Στη Μαγεία του Πρωινού Θεόδωρος Λούστας
0:00
0:00 LIVE
ΤΡΙΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ  90,9 – 95,6
ΤΡΙΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ 90,9 – 95,6 Mεσογείων 432, Αγία Παρασκευή, TK: 15342, Γραφείο Ρ 109 210 6013167 (Studio), 210 6066807-08 (Γραμματεία – Κοινό) trito@ert.gr

“Στη μαγεία του πρωινού” με τον Θεόδωρο Λούστα | 10.09.2022

ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΟΝ ΓΕΡΜΑΝΟ ΜΑΕΣΤΡΟ RUDOLF MORALT (1902-1958) (ΠΕΜΠΤΟ ΜΕΡΟΣ)

Jacques Offenbach: Τα παραμύθια του Hoffmann: πρόλογος και τμήμα της πρώτης πράξης. To γαλλικό λιμπρέτο της τρίπρακτης όπερας (που ερμηνεύεται εδώ σε γερμανική μετάφραση), έγραψε ο Jules Barbier, με βάση τρεις ιστορίες του Ernst Theodor Amadeus Hoffmann. O ίδιος ο Hoffmann πρωταγωνιστεί στην όπερα.

Ο πρόλογος και ο επίλογος διαδραματίζονται στη Νυρεμβέργη. Η πρώτη πράξη στο Παρίσι, η δεύτερη στο Μόναχο και η τρίτη στη Βενετία.

Ο ποιητής Hoffmann είναι ερωτευμένος με τη λυρική αοιδό Stella. H Mούσα όμως θέλει να τον πείσει να απαρνηθεί τα ανθρώπινα πάθη και να αφοσιωθεί στην τέχνη. Η Μούσα έχει πάρει τη μορφή του Nicklaus, επιστήθιου φίλου του ποιητή.

Στην ερμηνεία που παρουσιάζουμε – σε μια σειρά τριών εκπομπών – λαμβάνουν μέρος οι καλλιτέχνες:

Ηοffmann, ένας ποιητής, ο τενόρος Waldemar Kmentt.

Olympia, μία μηχανική κούκλα, η soprano coloratura Rita Streich.

Antonia, μία νέα κοπέλα, η υψίφωνος Teresa Stich-Randall.

Stella, μία λυρική αοιδός, η μεσόφωνος Dagmar Naaff.

Giulietta, μία ενετή εταίρα, η υψίφωνος Anny Schlemm.

Lindorf, δημοτικός σύμβουλος και αντίζηλος του Hoffmann, Coppélius, κατασκευαστής γυαλιών και μάγος, ιατρός Μiracle, καθώς και μάγος Dapertutto, o μπασοβαρύτονος George London.

Andrès, υπηρέτης της Στέλας, Cochenille, υπηρέτης του Spalanzani, Pitichinaccio, υπηρέτης της Τζουλιέτας, καθώς και Franz, υπηρέτης της Αντωνίας, o τενόρος John Kuhn.

Luther, ιδιοκτήτης ταβέρνας, o βαρύτονος Rudolf Wünzer.

Crespel, πατέρας της Αντωνίας, o βαθύφωνος Max Proebstl.

Hermann, ένας φοιτητής, ο βαρύτονος Adolf Keil.

Peter Schlémil, ερωτευμένος με τη Giulietta, ο βαρύτονος Friedrich-Wilhelm Hetzel.

Μούσα και Nicklaus, δηλαδή η μούσα μεταμφιεσμένη σε φίλο του Hoffmann, η mezzo-soprano Gisa Nerz.

Nathanaël, ένας φοιτητής, ο τενόρος Karl Ostertag.

Spalanzani, ένας φυσικός και εφευρέτης μηχανικής κούκλας, o βαρύτονος Karl Hoppe.

Φωνή της εκλιπούσας μητέρας της Aντωνίας, η μεσόφωνος Mária von Ilosvay.

Συμμετέχουν αόρατα πνεύματα της μπύρας και του κρασιού, φοιτητές και προσκεκλημένοι. Τη Χορωδία και την Ορχήστρα της Βαυαρικής Ραδιοφωνίας διευθύνει ο Rudolf Moralt. Ραδιοφωνική ηχογράφηση, Ιούνιος 1956.

“…Η πρώτη ερωτική ιστορία που διηγείται ο ποιητής Hoffmann εκτυλίσσεται στο Παρίσι. Πολυτελές γραφείο του φυσικού Spalanzani, δασκάλου του Hoffmann. Ο Spalanzani έχει προγραμματίσει δεξίωση, για να παρουσιάσει την τελευταία του εφεύρεση: μία μεγάλη μηχανική κούκλα που λέγεται Ολυμπία. Χάρη σε αυτήν, ελπίζει ότι θα πάρει πίσω τα 500 δουκάτα που του στοίχισε η χρεωκοπία του Εβραίου Élias. Mόλις έρχεται ο Hoffmann, o φυσικός λέει πως θα του γνωρίσει την κόρη του, Ολυμπία, με το αγγελικό χαμόγελο. “Τα πάντα είναι Φυσική”, τονίζει ο Spalanzani. Ο Hoffmann αναρωτιέται ποια σχέση μπορεί να έχει η Φυσική με την κόρη του. Η κουρτίνα που καλύπτει τη μηχανική κούκλα σηκώνεται, καθώς καταφθάνει ο Nicklaus. Ο Hoffmann του ζητά να σωπάσει, μαγεμένος από την ομορφιά της. Νομίζοντας πως πρόκειται για αληθινή κοπέλα, την ερωτεύεται παράφορα…”

Ερευνα-Παραγωγή-Παρουσίαση: ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΛΟΥΣΤΑΣ

σχετικα ondemand