Τα Μήλα των Εσπερίδων Τζουλιέττα Καρόρη
0:00
0:00 LIVE
ΤΡΙΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ  90,9 – 95,6
ΤΡΙΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ 90,9 – 95,6 Mεσογείων 432, Αγία Παρασκευή, TK: 15342, Γραφείο Ρ 109 210 6013167 (Studio), 210 6066807-08 (Γραμματεία – Κοινό) trito@ert.gr

12Ιαν2017 Τα Μήλα των Εσπερίδων – Claudio Monteverdi, ο πρωτοπόρος «Η Μονομαχία του Τανκρέδου και της Κλορίντα».

Claudio Monteverdi, ο πρωτοπόρος

Κύκλος εκπομπών στο Τρίτο,  με αφορμή τη γέννηση του Claudio Monteverdi, πριν από 450 χρόνια (Κρεμόνα 15 Μαϊου 1567 – Βενετία 29 Νοεμβρίου 1643).

Ο πρωτοπόρος Ιταλός συνθέτης που ανέδειξε την ποίηση των έργων χάρη στο νέο τρόπο που τα μελοποίησε, υπήρξε η πιο σημαντική και καθοριστική φυσιογνωμία στο πέρασμα της μουσικής δημιουργίας από την Αναγέννηση στο Μπαρόκ.Ο Monteverdi άνοιξε δρόμους σε όλα τα είδη της μουσικής με τα οποία ασχολήθηκε: Ήταν ο δημιουργός μιας από τις πρώτες όπερες, του «Ορφέα», έγραψε βιβλία με μαδριγάλια (φωνητικές συνθέσεις κοσμικής μουσικής) αλλά και θρησκευτική μουσική, όπως τον περίφημο Εσπερινό του 1610. Εκτός από συνθέτης, ήταν για πολλά χρόνια αρχιμουσικός στη Βασιλική του Αγίου Μάρκου στη Βενετία, στην οποία το ταλέντο του έβαλε σφραγίδα και στον τρόπο της ερμηνείας της μουσικής που παρουσιαζόταν εκεί από άλλους συνθέτες.

Τα Μήλα των Εσπερίδων δράττονται της ευκαιρίας που δίνει μια επέτειος για να παρουσιάσουν κατά τη διάρκεια του 2017, ολόκληρο το έργο του Μοντεβέρντι από ποικίλες ηχογραφήσεις, καθώς και εκτεταμένα αποσπάσματα από επιστολές του προς λιμπρεττίστες όπως ο Alessandro Striggio, Δούκες όπως ο Vincenzo Gonzaga της Μάντουα και άλλες ευγενείς δυνάμεις, μέσα από τις οποίες καθρεφτίζεται ολόκληρη η εποχή/σταθμός στην πορεία της μουσικής.

Αρχής γενομένης από την Πέμπτη 12/1/2017 στις 19.00, με το έργο του «Η Μονομαχία του Τανκρέδου και της Κλορίντα».

Μια μινιατούρα όπερας, που προαναγγέλλει τη δραματική καντάτα. Το ποιητικό κείμενο είναι ένα απόσπασμα από το μνημειώδες έργο του Torquato Tasso Gerusalemme liberata. Ερμηνεύει η mezzo soprano Magdalena Kozena μαζί με το μουσικό σύνολο La cetra που διευθύνει ο Andrea Marcon. Στην ίδια εκπομπή η καντάτα Gott soll allein mein Herze haben BWV169 του J. S. Bach, που ερμηνεύει ο κόντρατενόρος Andreas Scholl. Καλή χρονιά Monteverdi! Στον τάφο του ακόμα αφήνουν λουλούδια/ευχαριστίες για τη μουσική του, 450 χρόνια μετά τη γέννησή του!

 

Έρευνα, παραγωγή, παρουσίαση και μεταφράσεις των επιστολών: Τζουλιέττα Καρόρη 

 

 

σχετικα podcasts

Όττω τις Έραται Μια ελεύθερη περιήγηση στον χώρο και στον χρόνο της μουσικής. 9.1.2022 Συνθέσεις του Θανάση Δρίτσα από τον κύκλο «Αναζήτηση του τέλειου γαλάζιου» και μικρή παρουσίαση του βιβλίου του «Πανδημιολόγιον, Homo Novus Epidemicus» με υπότιτλο «Σχέδια και κείμενα του Μέτα -Ανθρώπου». Ludwig van Beethoven Bagatelles έργο 126, με σολίστ τον Μάριο Παντελιάδη. Jacques Loussier Tableaux venitiens Παραγωγή-παρουσίαση: Τζουλιέττα Καρόρη