλλέκτη Θεόδωρος Λούστας
0:00
0:00 LIVE
ΤΡΙΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ  90,9 – 95,6
ΤΡΙΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ 90,9 – 95,6 Mεσογείων 432, Αγία Παρασκευή, TK: 15342, Γραφείο Ρ 109 210 6013167 (Studio), 210 6066807-08 (Γραμματεία – Κοινό) trito@ert.gr

“Η γωνία του συλλέκτη” με τον Θεόδωρο Λούστα | 18.12.2023


Η 1η Παγκόσμια Ηχογράφηση της Όπερας «Παραμονή Χριστουγέννων» του Nikolai Rimsky-Korsakov (1ο Μέρος)


Το λιμπρέτο της όπερας «Παραμονή Χριστουγέννων» ή «Η νύκτα πριν τα Χριστούγεννα», έγραψε ο ίδιος ο Rimsky-Korsakov, με βάση το ομότιτλο διήγημα του Nikolai Gogol.

«…Στην πρώτη πράξη, είναι νύκτα με φεγγάρι και αστέρια που λάμπουν. Η χήρα και μάγισσα, Solokha, πετάει με τη σκούπα της, κοντά στην καμινάδα της καλύβας της. Στέκεται στην οροφή και τραγουδά για τη νύκτα του χειμερινού ηλιοστασίου. Σε κοντινή στέγη, ο διάβολος της κρατά συντροφιά. Είναι ενοχλημένος, επειδή ο σιδεράς και γιος της Solokha, Vakula, ζωγράφισε μια καρικατούρα του, στο υπέρθυρο της εκκλησίας, εμφανίζοντάς τον, αποκρουστικό. Η Solokha υπόσχεται να επιλύσει το πρόβλημα, αν ο διάβολος τη βοηθήσει να διακόψει τη σχέση του γιού της με την Oksana. Η ίδια ενδιαφέρεται ωστόσο για τον πατέρα της, Chub, έναν πλούσιο Κοζάκο. Για να τον εμποδίσουν να φύγει από την οικία του, η Solokha και ο διάβολος θα εξαφανίσουν το φεγγάρι, και τα αστέρια από τον ουρανό και θα προκαλέσουν χιονοθύελλα…»

Στην πρώτη πράξη λαμβάνουν μέρος – κατά σειρά εμφάνισης – οι καλλιτέχνες:

Διάβολος, ο τενόρος Pavel Pontryagin.
Solokha, μια χήρα και μάγισσα, η μεσόφωνος Nina Kulagina.
Panas, φίλος του Chub, o βαθύφωνος Vsevolod Tyutyunnik.
Chub, ένας ηλικιωμένος Κοζάκος, ο βαθύφωνος Sergei Krasovsky.
Vakula, ένας σιδεράς και γιος της Solokha, ερωτευμένος με την Oksana, o τενόρος Dmitri Tarkhov.
Oksana, κόρη του Chub, η υψίφωνος Natalya Šhpiller.

Την Ορχήστρα της Ραδιοφωνίας της Σοβιετικής Ένωσης διευθύνει ο Nikolai Golovanov,  από δισκογραφική εργασία του 1948. Πρώτη παγκόσμια ηχογράφηση.


Παραγωγή-Παρουσίαση: Θεόδωρος Λούστας


σχετικα ondemand