Η Παγκόσμια Φωνή μας Πέτρος Δίπλας, Δημήτρης Κοντογιάννης
0:00
0:00 LIVE
Η ΦΩΝΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ  
Η ΦΩΝΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ  Mεσογείων 432, Αγία Παρασκευή, TK: 15342, Γραφείο Ρ 211 +30 210 6066 815 - 6 thevoiceofgreece@ert.gr

Η ιστορία της Ελληνικής Ομογένειας-2η εκπομπή

Στη δεύτερη απο μια σειρά εκπομπών που είναι αφιερωμένες στην ιστορία της Ελληνικής Διασποράς, ο καθηγητής της Ελληνικής ιστορίας, συγγραφέας και ερευνητής Αναστάσιος Τάμης απο την Μελβούρνη της Αυστραλίας αναφέρει ότι η Ελλάδα είναι ίσως η μοναδική χώρα στον κόσμο της οποίας το 40% περίπου του πληθυσμού έχει ζήσει για λίγο ή μεγάλο χρονικό διάστημα εκτός εδω και 3200 χρόνια, με τη μετανάστευση να περιορίζεται στην Ευρώπη, στην Ασία και στη Βόρεια Αφρική μέχρι το 19ο αιώνα και να επεκτείνεται στις υπόλοιπες Ηπείρους, δηλ. Αμερικές, Ωκεανία, Κεντρική και Νότια Αφρική από τα τέλη του 19ου αιώνα μέχρι σήμερα.

Μιλώντας στην εκπομπή «Η Παγκόσμια Φωνή μας» στη Φωνή της Ελλάδος και στους Δημήτρη Κοντογιάννη και Πέτρο Δίπλα, ο καθηγητής τόνισε ότι 17-18 εκατ. άτομα σε όλο τον κόσμο αυτοπροσδιορίζονται ως ¨Ελληνες στη καταγωγή και στο γένος με βάση τα στοιχεία του 2021 με τον πληθυσμό της Ελλάδας να μειώνεται. Πέρα απο τον ανωτέρω εθνικό ελληνισμό υπάρχει ο εκκλησιαστικός ελληνισμός, δηλ. αλλογενείς που αυτοχαρακτηρίζονται ως Greek-Orthodox σε χώρες όπως στα Βαλκάνια, της Παρευξείνιες χώρες κι αλλού και τέλος ο πολιτιστικός ελληνισμός που περιλαμβάνει ανθρώπους οι οποίοι έχουν αποδεχθεί τον ελληνικό τρόπο ζωής, τα ήθη και έθιμα, τις τέχνες και την επιστήμη.

Σημειώνεται πως σε αυτή τη σειρά των εκπομπών, ο καθηγητής κ. Τάμης θα αναφερθεί διεξοδικά στην ιστορία των Ελληνικών Κοινοτήτων απο τα αρχαία χρόνια μέχρι σήμερα.

Ο κ. Τάμης γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1947 και μετανάστευσε στην Αυστραλία τον Ιούνιο του 1971. Δίδαξε στα Πανεπιστήμια Monash, Melbourne και La Trobe της Μελβούρνης. Εξελέγη Πρόεδρος του Τμήματος Ελληνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου La Trobe της Μελβούρνης (1992-1997), ιδρυτικός Διευθυντής του Εθνικού Κέντρου Ελληνικών Μελετών και Έρευνας του Πανεπιστημίου La Trobe [ΕΚΕΜΕ] (1997-2006), ιδρυτής και Διευθυντής των Αρχείων Δαρδάλλη της Ελληνικής Διασποράς (1992-2006) και ιδρυτικός Πρόεδρος του Αυστραλιανού Ινστιτούτου Μακεδονικών Σπουδών (1986-2006). Κατά τη διάρκεια της θητείας του, ως διευθυντού, το ΕΚΕΜΕ αναπτύχθηκε και συμπεριέλαβε τα Αρχεία της Ελληνικής Διασποράς, το Ινστιτούτο Κυπριακών Μελετών, το Ινστιτούτο Ποντιακών και λοιπών Μικρασιατικών Μελετών, το Ινστιτούτο Κοινοτικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης, την Ελληνική και Βαλκάνια Βιβλιοθήκη, το Κέντρο Προβολής και Διάδοσης της Ελληνικής Γλώσσας και το Μουσείο Ελληνικής Μετανάστευσης και Εποίκισης. Τα τελευταία 20 χρόνια εξέδωσε 15 μονογραφίες, επιμελήθηκε εννέα βιβλία και συνέγραψε πάνω από 100 κεφάλαια και άρθρα σε έγκριτα περιοδικά και βιβλία στην Ευρώπη, Αυστραλία κι Αμερική. Δημοσίευσε άρθρα σε βιβλία και επιστημονικά περιοδικά με θέματα την κυπριακή και ελληνική μετανάστευση, την έξοδο των Ελλήνων στις υπερπόντιες χώρες κ.λπ.

σχετικα ondemand