Πινέλα για Χρώματα και Ορχήστρα Γιώργος Μαρκάκης
0:00
0:00 LIVE
ΤΡΙΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ  90,9 – 95,6
ΤΡΙΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ 90,9 – 95,6 Mεσογείων 432, Αγία Παρασκευή, TK: 15342, Γραφείο Ρ 109 210 6013167 (Studio), 210 6066807-08 (Γραμματεία – Κοινό) trito@ert.gr

“Πινέλα για χρώματα και Ορχήστρα” με τον Γιώργο Μαρκάκη | 12.06.2024


Μουσικό Οδοιπορικό στην Τασμανία: Emily Sheppard, Peter Dombrovskis


Τα ΠΙΝΕΛΑ ΓΙΑ ΧΡΩΜΑΤΑ ΚΑΙ ΟΡΧΗΣΤΡΑ στην εκπομπή της Τετάρτης 12.06 (μεσάνυχτα προς Πέμπτη) συστήνουν στο κοινό του Τρίτου Προγράμματος την Emily Sheppard μια πραγματικά μοναδική συνθέτρια και βιολίστρια από το μακρινό νησί της Τασμανίας στην Αυστραλία. Έναν μοναδικό παραδείσιο τόπο στα νότια της Αυστραλιανής ηπείρου, έναν τόπο που, όπως σημειώνει ο Γιώργος Μαρκάκης, «δημιουργεί παντός είδους εφευρέτες»…


Emily Sheppard

Η Sheppard, σταθερά εμπνέεται μουσικά από τις κινήσεις των φυκιών μέσα στην θάλασσα και πολλά μουσικά έργα της έχουν «πηγή» έμπνευσης αυτές ακριβώς τις θαλάσσιες κέλπες και τις «υπνωτικές κινήσεις» τους !
Η Sheppard μάλιστα με το υπέροχο παίξιμο της σε ένα κοντσέρτο έδωσε έμπνευση σε δύο ντόπιους εφευρέτες και κατασκευαστές βιολιών να κατασκευάσουν για πρώτη φορά βιολιά από αυτά τα θαλάσσια φύκια!



Αυτό το βιολί είναι φτιαγμένο από φύκια/κέλπες του είδους durvillaea potatorum που φύεται στη δυτική ακτή της Τασμανίας. Το Kelp μπορεί να βρεθεί στην παραλία μετά από κακοκαιρία. Τα άθικτα κομμάτια του σωστού μεγέθους και πάχους κόβονται από ένα ή δύο φρέσκα φύλλα φύκια.
Τα φύκια στεγνώνουν για 2-3 εβδομάδες σε ένα πλέγμα για να το κρατήσουν επίπεδο. Όταν στεγνώσει πλήρως είναι έως και 70% πιο λεπτό και 50% πιο κοντό. Παραμορφώνεται σημαντικά καθώς στεγνώνει. Δουλεύοντας αυτά τα φύκια είναι ένα δύσκολο έργο. Καμία κόλλα δεν το στερεώνει μόνιμα, δεν μπορεί να τριφτεί ή να σκαλιστεί. Θα στρίβει όταν είναι υγρό.
Ωστόσο είναι θερμοπλαστικό και ελαστικό μετά τη θέρμανση, ώστε να μπορεί να διαμορφωθεί, αν και χρειάζεται βίδες και κόλλα για να κρατηθεί στη θέση του. Ένα φινίρισμα λαδιού το εμποδίζει να απορροφήσει την υγρασία.



Η εκπομπή αυτή της Τετάρτης 12 Ιουνίου (προς Πέμπτη) είναι αφιερωμένη στην μνήμη και το έργο του αξέχαστου και μοναδικού φωτογράφου από την Τασμανία Peter Dombrovskis.


INFO:

«Πινέλα για χρώματα και Ορχήστρα»
Έρευνα-Παραγωγή-Παρουσίαση: Γιώργος Μαρκάκης
Κάθε Δευτέρα, Τετάρτη, Παρασκευή 00.00-01.00
Τρίτο Πρόγραμμα 90.9 & 95.6 | https://www.ertecho.gr/radio/trito/


σχετικα ondemand