Πινέλα για Χρώματα και Ορχήστρα Γιώργος Μαρκάκης
0:00
0:00 LIVE
ΤΡΙΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ  90,9 – 95,6
ΤΡΙΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ 90,9 – 95,6 Mεσογείων 432, Αγία Παρασκευή, TK: 15342, Γραφείο Ρ 109 210 6013167 (Studio), 210 6066807-08 (Γραμματεία – Κοινό) trito@ert.gr

“Πινέλα για χρώματα και Ορχήστρα” με τον Γιώργο Μαρκάκη | 12.02.2024


Ο Nik Bärtsch μιλά και ηχογραφεί μουσική του στο Τρίτο Πρόγραμμα


Ο Γιώργος Μαρκάκης φιλοξενεί στο στούντιο Β της Ελληνικής Ραδιοφωνίας τον παγκοσμίου φήμης πιανίστα, Nik Bärtsch, που απαντά στις ερωτήσεις του μιλώντας ο ίδιος και το πιάνο του για τη ζωή του και την ιδιαίτερη τέχνη του, ενώ παρουσιάζει για τους ακροατές της ΕΡΤ τρείς δικές του συνθέσεις – αυτοσχεδιασμούς.


Nik-Bartsch & Γιώργος Μαρκάκης στο studio Β της ΕΡΤ κατά την ηχογράφηση της συνέντευξης του Ελβετού Καλλιτέχνη στο Τρίτο Πρόγραμμα
Nik-Bartsch & Γιώργος Μαρκάκης στο studio Β της ΕΡΤ κατά την ηχογράφηση της συνέντευξης του Ελβετού Καλλιτέχνη στο Τρίτο Πρόγραμμα

Ο Ελβετός Bärtsch σπούδασε πιάνο και κρουστά πριν από την ηλικία των δέκα ετών, πριν από τις σπουδές του στη Μουσική Ακαδημία, διδάχθηκε για 5 χρόνια (1986-1991) από τον Boris Mersson (1921-2013). Στη συνέχεια πήγε στο Musikhochschule της Ζυρίχης όπου αποφοίτησε το 1997. Επιπλέον, σπούδασε γλωσσολογία, μουσικολογία και φιλοσοφία στο Πανεπιστήμιο της Ζυρίχης από το 1998 έως το 2001. Ανέπτυξε ενδιαφέρον για το έργο των συνθετών της avant-garde John Cage, Steve Reich και Morton Feldman. Διαμόρφωσε το συγκρότημα του Mobile το 1997 και το συγκρότημα του Ronin το 2001. Ο Manfred Eicher υπέγραψε το συγκρότημα Ronin στην εταιρεία του, ECM Records, και κυκλοφόρησε το 2006 το πρώτο άλμπουμ Stoa (=Στοά) . Κατά τη διάρκεια του επόμενου έτους, ο Bärtsch έγινε συνιδιοκτήτης του club «Exil» στη Ζυρίχη. Η μουσική του Bärtsch ονομάστηκε zen funk, αλλά με το άλμπουμ Llyria, κινήθηκε προς τη σύγχρονη κλασική μουσική. Ήταν καθηγητής Πρακτικής Αισθητικής στο Musikhochschule Zurich-Winterthur το διάστημα 2000–2003.



Ο Bärtsch είναι γοητευμένος από την Ιαπωνική κουλτούρα Ζεν. Η μουσική του στάση επηρεάζεται επίσης από το ενδιαφέρον του για την Ιαπωνική πολεμική τέχνη (Αϊκίντο) και το Ζεν, μεταξύ άλλων. Είναι η πρακτική του Ζεν, της επίγνωσης που δεν χάνεται στο πολλαπλάσιο, αλλά μειώνει το πολλαπλάσιο όσο το δυνατόν περισσότερο και επικεντρώνεται στο ουσιώδες.



Ο Bärtsch ζει με τη σύζυγό του, βιολόγο με διδακτορικό, θεραπεύτρια σιάτσου καθώς και δασκάλα του Αϊκίντο, και τις τρεις κόρες του στη Ζυρίχη, όπου παίζει κάθε Δευτέρα στο «Exil». 

* είναι το είδος των συνεντεύξεων που ο Γιώργος Μαρκάκης έχει ξεκινήσει από το 2012 (διάκριση τότε με βραβείο “Prix Europa”)  με κάποιους ιδιαίτερους καλλιτέχνες . Δηλαδή να «παίρνει» συνεντεύξεις απο τα ίδια τα όργανα των καλλιτεχνών. Συνεντεύξεις δηλαδή όπου οι καλλιτέχνες δεν απαντούν στις ερωτήσεις μόνο λεκτικά, αλλά και παίζοντας ζωντανά μουσική.



Καλή σας ακρόαση!


Έρευνα-Παραγωγή-Παρουσίαση: Γιώργος Μαρκάκης


σχετικα ondemand