Πινέλα για Χρώματα και Ορχήστρα Γιώργος Μαρκάκης
0:00
0:00 LIVE
ΤΡΙΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ  90,9 – 95,6
ΤΡΙΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ 90,9 – 95,6 Mεσογείων 432, Αγία Παρασκευή, TK: 15342, Γραφείο Ρ 109 210 6013167 (Studio), 210 6066807-08 (Γραμματεία – Κοινό) trito@ert.gr

“Πινέλα για χρώματα και Ορχήστρα” με τον Γιώργο Μαρκάκη | 09.02.2024


Erik Friedlander


Ο Erik Friedlander είναι Αμερικανός τσελίστας και συνθέτης, βετεράνος της πειραματικής σκηνής στο κέντρο της avant-garde πλευράς της Νέας Υόρκης, ο Friedlander έχει εργαστεί σε πολλά διαφορετικά πλαίσια, αλλά είναι ίσως περισσότερο γνωστός για τις συχνές συνεργασίες του με τον σαξοφωνίστα John Zorn. Μεγάλωσε σε ένα σπίτι γεμάτο εικαστικές τέχνες και μουσική: ο πατέρας του είναι ο φωτογράφος Lee Friedlander, γνωστός για τις πρωτοποριακές φωτογραφίες των εξωφύλλων που τράβηξε για τους δίσκους της Atlantic Records. Είναι φινλανδικής καταγωγής μέσω της γιαγιάς του από τον πατέρα του.



Η αγάπη του πατέρα του για το R&B και την τζαζ βοήθησε να διαμορφωθεί το γούστο του Friedlander στη μουσική. Άρχισε να παίζει κιθάρα σε ηλικία έξι ετών και πρόσθεσε το τσέλο δύο χρόνια αργότερα. Εκτός από τη δουλειά του με τον Zorn, ο Friedlander έχει συνεργαστεί με τη Laurie Anderson, την Alanis Morissette και είναι μέλος του κουαρτέτου jazz/fusion Topaz.

Αποφοίτησε από το Πανεπιστήμιο Κολούμπια το 1982. Στην σημερινή εκπομπή ακούμε δύο συνθέσεις του για δύο από τα μεγαλύτερα ψαροχώρια της μακρινής παγωμένης Γροιλανδίας και με αυτό σαν αφορμή θυμόμαστε την επίσκεψη μας στην παγωμένη ήπειρο του Βόρειου Ατλαντικού πριν από πολλά χρόνια.


Καλή σας ακρόαση!


Έρευνα-Παραγωγή-Παρουσίαση: Γιώργος Μαρκάκης


σχετικα ondemand