Arif Mardin: O Τουρκοαμερικανός Θρύλος της Τζαζ
Έναν εμβληματικό μουσικό, συνθέτη και παραγωγό της παγκόσμιας Jazz που χάραξε την δική του τεχνοτροπία στην παγκόσμια μουσική, τον Τουρκικής καταγωγής Arif Mardin παρουσιάζει, μεταξύ άλλων, ο Γιώργος Μαρκάκης στην εκπομπή της Παρασκευής 13.09 (μεσάνυχτα προς Σάββατο).
Ο Θρυλικός Arif Mardin (15 Μαρτίου 1932 – 25 Ιουνίου 2006) γεννήθηκε στην Κωνσταντινούπολη σε μια διάσημη οικογένεια που είχε στις τάξεις της πολιτικούς, διπλωμάτες και ηγέτες του πολιτικού, στρατιωτικού και επιχειρηματικού τομέα της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας και της Τουρκικής Δημοκρατίας. Ο πατέρας του ήταν συνιδιοκτήτης σε μια αλυσίδα βενζινάδικων. O αξέχαστος μουσικός μεγάλωσε ακούγοντας μουσικούς όπως ο Bing Crosby και ο Glenn Miller. Μέσω της αδερφής του γνώρισε τον κριτικό της τζαζ Cuneyt Sermet, ο οποίος τον έστρεψε σε αυτή τη μουσική και τελικά έγινε ο μέντοράς του. Μετά την αποφοίτησή του από το Πανεπιστήμιο της Κωνσταντινούπολης στα Οικονομικά και το Εμπόριο, ο Mardin σπούδασε στο London School of Economics. Επηρεασμένος από τους μουσικούς δίσκους και την τζαζ της αδερφής του, ήταν επίσης καταξιωμένος ενορχηστρωτής, αλλά ποτέ δεν σκόπευε να ακολουθήσει μια καριέρα στη μουσική. Ωστόσο, η μοίρα του άλλαξε το 1956 αφού γνώρισε τους Αμερικανούς μουσικούς της τζαζ Dizzy Gillespie & Quincy Jones σε μια συναυλία στην Άγκυρα. Έστειλε τρεις συνθέσεις επίδειξης στον φίλο του Tahir Sur που δούλευε σε ραδιοφωνικό σταθμό στην Αμερική. Ο Sur πήγε αυτές τις συνθέσεις στον Quincy Jones και ο Mardin έγινε ο πρώτος αποδέκτης της υποτροφίας Quincy Jones στο Berklee College of Music στη Βοστώνη.
Το 1958 μαζί με την αρραβωνιαστικιά του Latife μετακόμισαν από την Κωνσταντινούπολη στη Βοστώνη. Μετά την αποφοίτησή του το 1961, δίδαξε στο Berklee για ένα χρόνο και στη συνέχεια μετακόμισε στη Νέα Υόρκη για να δοκιμάσει την τύχη του. Ο Arif Mardin αργότερα έγινε διαχειριστής του Berklee και του ανακηρύχθηκε επίτιμος διδάκτορας. Υπήρξε ταυτόχρονα ο διευθύνων κολοσσός στην παγκόσμια δισκογραφία -διευθυντής της περίφημης Atlantic– που έβαλε την δική του προσωπική σφραγίδα στην εξέλιξη όχι μόνο της Jazz αλλά όλων των μουσικών ρευμάτων για ολάκερες δεκαετίες.
Oι ενορχηστρώσεις στα έργα του αποτελούν διαχρονικά ζωντανά μουσικά σεμινάρια.
INFO:
«Πινέλα για χρώματα και Ορχήστρα»
Έρευνα-Παραγωγή-Παρουσίαση: Γιώργος Μαρκάκης
Κάθε Δευτέρα, Τετάρτη, Παρασκευή 00.00-01.00
Τρίτο Πρόγραμμα 90.9 & 95.6 | https://www.ertecho.gr/radio/trito/