Η Παγκόσμια Φωνή μας Πέτρος Δίπλας, Δημήτρης Κοντογιάννης
0:00
0:00 LIVE
Η ΦΩΝΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ  
Η ΦΩΝΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ  Mεσογείων 432, Αγία Παρασκευή, TK: 15342, Γραφείο Ρ 211 +30 210 6066 815 - 6 thevoiceofgreece@ert.gr

Ο Αν. Τάμης για την αποζημείωση των Ελληνικών περιουσιών στη Κίνα | 01.03.2024

Στην ιστορία των αποζημειώσεων των περιουσιών των Ελλήνων της Κίνας, η οποία ακόμη δεν έχει ευδοκιμήσει, μίλησε ο ομότιμος καθηγητής της Ελληνικής Ιστορίας και ερευνητής Αναστάσιος Τάμης απο την Μελβούρνη της Αυστραλίας στην εκπομπή “Η Παγκόσμια Φωνή μας” στο ραδιόφωνο της Φωνής της Ελλάδας και στους Πέτρο Δίπλα και Δημήτρη Κοντογιάννη.

Ο κ. Τάμης αναφέρθηκε στην αναγκαστική, μαζική έξοδο των 3,5 χιλιάδων Ελλήνων απο την Κίνα η οποία ξεκίνησε το 1951 και ολοκληρώθηκε το 1955. Το κομμουνιστικό καθεστώς τους ανάγκασε να πάρουν μόνο δυο βαλίτσες μαζι τους και να εγκαταλείψουν τους τάφους των γονέων τους με αποτέλεσμα πολλοί να κατευθυνθούν στην Ιαπωνία και σ’ άλλες χώρες, όπως ΗΠΑ, Καναδάς, Αυστραλία και Ελλάδα. Τον Νοέμβριο του 1972, όταν ξεκίνησαν οι επαφές της Δύσης με την Κίνα, η Ελλάδα ήταν η δεύτερη Δυτική χώρα που ίδρυσε πρεσβεία στην Κίνα και όσοι ήταν εξόριστοι στην Ελλάδα ίδρυσαν σύλλογο. Με επιστολή που υπεγραφαν 65 άτομα το 1979, οι εξόριστοι ζήτησαν απο τον τότε πρωθυπουργό Κωνσταντινο Καραμανλή και τον υπουργό Εξωτερικών Γεώργιο Ράλλη να προβούν σε διαβήματα για την αποζημείωσή τους απο την Κίνα, τόνισε ο κ. Τάμης. Το θέμα των αποζημειώσεων ξανατέθηκε το 1984 με επιστολή του τότε πρωθυπουργού Ανδρέα Παπανδρέου που εκόμισε η υπουργός Πολιτισμού Μελίνα Μερκούρη προς τις κινεζικές αρχές κατα την επίσκεψή της στο Πεκίνο. Την επόμενη δεκαετία, οι Κινέζοι πρόσφεραν αρχικά αποζημείωση 80 χιλιάδων δολαρίων που σταδιακά ανέβασαν στις 500 χιλ. δολάρια μέχρι το 2004. ¨Ομως, το ποσό δεν μοιράσθηκε γιατί ένας απο τους αιτούντες αρνήθηκε.

σχετικα ondemand