Εγνατία Οδός Γιώργος Ντόβολος
0:00
0:00 LIVE
ΤΡΙΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ  90,9 – 95,6
ΤΡΙΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ 90,9 – 95,6 Mεσογείων 432, Αγία Παρασκευή, TK: 15342, Γραφείο Ρ 109 210 6013167 (Studio), 210 6066807-08 (Γραμματεία – Κοινό) trito@ert.gr

“Εγνατία Οδός” με τον Γεώργιο Ντόβολο | 09.12.2023


“Missa Graeca” – Αφιέρωμα στον Τάκη Παπαποστόλου (Ζ’ Μέρος)


Ο Άκης Γκολφίδης για τον Τάκη Παπαποστόλου

Ο Άκης Γκολφίδης ένας ηχολήπτης με εμπειρία πολλών ετών, συνεργάστηκε με τον Τάκη Παπαποστόλου φέρνοντας στο φως σπουδαία συνθετικά του έργα. Η Εγνατία Όδος συνάντησε τον κ. Γκολφίδη και μίλησε μαζί του τόσο για την συνεργασία του με τον Τάκη Παπαποστόλου όσο και για την εμπειρία που αποκόμισε με την πολυετή συναναστροφή μαζί του. Τον κατατάσσει στους κορυφαίους ‘Ελληνες συνθέτες, πλην όμως αδικημένο, μεταξύ των Μάνου Χατζιδάκι, Μίκη Θεοδωράκη καθώς και του μεγάλου ηχολήπτη και δασκάλου του Raymond Dolb, προσωπικότητες που του διαμόρφωσαν τη ζωή. Μοιράζεται σπάνια περιστατικά τα οποία μας γνωρίζουν τόσο την καλλιτεχνική όσο και την ανθρώπινη πλευρά του συνθέτη. Μία συνέντευξη που πρέπει να θεωρηθεί ήδη ιστορική. Καλή ακρόαση!



Ο Δημήτρης ή Τάκης Παπαποστόλου αποτελεί μία ξεχωριστή περίπτωση Έλληνα μουσουργού. Στους τομείς της πολυφωνικής επεξεργασίας των δημοτικών τραγουδιών και της πρωτότυπης σύνθεσης ή / και πολυφωνικής επεξεργασίας βυζαντινών λειτουργικών ύμνων άφησε το δικό του στίγμα, ανακαλύπτοντας τη «λανθάνουσα αρμονία» των ελληνικών μουσικών τρόπων και διερευνώντας την ελληνικότητα στο ύφος εκτέλεσης τέτοιων, τροπικά προσανατολισμένων μουσικών συνθέσεων με την πολυβραβευμένη «Πειραματική Χορωδία» του, που αποτέλεσε δημιούργημά του και αναπόσπαστο «συνεργάτη» του σε όλη τη μουσική του δραστηριότητα. Με αφορμή την έκδοση του έργου του «Συμφωνική Ορθόδοξη Λειτουργία» ή “Missa Graeca” από τον μουσικό εκδοτικό οίκο «Παπαγρηγορίου-Νάκας», η ΕΓΝΑΤΙΑ ΟΔΟΣ συνεχίζει το εκτενές αφιέρωμα στο καλλιτεχνικό του αποτύπωμα.


Ερευνα-Παραγωγή-Παρουσίαση: Γιώργος Ντόβολος


σχετικα ondemand