10. ΜΟΥΣΙΚΗ & ΖΩΓΡΑΦΙΚΗ: …έργα με ίδιο Τίτλο – Μέρος Ι: Περίπατος σε μια Έκθεση.
Στο πρώτο μισό του 19ου αιώνα ο Franz Liszt μιλά για τη μουσική και τη σχέση της με τις άλλες τέχνες΄ πιστεύει ότι οι διαφορετικές μορφές τεχνών μπορούν να βοηθούν και να δυναμώνουν ή μία την άλλη. Και φυσικά μιλά για την προγραμματική μουσική που έχει τίτλο συνεπώς και πρόθεμα «εξω-μουσικό», από τη λογοτεχνία, τη ζωγραφική…
Σήμερα για την ξενάγησή μας επιλέξαμε μουσική που παίρνει την έμπνευσή της από τη ζωγραφική τέχνη και πιο συγκεκριμένα έργα που δημιουργήθηκαν «πάνω» σε ζωγραφικά έργα και οι συνθέτες τους κράτησαν τον ίδιο τίτλο και για τη μουσική τους.
Κι επειδή οι περιγραφές των ζωγραφικών έργων με λέξεις είναι πρόθυμες αλλά ανεπαρκείς, δείτε τις φωτογραφίες των ζωγραφικών έργων στα οποία αναφερόμαστε στην ξενάγησή μας.
- Franz liszt
Von der wieger bis zum Crabe: i.Die wiege/ le berceau – ii. Der Kampf ums Dasein (Ο Αγώνας της Ύπαρξης) (Le combat pour l’existence) – iii. Zum Grabe, die Wiege des zukunftigen Lebens (Vers la tombe, berceau de la vie future),
Kurt Mazur – Gewanthausorchester
O πίνακας με τίτλο ΤUilleries του Viktor Hartmann δεν υπάρχει, έχει χαθεί… όμως συχνά οι ιστορικοί τέχνης προτείνουν θεματικά αντίστοιχους της εποχής που δίνουν μια αίσθηση για το πώς θα μπορούσε να είναι η σύνθεση του Hartmann.
- Modest Mussorgsky
Eικόνες από μία Έκθεση: ΤUilleries
Evgeny Kissin
- Max Reger
4 Συμφωνικά Ποιήματα από Πίνακες του Άρνολντ Μπέκλιν οp. 128, Ιm Spiel der Wellen-vivace
Leon Botstein – London Philharmonia Orchestra
- Enrique Granados
Goyescas-book 2: El Pelele,
Alicia de Larrocha
- Ottorino Respighi
Trittico Boticelliano, iii La nascita di Venere
Sir Neville Marriner – Αcademy of st Martin in the fields
- William Walton
Portsmouth Point
BBC National Orchestra of Wales, Rumon Gamba
- Thea Musgrave
Turbulent Landscapes: Sunrise with sea monsters,
Osmo Vanska – BBC symphony orchestra
- Modest Mussorgsky
Pictures from an exhibition: The Great Gate of Kiev
Evgeny Kissin
Το 1947 ο André Malraux μίλα με ένα δοκίμιο για ΤΟ ΦΑΝΤΑΣΤΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ (Le musée imaginaire) × ένα μουσείο της φαντασίας όπου όλα τα αγαπημένα του έργα ζωγραφικής και γλυπτικής όλων των ιστορικών περιόδων και όλων πολιτισμών θα μπορούσαν να συνυπάρχουν…
To 1992 η Lydia Goehr εκδίδει το βιβλίο της «ΤΟ ΦΑΝΤΑΣΤΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ των μουσικών έργων» (“THE IMAGINARY MUSEUM of musical works”) στο οποίο -πολύ πολύ συνοπτικά αναφέρουμε πως- μιλά για την έννοια του «έργου» και πως αυτή επηρεάζει τον τρόπο που αντιμετωπίζουμε την Δυτική Λόγια Μουσική.
Το 2024 Το ΦΑΝΤΑΣΤΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ της ΜΟΥΣΙΚΗΣ (Τhe FANTASTIC MUSEUM of MUSIC) είναι μια ραδιοφωνική εκπομπή, ένας «τόπος» φαντασίας στην πραγματικότητα. Οι δημιουργοί συζητούν με τις Μούσες, τον Ορφέα, τον Απόλλωνα, μεταξύ τους. Οι παρτιτούρες ξετυλίγονται× συνθέσεις, έργα ταξιδεύουν στον χρόνο. Οι μουσικοί παίζουν, ερμηνεύουν, αυτοσχεδιάζουν. Η Μουσική προσεύχεται, διασκεδάζει, γιορτάζει, χορεύει, θρηνεί, στοχάζεται. Οι μελετητές καταγράφουν, αναλύουν. Οι τεχνίτες κατασκευάζουν μουσικά όργανα. Οι επιστήμονες εφευρίσκουν μηχανήματα, οι τεχνικοί ηχογραφούν. Σε αυτό το μουσείο οι μουσικές συνθέσεις της Λόγιας Δύσης -και ίσως και άλλων πολιτισμών- κάθε ιστορικής περιόδου μπορούν να συνυπάρχουν! Κι εμείς με ιστορίες, σκέψεις και πολλή μουσική περιηγούμαστε στις αίθουσες του με ελεύθερες επιλογές ή θεματικές ξεναγήσεις.
Αγαπητές φίλες και αγαπητοί φίλοι, η είσοδος είναι ελεύθερη. Οι ωριαίες περιηγήσεις μας σΤΟ ΦΑΝΤΑΣΤΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ της ΜΟΥΣΙΚΗΣ συνεχίζονται στο Τρίτο Πρόγραμμα κάθε Σάββατο και Κυριακή στις 11:00!
INFO
Νέα Εκπομπή:
Το ΦΑΝΤΑΣΤΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ της ΜΟΥΣΙΚΗΣ
Ιδέα, επιμέλεια, παρουσίαση: Ραλλού Βογιατζή
Κάθε Σάββατο και Κυριακή στις 11 το πρωί.
Στο Τρίτο Πρόγραμμα 90,9 & 95,6 και διαδικτυακά (live ή on demand) στο ERT εcho.